Fastigheter, lantmäteri och kartor
Nästan 80 procent av all information kan kopplas till en geografisk position. I och med detta kan den visas på en karta. Har du behov av kartor, fastighetsbildning och mätningstjänster? På dessa sidor får du veta mer om vad vi kan hjälpa dig med.
Just nu är det begränsningar vid handläggning av lantmäteritjänster
I A till Ö-listan hittar du olika tjänster och ärendeformer som vi jobbar med och kan hjälpa dig med.
Hittar du inte det du söker?
Vi har valt att beskriva de allra vanligaste tjänsterna här. Om du vill göra något annat, välkommen att ta kontakt med Bygglots.
Statliga Lantmäteriet har sedan den 24 maj begränsat möjligheten för bland annat kommuner att ta del av lantmäterihandlingar. Det kan innebära längre handläggningstider för dig som har ett lantmäteriärende hos oss på kommunen.
Om handläggningstiden påverkas blir även kötiden längre, det gäller även beställning av nybyggnadskartor. Inom detaljplaneärenden blir det svårare att bland annat ta fram fastighetsutredningar och fastighetförteckningar och även detaljplaneärenden riskerar att ta längre tid. Det är flera enheter inom Västerås stad som använder lantmäterihandlingarna i sin verksamhet, och de kan också påverkas.
Detta innebär även att möjligheter att svara på frågor och ge allmän service gällande fastighetsgränser, servitut med mera begränsas.
Vi har i dagsläget ingen information från statliga Lantmäteriet om när detta kan vara åtgärdat och vi arbetar med att hitta lösningar för att begränsa påverkan hos våra verksamheter som är berörda. Vi ber om förståelse för detta och hoppas att det snart ska vara löst.
Har du frågor, hör av dig till enhetschef Helena Lindholm på lantmäterimyndigheten. Du når henne på
- e-post helena2.lindholm[a]vasteras.se
- telefon 021‑39 29 18.
Under en tid kommer vi på lantmäterimyndigheten i Västerås stad att göra mätningar i staden. Det gör vi för att höja kvaliteten av den digitala informationen när det gäller gränspunkter.
Mätningarna sker på dagtid både i Västerås centrala delar samt i omkringliggande områden. Vi rör oss nära eller undantagsvis inom din fastighet. Det påverkar inte din fastighet. Det enda är att vi kan behöva röra oss på marken till din fastighet för att göra vissa mätningar. Vi behöver inte komma in i några byggnader.
Gränspunkter är geometriskt bestämda brytpunkter i fastighetsgränser för att markera en fastighets utbredning och avgränsar ägandet. Gränspunkterna redovisas i den digitala registerkartan som är en del av fastighetsregistret. Gränspunkter är ofta markerade med hjälp av gränsmärken såsom gränsrör, gränsstenar, hål eller dubb i sten och andra fasta märken.
Ett av momenten i kvalitetsarbetet är att mäta in gränsmarkeringar som redan finns och som kom till i äldre koordinatsystem. Då kan vi göra om dessa så att de fungerar i rikets koordinatsystem SWEREF99, som är det som används i dag.
Mätningarna har startat och kommer att fortsätta en bit in på 2024.
Har du frågor, hör av dig till enhetschef Helena Lindholm på lantmäterimyndigheten. Du når henne på
- e-post helena2.lindholm[a]vasteras.se
- telefon 021‑39 29 18.
Kartor och
geografisk information
Geografisk information behövs för många uppgifter inom staden. Dels för planering av bostäder, transporter och vägunderhåll. Men också för bygglov, kulturminnesvård och mycket annat.
Du kan ta del av den geografiska informationen på många sätt. Kartor på papper, foton och digitala tjänster. Läs mer om de kartor eller geografisk information som du är intresserad av.
Lantmäteri och fastighetsfrågor
Västerås stad har en kommunal lantmäterimyndighet. Det är den som ansvarar för fastighetsrättsliga frågor inom Västerås kommun. Vi kan hjälpa dig med följande tjänster
- om du vill dela din mark eller slå ihop flera fastigheter
- se till att ha vägrättigheter på någon annans mark
- få reda på var gränsen går för din fastighet
- andra liknande frågor.
Tjänster när du ska bygga eller vill veta var gränsen går
När du ska bygga vissa saker kan du behöva få hjälp med både kartunderlag och att mäta in huset. Vi kan också hjälpa dig att visa var gränsen till din fastighet går. Läs mer om det här nere.
Tänk på att beställning av våra tjänster kräver e‑legitimation
Du behöver ha e‑legitimation, till exempel Bank-id, för att göra en beställning. Det krävs för att du ska kunna logga in i e‑tjänsterna där du gör beställningen. Du som företagare använder din egen e‑legitimation precis som om du skulle ha skrivit under en beställning på papper med din egen signatur. Är du ombud använder du också din egen e‑legitimation.
Nybyggnadskarta
Ibland när du ska bygga behöver du skicka med en nybyggnadskarta till din ansökan. Läs mer om nybyggnadskarta i länken. Du kan även göra din beställning digitalt.
E-tjänst
Beställ nybyggnadskartaHusutstakning
Innan du börjar bygga kan du behöva få hjälp att mäta ut var huset ska stå. Det gör vi med husutstakning.
E-tjänst
Beställ husutstakningLägeskontroll
När huset är på plats behöver vi se att det blev byggt där det var sagt på ritningen. Då gör vi en lägeskontroll.
E-tjänst
Beställ lägeskontrollVar går gränsen?
Vill du veta var gränsen går mellan olika fastigheter? Då kan vi komma ut och visa dig det. Du beställer i e-formuläret nere i länken.
Om du behöver en mer varaktig markering med juridisk rättskraft, kan vi göra en särskild gränsutmärkning eller en fastighetsbestämning. Vid dessa tillfällen krävs att du gör en ansökan om lantmäteriförrättning.
E-tjänst
Beställ gränsutvisningMätningstjänster
Mätningar av olika slag är viktiga hjälpmedel om du ska bygga om eller bygga nytt. Läs mer om de mätningstjänster som vi kan erbjuder dig.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.seNytt i Västerås
-
4 oktober 2024
Nu renoverar vi gång- och cykelbron över Skitviken
Gång- och cykelbron över Skitviken, i anslutning till Kraftverksgatan, är gammal och har fått kraftiga rostskador på balkarna. Det har försämrat bärigheten och innebär att bron inte längre kan snöröjas med maskiner. Därför renoverar vi nu bron. Arbetet börjar vecka 41 och vi räknar med att vara klara vecka 51.
-
4 oktober 2024
Ängsgärdets vård- och omsorgsboende del 3/3: Ett hem börjar ta form
Ängsgärdets vård- och omsorgsboende öppnade i september. I den här serien i tre delar får vi följa med på resan, från att vara en byggarbetsplats till den dag då kunderna flyttar in. Efter månader av planering och förberedelser, har kunderna nu flyttat in och huset har börjat fyllas med liv och rörelse.