Visa sökformulär

Klimatskal och ventilation

Hur ditt hus är byggt har stor betydelse för hur mycket energi som går åt. Vi berättar om hur du kan spara pengar och energi med ganska enkla åtgärder. Både isolering och dina vanor påverkar.

Om hur klimatskal och ventilation påverkar

Bostadens klimat­skal består av golv, väggar, tak, dörrar och fönster. Det är det som skyddar oss från väder och vind. Ett tätt och väl­isolerat hus med bra fönster och dörrar är en för­ut­sättning för låga upp­värmnings­kostnader.

Bättre isolerat hus sparar pengar

Det finns några saker du kan göra med ditt klimats­kal för att spara pengar. Det kan vara att tilläggs­isolera tak­bjälk­laget och byta ut eller reno­vera dina fönster. När du gjort en åt­gärd är det viktigt att se över att ventila­tionen är till­räcklig så att det inte upp­står pro­blem med fukt och mögel.

Läs mer på Swedisols webbplats.länk till annan webbplats

Timmerhus med torvtak

Ventilationen kan ge dig värme

För att våra hus och vi själva ska må bra måste luften inom­hus bytas ut regel­bundet. Detta sköts med husets ventila­tions­system.

Våra vanligaste ventilationssystem är självdrag, frånluft samt till- och frånluft. Om du har ett system med själv­drag och upp­lever dålig luft kan du för­stärka det med en fläkt.

Om du har från­lufts­system kan du spara pengar och energi genom att installera en från­lufts­värme­pump. Den tar till­vara på värme ifrån ­luften. Har du ett till- och från­lufts­system kan du sätta in en värme­växlare. Den för­värmer tilluften med värme ur från­luften och på så sätt sparar den pengar och energi.

Läs mer på sidan om värmepumpar.

Läs mer på sidan om uppvärmning.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.

Zandra Camber 021-39 25 71 och Per Eriksson 021-39 25 75. Det går också bra att skicka e-post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se eller i e-postformuläret i rutan Kontakta oss.

Det här händer i Västerås

 • Lökutdelning

  Tisdagen den 18 juni bjuder Västerås stad på lökar från stadens rabatter.

 • Invigning faunapassagen

  Nu är det dags att inviga faunapassagen vid Fiskartorget. Tack vare passagen kan fiskar och andra vattenlevande djur ta sig från Mälaren och förbi turbinbron upp i Svartån.

Nytt i Västerås

 • Ja till Stora Torgets gestaltningsprogram

  På onsdagen sa tekniska nämnden ja till gestaltningsprogrammet för Stora Torget och Bondtorget. Byggstart är planerad till hösten 2020 och invigningen till våren 2022.

 • Tyck om Bjurhovda

  Nu är det dags för dig som bor i Bjurhovda att lämna förslag på platser som du vill förbättra när det gäller gator, trafik och parker i området! Markera de platser du vill förbättra i vår digitala kar...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?