Ny ljudvandring om Kopparlundens historia

Kopparlunden är en unik stadsdel som bär en stor del av Västerås historiska själ. I en ny ljudvandring från Västerås stad kan du höra om hur banbrytande uppfinningar och hårt arbete skapade förutsättningar för den stad Västerås är idag. Det är berättelsen om människorna och idéerna som byggde vår stad. Om elektricitet och kraft som tämjdes och om hur Kopparlunden blev hjärtat i den svenska elektrifieringen.

Bild på Pia Lindhe Rudolf och Rebecca Svensson

Följ med Pia Lindhe Rudolf och Rebecca Svensson på ljudvandring i Kopparlunden.

Berättelsen om Kopparlunden sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Då var området jordbruksmark, men efter att ASEA och Metallverken etablerade sig här skapades industrihistoria.

Ljudvandringen består av ett tjugotal ljudreportage som leder dig som lyssnar runt i området och ger dig en tidsresa från slutet av 1800-talet fram till idag. Du får höra berättelserna om bland annat tekniska framsteg, livet i arbetarbostäderna, kvinnorna på ammunitionsfabriken, underjordiska bäckar och den allvarliga olyckan 1917. Det finns också nutida och historiska bilder i ljudvandringen.

– Du kan lyssna på ljudvandringen var du än är, men den upplevs förstås bäst på plats i de unika miljöerna i Kopparlunden. Människorna som bodde och arbetade i Kopparlunden bidrog till att skapa det Västerås vi har idag. I ljudvandringen vill vi ge plats för deras historia och låta lyssnaren få lära känna området, säger Pia Lindhe Rudolf producent och reporter i ljudvandringen.

Som historisk expert medverkar Rebecca Svensson. Hon har forskat om Kopparlunden och svensk industrihistoria och delar med sig av sin kunskap.

– Kopparlunden är en av Norra Europas mest spännande platser. Det är navet i den svenska elektrifieringen. Det är roligt och hedrande att vara med och berätta om Kopparlundens historia. Området är en så viktig och spännande del av Västerås historia och det är också den svenska elektrifieringens hjärta, säger Rebecca Svensson historiker.

Ljudvandringen publiceras i stadens app Västeråsguide där det sedan tidigare finns ljudvandringar om Djäkneberget och Öster Mälarstrand. Man kan ladda ner Västeråsguide gratis till sin telefon via AppStore eller Google play.

Ljudvandringen har fått bidrag från en nationell satsning på kulturmiljöer

Kopparlunden klassas som är ett riksintresse för kulturmiljövård eftersom de gamla industrimiljöerna på ett unikt sätt visar hur industrin i Sverige växt fram. Ljudvandringen har gjorts av Västerås stad som en del av stadsutvecklingsprojektet i Kopparlunden.

– Den här ljudvandringen är väldigt viktig. Äntligen har vi på staden samlat den unika historia som finns i Kopparlunden och kan presentera den på ett lättillgängligt sätt. Vi hoppas kunna sprida stolthet och förståelse hos västeråsarna om vad Kopparlunden betytt för stadens utveckling, säger Karin Nordström stadsantikvarie i Västerås.

Ljudvandringen har fått bidrag från statliga nationella medel som ska användas till att förvalta och sprida kunskap om värdefulla kulturmiljöer i Sverige. Det är länsstyrelserna som fördelar dessa ekonomiska bidrag till projekt runt om i landet som de anser är värdefulla.

– Att få höra Rebecca dela med sig av sin stora kunskap kring området är fascinerande. Dels att höra om människorna som levt sina liv här, dels att få veta mer om de unika tegelbyggnaderna och varför de ser ut som de gör. Vi får bland annat veta varför gamla huvudkontoret ser ut som medeltida slott och varför Valsverket i vissa delar påminner om en katedral. Det finns många historier som har etsat sig fast hos mig och som jag hoppas att du som lyssnar ska uppskatta, säger Pia Lindhe Rudolf.

Hon lyfter bland annat berättelserna om den stora olyckan då en generator sprängdes och delar som vägde flera ton slungades ut i området och om kvinnorna på ammunitionsfabriken. Andra berättelser som håller sig kvar är bland annat den om Linverket som byggdes i rekordfart efter en order från Brasilien, sjukvårdaren Waldemar som fick ta hand om alla möjliga problem, uppfinnarverkstaden där massa nya produkter togs fram under folkhemstiden och glänsande mynt.

– Att metallblandningen som finns i tiokronan och euromynt har utvecklats här var nytt för mig trots att jag bott i Västerås sedan 1990, säger hon.

En del av utvecklingen av Kopparlunden

Det var runt 1990 Kopparlunden öppnades upp för allmänheten. Fram till dess var området inhägnat och bara de som jobbade här fick komma in. Idag är det annorlunda och i den historiska kärnan av området har det, förutom arbetsplatser, på senare år vuxit fram ett folkliv med mötesplatser som restauranger, bio och kultur. Nu ska hela Kopparlunden utvecklas vidare till en levande stadsdel med bland annat bostäder och mötesplatser.

– Kopparlunden är unikt och när vi nu utvecklar området vill vi lyfta fram historien och de unika miljöer som är så viktiga i området. Vi har ofta studiebesök i området och märker ett stort intresse kring historien från många. Med ljudvandringen hoppas vi kunna sprida berättelsen mer och även få fler att upptäcka Kopparlunden. Vi vill skapa ett levande område där historia och framtid möts, säger Katarina Berg som är stadens projektledare för utvecklingen av Kopparlunden.

I ljudvandringen berätta historikern Rebecca Svensson att Kopparlunden genom historien har förändrats mycket. Man har utvecklat nya produkter, byggt nya lokaler och anpassat området efter industrins behov.

– Här i Kopparlunden har många generationer av västeråsare växt upp, bott och arbetat. Från början var det mest bostäder och några verkstäder. Sedan försvann bostäderna när industrin behövde mer utrymme. Det är roligt att det nu blir bostäder i området igen. På 1920-talet växte det upp många barn här, nu blir det så igen och området kommer få nya historier att berätta i framtiden, säger Rebecca Svensson.

Länk till Västeråsguide

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den