Byggnadsnämnden sammanträder den 20 april
Allmänhetens frågestund börjar klockan 13.00 i kommunfullmäktigesalen. Den pågår i max 15 minuter. Då kan du ställa frågor om de ärenden som tas upp på dagens sammanträde. Finns det inga frågor direkt...
Alla kommuner ska ha en översiktsplan. Översiktsplanen ska bidra till en god miljö och hållbar utveckling. Var det byggs och hur mark- och vattenområden används är viktigt om det ska bli en bra helhet och en hållbar utveckling.
Västerås växer och planeringen ska ge förutsättningar för en befolkningsutveckling som motsvarar 230 000 invånare år 2050. Översiktsplanen handlar om hur Västerås kan växa på ett hållbart sätt. Den beskriver hur vi skapar en bra stadsmiljö och hur landsbygden kan utvecklas. Den beskriver också hur de värden som finns i naturen och den byggda miljön ska tas tillvara.
Västerås ska vara en attraktiv och hållbar stad att bo, verka och leva i. Översiktsplanen beskriver tretton olika strategier för en hållbar utveckling. De ska genomsyra planeringen och ge Västerås möjlighet att växa hållbart.
Översiktsplanen är vägledande och fungerar som underlag för beslut om detaljplaner och bygglov med flera. Planen sträcker sig till 2026. Stads- och samhällsbyggande tar lång tid. Därför blickar översiktsplanen ända till 2050.
Här hittar du översiktsplanen och de bilagor som hör till den. Det finns även en karta som är en del av översiktsplanen. Den hittar du längre ner på sidan.
De här bilagorna tillhör också Västerås översiktsplan 2026.
Allmänna intressen, bilaga till översiktsplanen Pdf, 4.3 MB.
Hållbarhetsbedömning, bilaga till översiktsplanen Pdf, 2.6 MB.
Komplettering till Hållbarhetsbedömning, bilaga till översiktsplanen Pdf, 451.4 kB.
Nu arbetar vi med att ta fram ett förslag till tematiskt tillägg. Det ska visa på nya områden med mark där företag kan etablera sig.
Förslaget till tematiskt tillägg har varit utställt för granskning mellan 27 juni – 12 september 2022. Nu sammanställer vi de yttranden som kom in under granskningen och färdigställer planen inför antagandet.
Tematiskt tillägg till översiktsplanen, mark för nya verksamhetsområden, TÖP 73
Västerås utvecklas och vi måste planera för att staden ska växa på ett hållbart sätt. Den nya översiktsplanen ska ta ett samlat och hållbart grepp om den framtida fysiska samhällsutvecklingen i kommunen och ge en tydlig vägledning i stadens arbete.
Vi har en karttjänst som är en del av översiktsplanen. Kartan visar både förslag till hur mark ska användas, men också olika intressen och förhållanden som är viktiga att ta hänsyn till i planeringen.
Kartan som är en del av översiktsplanen Länk till annan webbplats.
Informationen är indelad i fem olika områden. De är
Vissa lager syns först när man zoomat in i kartan till tätortens utbredning. Det gäller för lagren Föreslagen markanvändning inom Västerås tätort samt för planeringsunderlag som endast rör Västerås tätort.
Vi har formulerat följande strategier för en hållbar utveckling. Det är gjort med utgångspunkt i Visionen Västerås 2026, strävan mot ett hållbart Västerås och de framtidstrender vi kan se. Strategierna ger Västerås möjlighet att växa och utvecklas samtidigt som behovet av klimatpåverkande transporter och exploatering av brukningsvärd mark begränsas. Strategierna innebär också att de värden som finns i naturen och i den byggda miljön, som är en del av Västerås identitet, tas tillvara när Västerås utvecklas.
I översiktsplanen och dess bilagor hänvisar vi till flera olika dokument. Det kan till exempel vara Folkhälsoprogram och Grönstrukturplan. Vi har samlat ihop länkar till alla dessa dokument på en sida.
Alla de dokument som vi hänvisar till i översiktsplanen
Under sidan Västerås utvecklas visar vi några av de projekt där vi arbetar med utveckling på olika sätt.
Här söker du fram de fördjupningar som är beslutade och gäller. Använd sökrutan för att hitta den fördjupning du söker. Du kan söka på flera olika begrepp. Du kan bland annat söka på
Om du söker på ett område, till exempel Tillberga. Då får du upp en söklista med alla fördjupningar som har koppling till Tillberga.
Här länkar vi till de fördjupningar av översiktsplanen som inte är klara och beslutade än.
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3