Kopparlunden
En unik stadsdel med folkliv och hemtrevlig charm – så ser vi det framtida Kopparlunden.
Kopparlunden har en central plats i Västerås industrihistoria och den välbevarade industrimiljön är ett riksintresse. Vi vill bevara och lyfta fram kulturarvet samtidigt som vi skapar en levande stadsdel med bland annat bostäder, butiker, restauranger, arbetsplatser, förskolor, parker och torg.
Aktuellt
Den 19 augusti till 29 september 2024 var det samråd för detaljplan öst och du kunde lämna synpunkter på det planförslag som vi tagit fram. Samrådet är nu avslutat och vi sammanställer synpunkterna. Sedan bearbetas förslaget för att gå ut på granskning under 2025. Under granskningen kan du tycka till igen.
Mer information om granskningen kommer på denna sida när det närmar sig.
Här hittar du mer information om hur planerna ser ut.
Nyheter från projektet
-
19 augusti 2024
Tyck till om utvecklingen av östra Kopparlunden
Nu är den sista detaljplanen i Kopparlunden, detaljplan öst, ute på samråd. Det innebär att du har möjlighet att tycka till om planen. Samrådet pågår från den 19 augusti till den 29 september 2024.
-
20 juni 2024
Östra Kopparlunden - snart kan du tycka till
Nu ska den sista detaljplanen i Kopparlunden, detaljplan öst, ut på samråd. Det beslutade byggnadsnämnden vid sitt sammanträde den 19 juni. Det innebär att du kommer få möjlighet att tycka till om planerna.
-
17 juni 2024
Ny ljudvandring om Kopparlundens historia
Kopparlunden är en unik stadsdel som bär en stor del av Västerås historiska själ. I en ny ljudvandring från Västerås stad kan du höra om hur banbrytande uppfinningar och hårt arbete skapade förutsättningar för den stad Västerås är idag. Det är berättelsen om människorna och idéerna som byggde vår stad. Om elektricitet och kraft som tämjdes och om hur Kopparlunden blev hjärtat i den svenska elektrifieringen.
-
7 maj 2024
Metallverksgatan är öppen för trafik igen
Stor tack för ert tålamod! Nu är hela Metallverksgatan genom Kopparlunden öppen för trafik igen. Trafiken på den östra delen av gatan har letts om och gått längs med järnvägen sedan mitten av oktober. Orsaken var att det gjordes flera markarbeten i området.
Kopparlunden har en central plats i Västerås industrihistoria. Detta industriella kulturarv vill Västerås stad och fastighetsägare i området bevara och lyfta fram när vi nu tillsammans utvecklar området till en levande stadsdel i centrala Västerås.
Vi vill skapa en blandad och hållbar stadsdel med nya bostäder, butiker, kontor, förskolor, parker och torg. Den historiska miljön i området är en viktig del av Västerås historia och även ett riksintresse som på ett unikt sätt visar industrihistorien i Sverige. Samspelet mellan historien och framtiden är viktigt för oss och det är en central fråga i projektet.
Utvecklingen i Kopparlunden kommer att bidra till att Västerås får en mer levande innerstad och att Västerås roll som en attraktiv och växande regionstad stärks. Vi vill skapa nya mötesplatser, besöksmål, arbetstillfällen och bostäder med gångavstånd till stadskärnan. Målet är att området ska bli attraktivt och spännande för dagens och framtidens västeråsare liksom besökare.
Lär känna Kopparlunden
Följ oss gärna i våra sociala medier. Där får du lära känna oss och området. Där får du höra mer om vad som händer, se bilder och filmer om arbetet.
I vår Youtubekanal kan du se flera filmer om området.
Upptäck Kopparlunden i 3D – klicka dig runt i området
Via bilden eller länken når du en 3D-karta. Där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. Kartan är baserad på granskningsförslaget.
Tänk på att använda en bra internetanslutning. Undvik webbläsaren Internet Explorer och tidigare versioner av den. Då går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.
En detaljplan anger ramarna för hur marken ska användas och visar bland annat var och hur mycket man får bygga inom ett begränsat geografiskt område.
Detaljplan Öst
Arbetet med den fjärde och sista detaljplanen i Kopparlunden, detaljplan Kopparlunden öst, dp 1977, pågår nu. Den 19 augusti till den 29 september 2024 var detaljplanen ute på samråd. Du kunde då lämna synpunkter.
Hur ser förslaget ut?
I östra Kopparlunden ska gammalt och nytt blandas och knytas samman av ett parkstråk. Förslaget innehåller cirka 450 bostäder, en hög kontorsbyggnad, förskola och lokaler för verksamheter. Det blir även gator, parkeringar, parker och torg. Inom detaljplaneområdet finns även Gjuteriet som byggdes 1917. Den ursprungliga delen av byggnaden ska bevaras och skyddas.
Via följande länk hittar du information om hur förslaget ser ut och även utredningar som har gjorts.
Detaljplan för Kopparlunden öst, dp 1977
Nyhet om samråd för detaljplan Öst
Du kan även se mer om förslaget vid vår informationsplats i Culturen i Kopparlunden (Sintervägen 6). Där finns bland annat en fysisk modell över det framtida Kopparlunden.
Under samrådet hade vi två tillfällen då vi informerade om detaljplan öst vid vår informationsplats i Culturen. Denna informationsplats är öppen hela tiden då Culturen är öppen även om den nu är obemannad.
I vår 3D-karta kan du själv röra dig runt i det framtida Kopparlunden
Länk till 3D-kartan
Presentation om detaljplan Öst
I den här ljudsatta presentationen berättar vi om detaljplan Öst. Den inleds även med att berätta om historien i området och hur vi arbetar med utvecklingen av hela området. Informationen om just detaljplan öst kommer 13.40 in i filmen.
Hur lämnar jag synpunkter på detaljplan Öst??
Synpunkter kunde lämnas in under samrådet som pågick 19 augusti till 29 september 2024. Du kommer även kunna lämna synpunkter under granskningen som planeras 2025. Mer information om när och hur du lämnar synpunkter under granskningen kommer senare.
Vad händer efter samrådet?
Efter samrådet sammanställs synpunkterna och vi bearbetar planförslaget. Det nya förslaget går sedan ut på granskning under 2025. Då kan du lämna synpunkter igen.
Detaljplan Norr, Mitt och Syd
Dessa detaljplaner vann laga kraft i oktober 2021. Det innebär att detaljplanerna är giltiga. Fastighetsägarna kan nu söka bygglov och en del av dem har börjat förbereda för nybyggnation genom rivning och sanering. Staden kommer att anlägga nya gator, parker och torg i området. Just nu förbereds för den nya Kullgärdsgatan som på sikt ska ersätta Metallverksgatans södra och östra del och gå längs med järnvägen.
Fastighetsägarna har, tillsammans med staden, tagit fram en genomförandeplan för att kommande byggnationer ska kunna genomföras i rätt ordning samtidigt som området har pågående verksamheter som ska fungera.
De tre detaljplanerna omfattar cirka 1 700 bostäder och plats för butiker, kontor och förskolor.
Detaljplan för Kopparlunden norr, dp 1882
Hur kan allmänheten tycka till om utvecklingen i Kopparlunden?
När en detaljplan tas fram sker det enligt en bestämd process. I den finns det flera tillfällen att tycka till. När det gäller detaljplan Norr, Mitt och Syd så är processen klar och de nya detaljplanerna är giltiga.
Detaljplan Öst är i en planprocess nu och du ser tiderna för att tycka till här nedanför.
Samråd
Samrådet för detaljplan Öst var 19 augusti till 29 september 2024. Då kunde du lämna synpunkter.
Samrådet för detaljplan Norr, Mitt och Syd var under sommaren och hösten 2019.
Granskning
Granskning av detaljplan Öst planeras till 2025. Mer information och datum kommer senare.
Granskning för detaljplan Norr, Mitt och Syd var under perioden 11 januari - 14 februari 2021. Då kunde du lämna synpunkter.
Överklagan och laga kraft
Regler kring överklagan styrs av Plan- och bygglagen. Det är du som har lämnat synpunkter i samråd eller granskning och inte fått dina synpunkter tillgodosedda som kan överklaga. Du måste även lämna in ditt överklagande inom tre veckor från den dag då protokollet med beslutet om antagandet har blivit anslaget.
Tid för överklagan av detaljplan Öst kommer senare i processen.
Den 2 september 2021 antog kommunfullmäktige detaljplan Norr, Mitt och Syd. De vann laga kraft den 6 oktober 2021.
Vill du veta mer om hur detaljplaneprocessen fungerar?
Planerna för Kopparlunden och processen
I den här ljudsatta presentationen får du veta hur planerna för Kopparlunden ser ut och hur själva processen fungerar. Presentationen baseras på hur detaljplanerna Norr, Mitt och Syd såg ut vid granskningen. Sedan dess har justeringar skett, bland annat har höjden på nio byggnader sänkts med 1-2 våningar för att bättre värna om kulturmiljön.
Detta har hänt detaljplaner
- Västerås stad har tillsammans med fastighetsägarna i området tagit fram ett planprogram för Kopparlunden. Det blev godkänt i oktober 2016. Planprogrammet är ett underlag för arbetet med detaljplaner för området.
- Detaljplan Norr, Mitt och Syd var ute på samråd sommaren och hösten 2019.
- Under 2020 förändrade vi detaljplan Norr, Mitt och Syd utifrån de synpunkter som kom in under samråden.
- Granskning detaljplan Norr, Mitt och Syd var i början av 2021.
- Detaljplan Norr, Mitt och Syd antogs av kommunfullmäktige 2 september 2021. De vann laga kraft den 6 oktober 2021.
- Detaljplan Öst - den 15 juni 2022 tog byggnadsnämnden beslut om ett planuppdrag. Detaljplaneprocessen inleds.
- Detaljplan Öst - samråd var 19 augusti till 29 september 2024.
Projektets aktörer
Fastighetsägare och Västerås stad samarbetar för att visionen om framtidens Kopparlunden ska bli verklighet.
Huvuddelen av området är privatägt och det är viktigt med samverkan mellan de olika fastighetsägarna inom området liksom mellan staden och fastighetsägarna för att skapa det nya Kopparlunden.
En gemensam styrgrupp finns under projekttiden. Syftet med den är att vi tillsammans ska styra mot de gemensamma målen. Stadens huvudsakliga roll är att tillhandahålla den övergripande infrastrukturen till och inom området.
Projektets aktörer hittar du under frågor och svar i plusboxen "Jag vill flytta till Kopparlunden, hur når jag fastighetsägarna?"
Kopparlunden 1898
Kopparlunden är en viktig plats i Västerås industrihistoria. Här har bland annat Nordiska Metallaktiebolaget och ASEA haft stora industrilokaler. Många av byggnaderna i området är typiska för sin tids industriarkitektur.
I Sverige finns få andra exempel på en så välbevarad och storskalig industribebyggelse, tillkommen under industrialismens genombrottsperiod i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Därför är området ett riksintresse för kulturmiljövården.
Det började byggas verkstäder för industriverksamhet i Kopparlunden redan 1898. Industrins behov styrde länge utvecklingen i området och det var länge ett renodlat industriområde.
I takt med att staden växte har Kopparlunden blivit ett centralt beläget område. På 1990-talet öppnades den centrala delen upp för andra verksamheter än industrier och området började förvandlas till en stadsdel med olika verksamheter.
Teknikbyn, senare kallad Västerås Science Park, etablerades här 1998 och Culturen med kultur- och föreningsverksamhet har funnits här sedan 1990-talet.
Kopparlunden idag
Området är ungefär 26 hektar stort och ramas in av E18 i norr, järnvägen i öster, Kopparbergsvägen/Östra Ringvägen i väster och Pilgatan i söder.
Flera av de gamla industribyggnaderna har blivit hemvist till nya verksamheter medan några har rivits. Det har också byggts nya byggnader i området. Förutom den historiska miljön i den inre kärnan präglas området av stora ytor som ger känslan av industriområde. Det finns stora ytor som är parkeringar och även stora ytor utan specifik användning.
I Kopparlunden finns idag cirka 200 företag, många inom IT- och konsultverksamhet. Här finns också bland annat restauranger, hotell, bageri, några mindre butiker, grossistföretag, gym och läkarmottagning. Antalet anställda inom området är 1200-1300 personer.
I kulturhuset Culturen finns också flera kulturverksamheter så som biograf, teater, daglig verksamhet med mera.
Kopparlunden imorgon – vår vision
Kopparlunden är på väg att förvandlas. De klassiska verkstadslokalerna får sällskap av nya bostäder, butiker, restauranger och arbetsplatser som gör området levande och tryggt. Många av områdets hårda ytor blir till grönskande parker och lockande mötesplatser.
Människor vill vara här, många flyttar in och ger området en ny puls. Historien har gett området karaktär. Det nya ger området liv.
Tillsammans skapar vi en modern, öppen och attraktiv stadsdel. Här finns både citykänsla och hemtrevlig charm, centralt i en stad som växer.
Du har gångavstånd till shopping, restauranger och resecentrum. Nya gång- och cykelbanor och närhet till kollektivtrafik gör det enkelt att ta sig hit på ett miljövänligt sätt. Vill du ha bil finns laddplatser, så klart. För hållbarheten är viktig i områdets karaktär. Gröna tak och pocketparker tar vara på regnvattnet och hjälper naturen att andas. Platser för kultur och dialog skapar hållbarhet på fler plan.
Här kan du bo, arbeta, verka, vara.
Välkommen till framtidens Kopparlunden. Historien var bara början!
Kopparlunden ska utvecklas till:
Levande Kopparlunden
med blandat innehåll av bostäder, service, arbetsplatser och lokaler för möten och aktiviteter samt ett rikt utbud av mötesplatser och levande stadsrum.
Unika Kopparlunden
där det historiska arvet lever vidare när nya människor, bostäder och verksamheter tar plats.
Öppna Kopparlunden
som har många kopplingar till den omgivande staden och som är lätt och attraktivt att röra sig inom och igenom alla tider på dygnet.
Tillgängliga Kopparlunden
där byggnader och utemiljöer är tillgängliga för alla och där gående och cyklister är prioriterade.
Hållbara Kopparlunden
där planeringen tar hänsyn till vardagslivets villkor för barn och vuxna, kvinnor och män, gamla och unga och där det är enkelt för alla att ha hållbara levnadsvanor.
Attraktiva Kopparlunden
som ger människor och företag möjligheter att verka och utvecklas vilket skapar förutsättningar för ekonomisk hållbarhet.
Håll koll på vad som händer i projektet
Är du intresserad av utvecklingen av Kopparlunden och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör relevanta uppdateringar av informationen på webben.
Gilla oss och engagera dig i sociala medier! Vi finns på Facebook och på Instagram. Där delar vi med oss av aktuell information om vad som händer i projektet och du får lära känna oss lite extra.
@kopparlunden
#projektkopparlunden
#kopparlunden
Varför ska Kopparlunden omvandlas?
Kopparlunden är en viktig pusselbit i utvecklingen av Västerås. I takt med att staden har vuxit har Kopparlunden blivit ett centralt beläget område med gångavstånd till stationen och stadskärnan. Omvandlingen av det slutna industriområdet till en stadsdel, som fick namnet Kopparlunden, började i mitten av 1990-talet. Då öppnades den centrala delen av området för annan verksamhet än industri.
Nu vill vi ta utvecklingen vidare och skapa en attraktiv, levande stadsdel med bostäder, butiker, kontor, förskolor, parker och torg. Detta i harmoni med det industriella kulturarvet. Målet är att området ska bli attraktivt och spännande för dagens och framtidens västeråsare liksom för besökare.
Vi tror att utvecklingen i Kopparlunden kommer att bidra till att Västerås får en mer levande innerstad och att Västerås roll som en attraktiv och växande regionstad stärks.
När byggs nya Kopparlunden?
Byggnationen kommer att göras i olika etapper under en 15-årsperiod. 2022 startade förberedande arbeten så som rivning och sanering. Staden förbereder även för byggnation av den nya Kullgärdsgatan som på sikt ska ersätta Metallverksgatans södra och östra del och gå längs med järnvägen.
Hur finansieras utvecklingen av Kopparlunden?
Kopparlundens fastighetsägare finansierar utbyggnad av gator, torg och parker utifrån nya byggrätter och befintliga lokalytor inom respektive fastighet. I Kopparlunden är den mesta marken privatägd. Staden äger enbart fastigheten där Culturen har sin verksamhet och betalar på samma sätt ersättning utifrån Culturens lokalyta.
Kommer ni bevara de gamla och värdefulla byggnaderna samt det industriella kulturarvet?
De kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna ska sparas, skyddas och lyftas fram. En del av byggnaderna kommer att ha nya funktioner utan att dess karaktär förloras.
Är området förorenat?
Ja, området är förorenat på grund av tidigare verksamheter. Det finns varierade förekomster i området. Vi kommer säkerställa att det är möjligt att bo i Kopparlunden utan någon risk för hälsan. Detta kommer göras genom sanering eller byggnadstekniska åtgärder.
Hur många bostäder kommer det att byggas?
Totalt kommer de nya detaljplanerna möjliggöra cirka 2100 bostäder i hela Kopparlunden.
Detaljplan Norr, Mitt och Syd som har vunnit laga kraft ger möjlighet till 1700 bostäder. Från början var det tänkt att bli 2100 bostäder bara i dessa detaljplaner, men antalet sänktes för att ge mer plats för parker, torg och grönytor.
Detaljplan Öst arbetar vi med nu. Förslaget är att det blir cirka 450 bostäder inom det området.
Hur får ni plats med parkeringar i området?
En stor andel av parkeringarna kommer att vara i garage under marken.
Det kommer till exempel att finnas ett stort parkeringsgarage under mark vid Metallverksgatan i mellersta delen av Kopparlunden. I sydöstra delen av Kopparlunden intill järnvägen och Pilgatan planeras ytterligare ett stort parkeringshus.
Det finns även planer för ett nytt parkeringshus på Ängsgärdet, vid järnvägen, som kan erbjuda en reserv om det uppstår ett ytterligare behov.
Det kommer också skapas goda förutsättningar för boende, besökare och verksamma i området att i den mån det är möjligt använda andra alternativ än bilen. Användandet av exempelvis bilpool kommer också minska behovet av parkeringsplatser.
Hur kommer man kunna ta sig till Kopparlunden?
Kopparlunden ska knytas samman på ett bättre sätt med övriga Västerås och innerstaden jämfört med dagens läge. Det finns olika förslag för att förbättra tillgängligheten till Kopparlunden.
Vi planerar för en ny gång- och cykelbro över E18 i norr samt en gång- och cykeltunnel till Ängsgärdet. Fotgängare och cyklister kommer att prioriteras genom nya gång- och cykelvägar samt säkra övergångar.
Det kommer vara nära till busshållplatser var man än befinner sig till området.
Vi vet att det kan vara mycket trafik på Kopparbergsvägen och svårt att ta sig ut där med bil från Kopparlunden under rusningstrafik. Därför har vi gjort åtgärder för att förstärka upp kapacitet på Kopparbergsvägen på den sista sträckan upp mot E18. En sådan åtgärd var att bredda vägen en bit.
Vi arbetar även med andra trafikmässiga åtgärder för att underlätta kommunikationerna till och från Kopparlunden.
Jag är intresserad av att starta en verksamhet i nya Kopparlunden, vem kontaktar jag?
Vill du starta en verksamhet i Kopparlunden kan du höra av dig till fastighetsägarna. Fastighetsägarna tar också gärna emot dina idéer om framtida verksamheter. Se länkar under frågan om att flytta till Kopparlunden för att komma i kontakt med dem.
Hur kan allmänheten tycka till om utvecklingen i Kopparlunden?
När en detaljplan tas fram sker det enligt en bestämd process. I den finns det flera tillfällen att tycka till. När det gäller detaljplan Norr, Mitt och Syd så är processen klar och de nya detaljplanerna är giltiga.
Detaljplan Öst är i en planprocess nu och du ser tiderna för att tycka till här nedanför.
Samråd
Samrådet för detaljplan Öst var 19 augusti till 29 september 2024. Då kunde du lämna synpunkter.
Samrådet för detaljplan Norr, Mitt och Syd var under sommaren och hösten 2019.
Granskning
Granskning av detaljplan Öst är planerad till 2025. Mer information och datum kommer senare.
Granskning för detaljplan Norr, Mitt och Syd var under perioden 11 januari - 14 februari 2021. Då kunde du lämna synpunkter.
Överklagan och laga kraft
Regler kring överklagan styrs av Plan- och bygglagen. Det är du som har lämnat synpunkter i samråd eller granskning och inte fått dina synpunkter tillgodosedda som kan överklaga. Du måste även lämna in ditt överklagande inom tre veckor från den dag då protokollet med beslutet om antagandet har blivit anslaget.
Tid för överklagan av detaljplan Öst kommer senare i processen.
Den 2 september 2021 antog kommunfullmäktige detaljplan Norr, Mitt och Syd. De vann laga kraft den 6 oktober 2021.