Följ med på vår solbussresa den 9 maj. Anmälan och information hittar du längre ner på sidan. Välkommen!
Här i Sverige fungerar solenergi väldigt bra. Vi har lika stor solinstrålning som länderna i norra Europa har. Dagens teknik gör den också väldigt effektiv, så det är en bra idé att satsa på solenergi.
Solenergi kan användas till produktion av värme. Då har du solfångare på eller i anslutning till ditt hus. Med hjälp av solfångare kan du dels få varmvatten och dels värma upp ditt hus. Hur mycket värme du får ut beror på hur stora solfångare du har och vilket system du har valt.
Solvärme är ett bra komplement till andra former av uppvärmning. Solvärme fungerar bäst i kombination med en panna för ved eller pellets. Även andra kombinationer med värmepump och elpanna kan vara en bra lösning.
Solvärmen kan ge cirka hälften av det varmvatten som en normal familj gör av med på ett år. Ett tips är att passa på att investera i solvärme när du ska byta varmvattenberedare. Då blir merkostnaden för solvärmen som lägst.
Information om solvärme och solkyla, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Genom solceller kan du producera din egen el, solel. Solcellerna sitter sammankopplade till en så kallad solpanel. Solpanelen har du på ditt hus eller fristående på marken.
Film om Elias i Västerås som installerat solpaneler på sitt hus Länk till annan webbplats.
Solelportalen – vägledning om solceller, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Information om solceller, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Information om solenergi, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Ta hjälp av solkartan för att se om ditt hus får tillräckligt med sol. Kartan visar hur stor solinstrålningen är på olika byggnader. Du ser hur mycket solenergi som strålar in på väggar och tak samt hur väl byggnaden lämpar sig för solpaneler.
Är du nyfiken på solenergi och kanske har funderat på om det kan vara någonting för dig. Du kanske är lantbrukare, företagare, villaägare, medlem i en bostadsrättsförening eller bara allmänt intresserad?
Häng med oss i solbussen den 9 maj och lär dig mer. Vi kommer att besöka fyra olika typer av solcellsanläggningar med guidning och information.
Resan anordnas av energi- och klimatrådgivningen i Västerås stad och deltagandet är kostnadsfritt. Under resan deltar universitetslektor Bengt Stridh som är en av Sveriges främste experter på solel.
Vi bjuder på fika och lunch. Meddela eventuella kostavvikelser i anmälan.
Program för solbussen tisdag den 9 maj:
Kl. 08:30: Avfärd med buss från stadshuset (Fiskartorget)
Kl. 14:00 tillbaka vid stadshuset
Anmälan senast 30 april till: emma.schreij@vasteras.se
Frågor om programmet 021-39 25 02
Innan du sätter upp solfångare eller solceller är det bra att få veta vad du ska tänka på. Prata med vår energi- och klimatrådgivare.
Här beskriver vi lite kort vad du ska tänka på.
Om du vill producera egen el är det viktigt att tänka på
Ta kontakt med en installatör. Tänk igenom vilken storlek på anläggningen du behöver och var den ska placeras. Kolla upp om du behöver bygglov. Ta kontakt med elnätsbolaget i god tid.
Alla som har mikroproduktion av förnybar el får en skattereduktion för den el som matas ut på nätet. Den är på 60 öre per kilowattimme. Det började gälla 1 januari 2015.
Information om solceller, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Mikroproduktion av förnybar el – privatperson, Skatteverket Länk till annan webbplats.
När du ska köpa en anläggning för solvärme bör du först fundera på
Information om solvärme, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Beroende på var du bor och hur din solcellsanläggning ser ut kan det behövas bygglov. Det bästa är att prata med vår Bygglots på Kontaktcenter. De kan ge dig besked om vad som gäller i just ditt fall.
Information om hur du söker bygglov för solfångare och solceller
E-post kontaktcenter[a]vasteras.se
Telefon 021-39 00 00 knappval 3
Beroende på var i kommunen du bor är det Mälarenergi eller Vattenfall som äger elnätet. De ansvarar för anslutningen till elnätet av din anläggning.
Är du sugen på att besöka eller veta mer om Nordens största solföljarpark? Längs med E18, mellan Västerås och Enköping finns en stor solcellspark. Den visas för grupper efter förfrågan. Hör av dig till din energi- och klimatrådgivare.
E-post energiradgivning[a]vasteras.se
Telefon 021-39 25 75
Bild från solparken utanför Västerås
Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.
Per Eriksson 021-39 25 75, Emma Schreij 021‑39 25 02 och Emil Svensson 021-39 15 22. Det går också bra att skicka e‑post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se eller i e‑postformuläret i rutan Kontakta oss.
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3