Skultuna
Ungefär 15 kilometer norr om Västerås city hittar du Skultuna. Skultuna är en småstadsidyll, byggd runt mässingsbruket och omgiven av Svartådalen med vackra naturområden.
Kort om Skultuna
Skultuna har tidigare varit en egen kommun och är numera Västerås enda kommundel. Kommundelen består av Skultuna samt bland annat Munga, Romfartuna, Svanå och Haraker. Tillsammans upptar detta område ungefär en fjärdedel av Västerås kommuns yta och närmare 6000 personer bor här. Skultuna kommundelsförvaltning ansvarar för den kommunala verksamheten här.
Skultuna kommundelsförvaltning
I Skultuna är det nära till både service och livskvalitet. Här finns till exempel vårdcentral, äldreboende och servicehus, gruppboenden, mötesplatser, förskolor, skolor, fritidsgård och bibliotek. Det kommunala bostadsbolaget Mimer har många bostäder här. Senaste tillskottet är ett trygghetsboende för 65+.
Här finns också kommersiell service, bland annat livsmedelsbutik, bank, kiosk, blomsterbutik och frisör samt några restauranger och ett inomhusgym.
På gång i Skultuna
Drömfabriken - Skultunas nya invånararena
Byggnation av nya bostäder på Prästgärdet
Planering av ny förskola i Romfartuna
Drömfabriken - Skultunas nya invånararena
Just nu gör vi den största satsningen i Skultuna på många år, den nya invånararenan som ska heta Drömfabriken. Drömfabriken kommer bland annat att bestå av en ny byggnad med Persboskolan, bibliotek och fritidsgård. Men Drömfabriken är mer än nya lokaler.
Drömfabriken skapar möjligheter för invånare att mötas, ta del av - och skapa - aktiviteter som ger mening för sig själva och andra. Delar av de nya lokalerna kommer att öppnas upp för föreningar och invånare efter skoltid. Vi planerar för att Drömfabriken ska vara klar 2026.
Upplev Skultuna
I Skultuna är det nära till allt. Fina naturområden lockar till såväl cykelturer och vandringar som picknick i det gröna. Här finns bibliotek, utomhusbad, lekplatser och massor av aktiviteter inom idrott och friluftsliv.
Idrott och friluftsliv
I Skultuna finns bra möjligheter för den som är intresserad av idrott och friluftsliv, inklusive ett rikt föreningsliv med flera aktiva föreningar. Här finns flera utegym och i Tibbleskogen hittar du elljusspår för löpar- och skidslingor, parkourbana och mountainbikespår. Ytterligare möjligheter till utomhusaktivitet finner du exempelvis på fotbollsplaner av både konstgräs och vanligt gräs, på flytbryggan i Svartån eller på olika grill- och lekplatser.
Sommartid finns det en utomhusbana för padel och ett populärt utomhusbad, Skultunabadet. Är du badsugen kanske även Mungasjöns badplats kan locka. Tillgång till idrottsplatser inomhus finns i form av GA-hallen och Kvarnbackahallens ishall med allmänhetens åkning.
Friluftsområden
Några exempel på friluftsområden är Kvarnbackaparken och Sågdammen, som är populära strövområden och utflyktsmål. Kvarnbackaparken ligger väster om Skultuna centrum nerför Brännugnsbacken. Här finns rastplatser, promenadstigar, rododendrondal, friluftsscen, kulturminnen och naturupplevelser. Sågdammen är ett strövområde längs med Svartån, strax norr om centrala Skultuna. Området ligger naturskönt och är ett paradis för fåglar och fågelintresserade.
Norrängs källa, på den västra sidan av Svartån, är en så kallad trefaldighetskälla från medeltiden och ett annat populärt utflyktsmål. En trefaldighetskälla är enligt gammal folktro en vattenkälla med läkande kraft. I skogen som ligger intill finns ett högt berg med en ruin av en fornborg, Kampberget. Vid Norrängs källa kan du till exempel ha picknick, promenera eller plocka svamp och bär.
Det finns också en vandrings- och kanotled mellan Skultuna och Västerås. Vidare har Bruksleden har en av sina entréer i Skultuna.
Skultuna messingsbruk - ett av länets största besöksmål
I den gamla bruksmiljön vid Skultuna Messingsbruk finns ett bruksmuseum och ett brukshotell. Skultuna Messingsbruk grundades av Karl IX år 1607 och ligger än idag, mer än 400 år senare, kvar på samma plats. Det är ett av de största besöksmålen i Västmanland. Flera av mässingsbrukets tidigaste verkstäder finns inom Kvarnbackaparkens område och hantverkare har sina lokaler vid parken.
Verksamheter för barn, unga och familjer
För familjen och de små barnen finns familjecentrum och öppen förskola. Vi har också ett skol- och folkbibliotek.
Skultuna kommundel erbjuder tre kommunala förskolor. I Skultuna finns Skogsgårdens förskola och Tibble förskola. Båda ligger naturnära och har gångavstånd till skog, parker, idrottsplatser och bibliotek. Inom kommundelen finns även Romfartuna förskola som ligger lantligt och har nära till grönområden.
När det kommer till utbildningsmöjligheter finns tre stycken grundskolor. Tibbleskolan (åk F-3) och Persboskolan (åk 4-9) ligger nära till bibliotek, Skultuna torg, busstationen och massor av aktiviteter. Fritidshem samt kulturskola finns på Tibbleskolan medan Persboskolan har fritidsklubb och fritidsgård för de äldre barnen. I Romfartuna finns Romfartunaskolan (åk F-3) samt fritidshem.
Verksamhet för äldre och personer med funktionsnedsättning
För personer med funktionsnedsättning finns daglig verksamhet och fyra olika boenden. För äldre finns ett äldreboende och ett servicehus som ligger i samma byggnad. I denna byggnad ligger även en mötesplats för äldre, Vallonens mötesplats. För personer som behöver stöd i hemmet finns hemtjänst.
Film om den kommunala verksamheten i Skultuna
Följ oss i sociala medier
Följ oss i sociala medier och delta i samtal om allt möjligt som händer i Skultuna kommundel. På Facebook delar vi med oss av nyheter och diskuterar vad som händer. Du kan också ställa frågor till oss.
Fakta om Skultuna
Avstånd till City
(Avstånd mätt mellan Centralstationen - Skultuna busstation)
3 timmar
50 minuter
25 minuter
20 minuter
Trafik och transporter
Avståndet från Skultuna tätort till Västerås city är 15 kilometer och det går cykelbanor hela vägen längs Skultunavägen, via bland annat Rönnby och Åkesta. Skultunavägen byter namn till Västeråsvägen i Skultuna och leder vidare norrut förbi Svanå. Riksväg 56 passerar genom Romfartuna och Ansta och kopplar samman Sala med Västerås.
Landbygdsbussar trafikerar området och tar dig både till Västerås och till Sala.
Skultunas placering i Västerås
Om du klickar på filterfunktionen nere i kartans högra hörn kan du välja vad du vill visa. Du kan se exempelvis förskolor och skolor, kollektivtrafik, mötesplatser, idrottsplatser och särskilda boenden som finns i området.