Fastighetsgränser
Här kan du få hjälp att ta reda på var gränser till fastigheter går. Vi beskriver också varför kartan inte alltid stämmer överens med verkligheten.
För dig som vill veta var gränsen går
Det finns olika typer av sätt att visa var fastighetens gräns går.
Gränsutvisning
Behöver du få fastighetsgränser utmarkerade inför byggnation eller liknande kan du beställa gränsutvisning. Vi kan oftast visa gränsens läge genom en enkel mätningsåtgärd. Då använder vi enklare träpinnar, så kallat träläkt, för att visa gränsen.
E-tjänst
Beställ gränsutvisningVid beställning ska du ange dina kontaktuppgifter, fastighetsbeteckning och vilken eller vilka gränspunkter som ska visas.
Gränsutvisning debiteras per timme, då ingår förberedelser, resor och utförande. Debitering sker utifrån byggnadsnämndens taxa.
En gränsutvisning är inte en förrättningsåtgärd och det innebär att gränsutvisningen har inte någon juridisk verkan. Gränsutvisningen innebär inte heller något beslut från lantmäterimyndigheten.
Särskild gränsutmärkning
Behöver du få fastighetsgränser utmarkerade mer varaktigt och juridiskt gällande kan du ansöka om särskild gränsutmärkning. Det är en lantmäteriförrättning som innebär att en ny varaktig gränsmarkering sätts ut. Särskild gränsutmärkning går att göra om det är juridiskt klart var gränsen går.
Ange vilken gräns du önskar få utmärkt i din ansökan, det räcker med en enkel kartskiss.
Ansökan om lantmäteriförrättning
Särskild gränsutmärkning debiteras per timme utifrån gällande förrättningstaxor. Du kan läsa mer om avgifter på sidan Avgifter vid lantmäteriförrättning.
Fastighetsbestämning när gränsen är oklar
Ibland det är helt oklart var gränsen mellan två fastigheter går. Det kan till exempel vara på grund av att gamla gränsmarkeringar försvunnit eller att gränserna runt fastigheten inte är så kallade lagligen bestämda.
Då kan vi bestämma var gränsen går. Det kallas det för fastighetsbestämning. Det sker via en lantmäteriförrättning. Vid en fastighetsbestämning gör vi en mer grundlig och undersökande utredning samt har en dialog med berörda fastighetsägare.
Ange vilken gräns som önskas fastighetsbestämmas i din ansökan, det räcker med en enkel kartskiss. Även grannen kommer att bli berörd av förrättningen.
Läs mer om fastighetsbestämning
Fastighetsbestämning debiteras per timme utifrån gällande förrättningstaxor. Du kan läsa mer om avgifter på sidan Avgifter vid lantmäteriförrättning.
Gränserna bestämmer fastighetens omfattning på marken och vad man äger. Vad som styr gränsernas sträckning skiljer sig åt mellan så kallade lagligen bestämda gränser och ej lagligen bestämda gränser. I Jordabalken finns mer information om gränser.
Se filmen Hitta dina gränser
Filmen berättar om varför kartan inte alltid stämmer med verkligheten och vad som egentligen gäller. Är du osäker på var gränserna till din fastighet går kan du kontakta Lantmäterimyndigheten hos oss i Västerås stad.
Det är statliga Lantmäteriets film.
Så här markeras gränser
Rör i marken vanligast nuförtiden
Rör som slagits ner i marken är i dag det vanligaste gränsmärket. Det förekommer även hål eller dubb i sten eller berg (ibland omgivet av en huggen fyrkant), rör som fästs i sten eller berg eller gjutits fast i betong, spik i asfalt och trästolpar (i myrmarker).
Råstenen vanlig i skog och på landsbygd
Råstenen är den vanligaste av äldre gränsmarkeringar. Den består i allmänhet av en rest toppig sten, något nedgrävd. Runt råstenen ligger ofta mindre stenar och stenskärvor. Ibland lades tegelskärvor eller träkol under röset för att visa att det var ett verk av människohand. I enstaka fall kan råstenen utgöras av en jordfast sten. Då är den ofta på något sätt märkt med någon inhuggning samt att det ligger mindre stenar eller skärvor runt den för att utmärka dess status.
Tänk på att alla markeringar är inte gränsmarkeringar för fastigheter
Ibland kan man ta fel eftersom inte alla markeringar eller hävder är fastighetsgränser. I tätorter är det vanligt att stödmurar, häckar, staket, plank och liknande är tecken på en hävdad gräns. Ett rör i marken eller ett hål i berget kan vara en gränsmarkering, men det kan även vara olika punkter som används för mätningsarbeten. De är markerade på samma sätt. Det finns ingen text på markeringen så det framgår inte vilket ändamål den har. Dessutom kan det finnas andra rör som sticker upp ur marken, till exempel vattenledningsrör.
Det är straffbart att flytta eller ändra en gränsmarkering
Om du, av misstag, har råkat flytta en markering får du inte sätta tillbaka den på egen hand. Om ett gränsmärke riskeras att skadas, till exempel vid ett anläggningsarbete, bör gränsmarkeringen mätas in innan arbetet påbörjas.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se