Äldre
Med åldern kan det bli svårare att sköta hemmet, dig själv och att ta sig ut på aktiviteter. Du kan ha rätt till stöd av kommunen. Nedan finns information om vad Västerås stad kan hjälpa dig med.
Hjälp i hemmet
Om du bor hemma och har svårigheter att utföra vissa aktiviteter kan du ha rätt till hjälp. Klicka på plustecknet i respektive låda för att läsa mer.
Särskilda boenden
När vi blir gamla kan vi behöva extra stöd och omvårdnad. Om du inte kan bo kvar hemma kan du ansöka om särskilt boende. Klicka på plustecknet i respektive låda för att läsa mer.
Funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning kan du ha rätt till olika typer av hjälpmedel.
Vardag och fritid
Som senior kan du ta del av flera olika aktiviteter och arrangemang. Det finns också flera bra saker och information att ta del av. Klicka på plustecknet i respektive låda för att läsa mer.
Transporter
Om du är äldre eller har problem att förflytta dig vissa sträckor kan du ha rätt till transporthjälp. Klicka på plustecknet i respektive låda för att läsa mer.
Du kan lämna dina synpunkter på flera sätt:
- Direkt till personalen eller ansvarig chef för den plats som din synpunkt gäller.
- Via e-formulär för synpunkter
- Via kontaktcenter, genom att mejla till kontaktcenter@vasteras.se eller ringa 021-39 00 00
- Till patientnämnden
Bra telefonnummer
- Kommunens växel: 021-39 00 00
- Kontaktcenter: 021-39 27 25
- Regionens växel: 021-17 30 00
- Nödnummer SOS Alarm: 112
- Icke-akuta polisärenden: 114 14
- Vårdguiden: 1177
Kontaktvägar
För dig som är 65 år och äldre
Om du är 65 år och äldre, du bor i ditt hem eller bor på särskilt boende och har frågor om insatser. Då ska du kontakta en biståndshandläggare på biståndsenheten äldreomsorg.
Du tar kontakt via kontaktcenter. Telefon 021-39 27 25
För dig som är 64 år och yngre
Om du är 64 år och yngre, bor hemma, på särskilt boende eller på korttidsplats och har frågor om insatser. Då ska du kontakta en biståndshandläggare på biståndsenheten funktionsnedsättning. Du tar kontakt via kontaktcenter. Telefon 021-39 27 25
Om du är på sjukhus och behöver hjälp när du kommer hem
Befinner du dig på sjukhuset ska du i första hand berätta för vårdpersonalen vad du behöver för hjälpinsatser för att kunna lämna sjukhuset, till exempel mat och personlig omvårdnad. Sjukhuspersonalen informerar detta till personalen på hälso-och sjukvårdsenheten på vård- och omsorgsförvaltningen. Personal på hälso- och sjukvårdsenheten kommer därefter ta kontakt med dig inför utskrivning från sjukhuset.
Om du har haft hemtjänst innan sjukhusvistelsen
Om du känner att du klarar dig på det stöd du redan har via hemtjänsten behöver du inte göra något.
Om du märker, när du har kommit hem, att du behöver mer hjälp. Till exempel hjälp med städning (om det inte redan finns i ditt nuvarande biståndsbeslut) kontaktar du biståndsenheten via kontaktcenter.
Om du har en funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning och tillhör personkrets 1, 2 eller 3 (se nedan*) och har frågor kring LSS-insatser är Biståndsenheten funktionsnedsättning LSS ansvarig. Du kontaktar kontaktcenter för att komma i kontakt med ansvarig biståndshandläggare. Telefon 021-39 27 25
*I Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) beskrivs vilka som omfattas av lagen, så kallade personkretsar. Du kan ansöka om stöd om du tillhör någon av personkretsarna.
Personkrets 1 innebär att du har en utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
Personkrets 2 innebär att du har en betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder.
Personkrets 3 innebär att du har andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, som orsakar betydande svårigheter och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.
Vi värnar om dina synpunkter. De är en viktig del i vårt utvecklingsarbete och hos oss är det Kontaktcenter som tar emot dessa. Vänligen fyll i formuläret för att vidarebefordra dina synpunkter på verksamheten. Tack!
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30. Telefonnummer: 021-39 27 25
kontaktcenter@vasteras.seKontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.
Telefonnummer: 021-39 27 25
kontaktcenter@vasteras.seRelaterade dokument
Bra länkar
Nytt i Västerås
-
4 september 2024
Nu börjar rättegången om avfallsbrott i Skultuna
Den 3 september startade rättegången mot de ansvariga för avfallshanteringen i bland annat Skultuna. De åtalade står inför anklagelser om grovt miljöbrott. Rättegången hålls i Attunda tingsrätt och väntas pågå till juni 2025. Fallet med Skultuna kommer att tas upp i januari. Västerås är en av 21 kommuner som påverkats, men hör till de som drabbats hårdast. Västerås stad kräver 66,6 miljoner kronor i skadestånd från NM Trading och Transport.
-
2 september 2024
Idag testas VMA-signalen
Idag måndag 2 september klockan 15.00 testas utomhusvarningssignalen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Då låter signalen utomhus under några minuter. Det är bara ett test.