Den fördjupade översiktsplanen har varit utställd. Nu bearbetar vi de synpunkter och förslag som har kommit in.
Syftet med planen är att ge vägledning inför beslut om hur mark- och vattenområden ska användas, samt även hur miljön ska utvecklas. Planen ska ange en långsiktig inriktning för utvecklingen av riksintresset hamnen, och för övriga verksamheter med behov av närhet till flera olika trafikslag.
I planen ska det även redovisas hur infrastruktur för bilar, gång- och cykeltrafikanter kan se ut i framtiden. Den ska bidra till att det, även sedan, är lätt att nå gröna miljöer, friluftsområden, bostads- och arbetsplatsområden, samt att de binds samman med staden.
Flygbild över Västerås hamn
Västerås stad och Köpings kommun är med och genomför arbetet med Mälaren som vattenväg. Det är ett av de största sjöfartsprojekten någonsin i Sverige.
Information om Västerås hamns utveckling
I området pågår även arbetet med en detaljplan. Del av Västerås 2:111, Hacksta, dp 1817. Syftet är att möta den efterfrågan på mark som finns i anslutning till Västerås hamn.
Prognoser för de mängder av gods som kommer att använda infrastruktursystemet väntas öka kraftigt. Det är till följd av ökad konsumtion och befolkningstillväxt. De ökade godsmängderna kan leda till kapacitetsbrister på väg- och järnvägsnätet. Gods behöver därför flyttas från väg och järnväg till sjöfart. Västerås har den fördelen att här finns tillgång till alla fyra trafikslagen väg, järnväg, sjö och flyg.
Västerås stad vill gärna stärka infrastrukturen för transporter av gods, samt ta ett samlat grepp som syftar till att stärka stadens attraktivitet och konkurrenskraft som logistikort. Planerad utveckling inom Västerås hamn och Hacksta leder till att vi igen behöver utreda om hur marken ska användas i framtiden. I och med det ska de fördjupade översiktsplaner som finns för området ersättas.
Du kan få mer information om planarbetet av Helena Hansson. Hon har e-post helena.marta.lovisa.hansson[a]vasteras.se och telefon 021-39 10 43.
Det är stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås stad som arbetar med att ta fram fördjupningar av översiktsplanen. I kommunfullmäktige tas beslut om att den fördjupade översiktsplanen ska antas. Den blir sedan vägledande för fortsatt detaljplanering.
Vissa delar av översiktsplanen kan behöva göras mer detaljerade än andra delar. Då går det att göra en fördjupning av översiktsplanen. Några exempel på områden som kan behandlas i en fördjupning är tätorter och kommundelar eller stadsdelar. En fördjupning kan också avse ett planerat utbyggnadsområde. Fördjupningen tjänar som ett mellanled mellan den kommunomfattande översiktsplanen och detaljplanen.