Bredd och spets vid årets nationaldagsfirande på Djäkneberget

Välkommen att fira Sveriges nationaldag den 6 juni på Djäkneberget klockan 12.00–15.30. Nationaldagsfirandet bjuder även i år på alla de klassiska inslagen, såsom flagghissning, sommartal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck och allsång tillsammans med Västmanlands Teater. Firandet avslutas med eurodisco-ikonen Pandora. Observera att det i år kommer att vara totalt väskförbud på den inhägnade gräsytan framför scenen.

Läs mer om väskförbudet här.

Bild på blåsare från Västerås stadsmusikkår och artisten Pandora samt texten Nationaldagsfirande i Västerås 6 juni 12.00-15.30

Firandet inleds i stadshuset med välkomstceremoni för nyblivna svenska medborgare på förmiddagen. Därefter går den traditionsenliga fanborgen från Fiskartorget klockan 12.00, och marscherar tillsammans med Västerås Stadsmusikkår hela vägen upp till Djäkneberget. Västerås Youth Marching Band ansluter från Växhuset.

– Jag hoppas att vi blir många som tillsammans firar Sveriges nationaldag på Djäkneberget och känner gemenskap och stolthet tillsammans, säger Ann-Louise Molin Östling (S), kulturnämndens ordförande.

Från allsångsklassiker till eurodisco
I år gästas firandet av Anneli Magnusson, även känd som Pandora. Hon är uppvuxen i västmanländska Björkbacken, mellan Ramnäs och Fläckebo, gick musiklinjen på Carlforsska i Västerås och blev sedan artist på heltid. Hon slog igenom över en natt med låten ”Trust me” 1993. Med sina sex miljoner sålda skivor är hon en av Sveriges bäst säljande soloartister genom tiderna. Särskilt populär är hon i Finland, Australien och Japan.

– Till årets nationaldagsprogram har vi valt att lägga fokus på den bredd av utbud inom kultur och musik som Västerås har att erbjuda – allt från ungdomsmusiker från tidigare års feriepraktik, som även kallas ”Västerås stads gatumusikanter”, till bredd och spets med nummer av Kulturskolans elever och Sinfoniettan. Som avslutning äntrar Pandora scenen, skolad här i Västerås och världsartist inom sin genre. Vi hoppas att detta är något som får genomsyra dagen – bredd, spets och höjd, samt kulturens och musikens betydelse för livet i staden, säger projektledare Elisabeth Fogelberg.

Västerås Sinfonietta och Västmanlands Teater med Niklas Hjulström i spetsen leder den populära allsången, elever från Västerås Kulturskola uppträder och Maria Sendow återkommer som konferencier tillsammans med Hanna Björck. Under dagen kommer även årets kulturstipendiater att uppvaktas på scenen.

Allsångstexterna och hålltider för programmet kommer att finnas på webben, vasteras.se/nationaldagen. Kulturfestivalen Berget blir i år den 14 juni.

Livesändning till äldreboenden och servicehus
Förra årets satsning att sända live från nationaldagsfirandet på Djäkneberget till äldreboenden och mötesplatser för äldre blev en succé och genomförs därför även i år. Alla äldreboenden får inbjudan att delta.

– Jag är otroligt glad över att vi även i år kan låta så många som möjligt vara delaktiga i nationaldagsfirandet. Det var oerhört uppskattat förra året ute på många av våra äldreboenden, säger Amanda Grönlund (KD), äldrenämndens ordförande.

– Vi som jobbar med kultur för äldre försöker ständigt att utöka utbudet av både fysiska och digitala kulturupplevelser. Det digitala utbudet ska inte ersätta det fysiska, men det kan vara ett bra komplement och tillsammans med personalen som arbetar på boendena får de äldre känna sig delaktiga även i nationaldagsfirandet. Vi är superglada att vi fått till detta även i år! säger Hannah Bratt, vikarierande kultursamordnare för äldre på Västerås stad.

Programmet hittar du här, tillsammans med allsångstexterna.

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den