Kartor och geografisk information, GIS
Kartor och annan geografisk information är användbara hjälpmedel för att kunna hitta rätt. Men även för att kunna planera nya områden och för att förstå hur staden och dess omgivningar hänger ihop. Här kan du läsa mer om olika typer av kartor.
Geografisk information behövs för många uppgifter inom staden. För planering av bostäder, transporter, vägunderhåll, bygglov, kulturminnesvård och mycket annat. Det finns många olika sätt att ta del av den geografiska informationen. Kartor på papper, foton och digitala tjänster. I dag finns mycket av den geografiska informationen samlad i stora databaser, och man kan ta fram just de underlag man behöver för olika ändamål.
Om du har behov av kartor och annan geografisk information, hör av dig till stadsbyggnadsförvaltningen via Kontaktcenter.
Digitala karttjänster och GIS
Nästan 80 procent av all information kan kopplas till en geografisk position. I och med det kan detta visas på en karta. Numera finns väldigt mycket av kartor och geografisk information i digital form. Det kallas geografiska informationssystem och brukar förkortas med GIS. Till GIS-tjänsterna hör att stort antal it-baserade system och verktyg som gör att man kan få fram väldigt exakta uppgifter om ett visst geografiskt område.
Här på vår webbplats hittar du många olika typer av digitala karttjänster. Vill du till exempel veta var stadens förskolor eller bad ligger, kan du hitta dem i vår samlingskarta. Du kan också titta på historiska kartor. Det finns kartor från år 1688 och framåt. Du hittar även kartor på vissa sidor, som visar var sidans verksamhet ligger. Det kan bland annat vara motionsspår, boenden eller skolor.
Kartor att beställa eller ta del av
Det finns många olika sorters kartor. En del krävs i samband med bygglov, andra har historiska perspektiv och är spännande att ta del av. Vi har också flygbilder som kan bli underlag för kartor. Läs mer om de olika varianterna som vi erbjuder.
Nybyggnadskarta, situationsplan eller annat kartmaterial för bygglov
När du ska söka bygglov eller göra en anmälan behöver du ofta ett kartunderlag. Det visar hur du får bygga och hur ditt befintliga hus ligger på fastigheten. På vissa kartunderlag visas även ledningar och anslutningspunkter till vatten, avlopp, el och liknande. Vilket underlag du behöver är beroende på vad du ska bygga och vilka regler som gäller. Länkarna visar exempel på kartor:
- Fullständig nybyggnadskarta Pdf, 201.1 kB.
- Förenklad nybyggnadskarta Pdf, 190 kB.
- Situationsplan, ett exempel Pdf, 202.6 kB. (då är byggnaden inritad)
- Annat kartmaterial (A-karta)
Är du osäker på vilken sorts kartunderlag du behöver? Du kan få vägledning om vad som krävs för just din ansökan eller anmälan av vår Bygglots på Kontaktcenter. Det är dock till sist handläggaren som bestämmer vilket kartunderlag som krävs.
Fullständig nybyggnadskarta, förenklad nybyggnadskarta och situationsplan
På nybyggnadskartan visas hur du får bygga på fastigheten. Är den blivande byggnaden inritad kallas kartan situationsplan. Läs mer om de olika underlagen du kan behöva under respektive rubrik.
Fullständig nybyggnadskarta
På en fullständig nybyggnadskarta visas fastighetsgränser, fastighetens mått och bestämmelser från detaljplanen. Eventuella byggnader som finns på fastigheten, markhöjder och andra detaljer som rättigheter, servitut eller gemensamhetsanläggningar. Ledningar och anslutningspunkter till vatten, avlopp och el redovisas också.
Förenklad nybyggnadskarta
På den förenklade nybyggnadskartan finns fastighetsgränser, fastighetens mått och bestämmelser från detaljplanen. Eventuella byggnader som finns på fastigheten, markhöjder och andra detaljer som rättigheter, servitut eller gemensamhetsanläggningar redovisas också.
Situationsplan
När din nya byggnad är inritad, med mått samt mått till tomtgräns, på kartan kallas den för situationsplan. Det är nybyggnadskartan som sedan ligger till grund för en situationsplan. Det är oftast en situationsplan som krävs vid bygglov. När du söker bygglov får nybyggnadskartan vara som mest två år gammal. Du kan beställa via e‑formulär i länken.
Annat kartmaterial för bygglov
Annat kartmaterial för bygglov är något som du kan beställa kostnadsfritt från Kontaktcenter. Det är inte kontrollerat ute i fält men kan räcka för tillbyggnader som är mindre än 25 kvadratmeter och som ligger mer än en meter från gränsen.
Kom ihåg att du behöver e-legitimation, till exempel Bank-Id för att göra din beställning.
Kartor för skiss- och planeringsunderlag
Baskarta
Baskartan är ett utdrag ut Västerås stads kartdatabas. Det görs ingen fältkontroll av kartans aktualitet vid leveranstillfället utan är en ögonblicksbild av nuläget i kartbasen. Du kan använda kartan som underlag när du vill rita eller skissa på en förändring eller börja planera inför något nytt. Observera att baskartan inte har samma status som en grundkarta, nybyggnadskarta eller ett projekteringsunderlag.
Baskartan innehåller detaljer med olika noggrannhet. De kan vara konstruerade, digitaliserade eller inmätta i fält. Kartan levereras i dwg-format. Exempel på baskartans innehåll:
- Byggnader
- Vägar
- Järnvägar
- Fastighetsinformation (gränser i kartan har ingen juridisk kraft)
- Markdetaljer
- Vattendrag
- Adresser
- Skannade höjder/höjdkurvor (tilläggsbeställning)
E-tjänst
Beställ baskartaVill du beställa ett underlag för projektering eller projekteringsinmätning skicka e‑post till mattjanster[a]vasteras.se
Grundkarta - för detaljplaner
Grundkartan utgår från baskartan och uppdateras även ute i fält när den beställts. Grundkartan får en datumstämpel och är ett juridiskt dokument. Vill du beställa en grundkarta inför samråd eller granskning när du arbetar med att ta fram en detaljplan så kontakta planhandläggaren i projektet. Om du inte jobbar med planprocessen men ändå vill ha ett utdrag från vår kartdatabas då är det förmodligen en baskarta du vill beställa.
Flygfoto/Ortofoto
Det här är egentligen inte en karta i vanlig mening, utan som namnet säger ett fotografi. De kan se ut på flera sätt, till exempel vara tagna snett från sidan, då kallas de för snedbilder. De kan också vara tagna rakt uppifrån, då kallas de för ortofoto. Ortofoto är också bearbetade så att de är skalenliga med verkligheten. Ofta används ett ortofoto som underlag för andra kartor. Men de används också för samhällsplanering, planering av markanvändning, miljöövervakning och liknande. Det finns ortofoto i Västerås stad från flera årtal, framförallt över själva tätorten.
Vill du beställa ortofoto, hör av dig till Kontaktcenter
Flera digitala kartor att titta på
Vi har flera olika sorters kartor för en mängd behov. Till exempel
- Bullerkartan - mätningar av buller på olika platser
- detaljplaner på karta
- fornlämningar på karta
- historiska kartor - äldre kartor och svepkartor
- Mälardalskartan - näringsliv och turism i fyra mälarstäder
- Parkeringskarta - visar parkeringsplatser och betalautomater
- radonmätningar
- samlingskarta - förskolor, bad, äldreboenden med flera
- Smultronställen - populära platser
- Solkartan - om solinstrålning på byggnader
- Täckningskarta - för mobiltäckning.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se