Parkeringshuset Oxen öppnar
Nu är parkeringshuset Oxen i Oxbackens centrum klart. Onsdagen den 1 februari kl 15 öppnas portarna för bilister. De två första månaderna erbjuds parkering för halva priset.
Frågor om energi, klimat och uppvärmning påverkar oss alla på något sätt. Hos oss kan du kan få opartisk rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor utan kostnad. Du kan läsa mer om olika sätt att värma upp din bostad. Du får även tips om hur du sparar energi eller kontrollerar din energiåtgång.
Vår rådgivning är kostnadsfri och opartisk. När du vill träffa en av våra energi- och klimatrådgivare, kan du ringa eller skicka e-post. Du kan både ställa frågor direkt, men också boka en tid för att träffas. Ska du besöka oss hittar du en karta längst ner på sidan.
Du når oss via
För att kunna hjälpa dig på bästa sätt får du gärna berätta
Det finns mycket du kan göra för att använda mindre energi, både hemma, på jobbet, i skolan och när du reser. Många åtgärder är både enkla och billiga. Mindre energianvändning betyder lägre kostnader och mindre miljöpåverkan.
I kommunen finns det energi- och klimatrådgivare. Vi ger dig som privatperson, organisation eller företagare opartisk rådgivning. Vår rådgivning är utan kostnad. Kontakta oss via telefon eller e-post. Vissa frågor kan vi besvara direkt på telefon. I andra fall bokar vi in en tid då vi träffas.
Läs mer om hur du kan spara pengar och åtgång av energi
Läs om hur du kan använda vår mest miljövänliga energikälla. Här är några av de saker vi berättar mer om
Visste du att golv, väggar och tak, fönster och dörrar är husets klimatskal? Vi berättar hur du kan spara pengar med bättre isolering och rätt ventilationssystem.
Här kan du läsa mer om hur du kan värma upp ditt hem. Du får bland annat veta mer i detalj om vad som gäller.
Det går åt mycket energi i en stad. Om vi alla hjälps åt att spara in på energin, så räcker den längre.
Du som äger en fastighet har ansvar för att byggnaden är energideklarerad. Energideklarationen är ett bra verktyg om du vill minska den energi som går åt i byggnaden.
Tidigare ställde Västerås stad krav på de som köpte tomtmark av staden. Kravet var att de skulle bygga ett energieffektivt hus, ett så kallat lågenergihus. I ett särskilt avtal mellan säljare och köpare skrevs kravet om lågenergihus in. Sedan slutet av 2014 skrivs inte några sådana avtal längre, eftersom det inte längre är tillåtet. I området Herrgårdsängen i Gäddeholm finns dock en särskild energibonus. Den finns för att uppmuntra alla nybyggare att bygga energieffektivt. Bonusen betalas ut till de som bygger ett lågenergi- eller passivhus enligt stadens definition och krav. Läs mer om lågenergihus på Bostad Västerås webbplats.
Information om lågenergihus, Bostad Västerås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.
Per Eriksson 021-39 25 75, Emma Schreij 021‑39 25 02 och Emil Svensson 021-39 15 22. Det går också bra att skicka e‑post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se eller i e‑postformuläret i rutan Kontakta oss.
Här hittar du var våra energi- och klimatrådgivare håller till.