Uppvärmning
Bor du i villa eller annat enfamiljshus? Då måste du antagligen betala för uppvärmningen av huset själv. Du kan spara mycket pengar och energi genom att göra kloka val för uppvärmningen. Samtidigt bidrar du till en minskad påverkan på miljön. På den här sidan hittar du flera smarta tips.
I undersidor hittar du mer information om några vanliga former för uppvärmning. Där kan du läsa mer om
Det kostar ganska mycket att värma upp ett hus, och du kan välja bland fler olika sätt. Vilket du väljer påverkar både din energiförbrukning, kostnader och miljön. Men det finns mycket du kan göra för att förbruka så lite energi som möjligt, och ändå ha det varmt och skönt.
Bidrag för småhusägare som vill spara energi
Från den 3 juli 2023 kan du som privatperson och bor småhus söka bidrag energieffektivisering. Det gäller småhus som i dag har uppvärmning med el eller gas.
Du gör ansökan hos Boverket och länsstyrelsen handlägger, tar beslut och svarar på dina frågor. Läs mer om förutsättningar och viktiga datum på deras webbplatser.
Bidrag för energieffektivisering i småhus, Länsstyrelsen i Västmanland
Energimärkning förenklar val av uppvärmning för villan
Det är uppvärmning och varmvatten som står för den största delen av energianvändningen i ett hushåll. Därför är det viktigt att göra ett bra val om hur huset ska värmas upp. Produkter för uppvärmning ska ha en energimärkning som kan vara till hjälp i ditt val mellan olika alternativ. Det är till exempel värmepumpar, el- , olje- och gaspannor, samt varmvattenberedare. Med hjälp av märkningen kan du jämföra olika produkter innan du gör ditt val. Läs mer på energimyndighetens webbplats. Du kan alltid prata med din energi- och klimatrådgivare för att få hjälp och råd.
Isolering och vanor påverkar din förbrukning mest
Börja med att se över det som kallas klimatskal. Det är fönster och dörrar, ytterväggar, golv och isolering med mera. Du kanske ska isolera mer på vinden, eller sätta upp tätningslister vid dörrar och fönster så att inte värmen försvinner ut. Husets ventilation påverkar också energiförbrukningen. Fundera också på vilka vanor du och övriga i familjen har. Är det någon som vill ha det väldigt varmt i sovrummet? Eller någon som duschar varmt länge? Reser du bort en längre tid och ingen är i huset är det bra att sänka temperaturen.
Har du frågor kring uppvärmning av ditt hus är du alltid välkommen att kontakta oss på energi- och klimatrådgivningen.
Så här når du oss på Västerås stads energi- och klimatrådgivning
Om du ska bygga nytt hus
Du bör satsa på att ditt nya hus ska dra så lite energi som möjligt. Det finns nuförtiden något som kallas lågenergihus, passivhus, och nollenergihus. Passivhus är hus som byggs med speciell teknik och isolering, så att du inte behöver något aktivt system för uppvärmning. Istället sker uppvärmningen genom att återvinna luften som går ut från huset, och bara genom att människor finns i huset. Genom kroppsvärme, helt enkelt!
Det är husets läge och förutsättningar som avgör vilket uppvärmningssätt du väljer. Till exempel, om huset ligger nära fjärrvärmenätet eller om förutsättningarna för bergvärme är bra. Även hushållets ekonomi, och intresse för drift och underhåll, spelar in.
Solenergi
Tror du att solenergi bara är något för varma länder? Helt fel! Solenergi är både effektivt och fungerar väldigt bra här i Sverige också. Energimyndigheten har räknat ut att Sverige har lika stor solinstrålning som länderna kring Medelhavet. Det beror på att vi har så långa dagar under sommarhalvåret. Dagens teknik för solenergi är väldigt effektiv.
Solenergi brukar delas upp i solvärme och solel. Läs mer om hur du kan använda solens strålar på ett bra sätt.
Vem äger elnätet?
Beroende på var i kommunen du bor är det Mälarenergi eller Vattenfall som äger elnätet. De ansvarar för anslutningen till elnätet av din anläggning.
Energi- och klimatrådgivning
Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.
Per Eriksson och Emma Schreij når du på telefon 021‑39 25 00. Det går också bra att skicka e‑post, det gör du till:
energiradgivning@vasteras.seKontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se