Visa sökformulär

Lekplatser

Västerås stad ansvarar för omkring 120 lekplatser i kommunen. Några av dem har speciella teman eller är särskilt anpassade. På lekplatserna kan barn träna sin motorik och fysik och lära sig att utveckla sin sociala förmåga.

Hitta lekplatser på karta

På Västerås samlingskarta kan du se var de kommunala lekplatserna ligger.

Karta över lekplatserlänk till annan webbplats

Nu är omröstningen om lekplatsen i Stadsparken klar

Strandtemat vann med god marginal

Tack alla ni som röstat! Utfallet blev 475 röster på strandtemat och 364 röster på teatertemat. Vi kommer att bygga om lekplatsen under hösten.

Utrustning i lekplatsen

  • Båt utan golv
  • Örnnästet
  • Balansbom
  • Delfin (2 stycken)
  • Rörlig bro
  • Dubbelt klätternät
  • Stålrutschkana
  • Surfbräda

Om lekplatsen i Stadsparken

Lekplatsen i Stadsparken har funnits sedan 2009 och är en av fem lekplatser som renoveras i år. Under drygt tio år har den lockat tusentals besökare, stora som små, och nu är det dags för en välbehövlig renovering.

Visionsbild strandlekplats.

Visionsbild strandlekplats. Tänk på att lekplatsen inte kommer att se exakt ut som på visionsbilden.

Om de större lekplatserna

Bäckby – rymden

Västerås rymdlekplats är större än en fotbollsplan och inspirerad av Tintin. I anslutning till lekplatsen finns också ett utegym.
Lekplatsen ligger i grönområdet vid Rösegårdsskolan, i förlängningen av Stångjärnsgatan och Stålverksgatan.

Himlahöjden – sagor

Här finns allt från sagornas värld, till exempel sjörövarskepp och olika djur. Draken som lurar i skogsbrynet, blommande körsbärsträd och små hus ska föra tankarna till Bröderna Lejonhjärta. Lekplatsen ligger i grönområdet vid Karlavagnsgatans förlängning.

Torn på lekplatsen i Lillhamra

Lillhamra – framröstad av invånarna

Lillhamra har ett stort klätterhus med rutschkana. Dessutom finns en stor gungställning, linbana och karuseller. Lekplatsens utformning är resultatet av en omröstning där boende i området fick rösta på ett av tre tidigare framtagna förslag.
Lekplatsen ligger i grönområdet öster om Ålesundsgatan.

Lögarängen – dova färger och ljud

Lögarängens lekplats är extra stor och har lite mer ovanliga lekredskap. Till skillnad från många andra lekplatser är inte redskapen målade i starka färger utan har mer dova kulörer, något som kan vara harmoniskt för barn som har olika slag av psykiska funktionsnedsättningar. Lekplatsen vänder sig till lite äldre barn och har stora redskap som låter.
Lekplatsen ligger i Lögarängsområdet, invid Sjöhagsvägen.

Poesiparken – poesi och insekter

Poesiparkens lekplats har hämtat inspiration från Tomas Trantrömers poesi och insektsintresse. Här finns bland annat linbana, vattenlek, rutschbana, studsmatta och vippgunga. Allt under uppsikt av stora insekter, fåglar, svampar och växter.
Lekplatsen ligger vid Spinnakergatan, Öster Mälarstrand.

Servicedeklaration

De lekplatser som Västerås stad ansvarar för får tillsyn varannan vecka sommartid och en gång i månaden vintertid. Lekplatserna säkerhetsbesiktigas en gång om året. Om du upptäcker att ett lekredskap är trasigt anmäler du det till Kontaktcenter eller via felanmälan, se nedan. Trasiga redskap som är en säkerhetsfara ska åtgärdas senast dagen efter att vi fått anmälan.

Felanmälan

Felanmälan webbformulärlänk till annan webbplats

Du kan också felanmäla via appen "Tryggare Västerås". Den hittar du i vanliga appbutiker såsom App Store eller Google Play.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?