Gymnasieskola
För att se vilka sidor som finns under Gymnasieskola klicka på Meny till höger i listen ovan.
Så söker du till gymnasiet
Du söker till gymnasieskolan via e-tjänst för gymnasiet, Dexter. Sista ansökningsdatum är i februari och i god tid före dess får du information och inloggningsuppgifter. När du söker till gymnasiet ska du välja vilket program och önska vilken inriktning du vill gå. Du söker via e-tjänsten till speciella utbildningar, som till exempel flygteknik och sjöfartsteknik, riksidrottsgymnasium samt spetsutbildningar inom matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora. Om du inte har tillgång till internet kan du göra din ansökan på en blankett.
På länken nedan har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående gymnasieskolor i Västerås.
Resultat enkät elever 2024 Gymnasieskola år 2 Excel, 940.8 kB.
Gymnasieskolor i Västerås
Gymnasieskolorna i bokstavsordning. Om du klickar på skolans namn i listan nedan ser du en länk till skolans webbplats. På webbplatsen kan du läsa mer om skolans arbetssätt och få kontaktuppgifter.
Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas gymnasieskolorna i en lista:
Sökrutan fungerar bäst när du bara använder ett sökord. Om du vill söka på till exempel hotell- och turismprogrammet, sök på turismprogrammet.
- Utförare: Kommunal, Fristående.
- Nationella program: Till exempel ekonomiprogrammet.
- Inriktning: Till exempel elteknik.
- Introduktionsprogram: Till exempel yrkesintroduktion.
Om gymnasieskola
Gymnasieskolan är avgiftsfri och frivillig.
Vad gäller?
Du har rätt att påbörja en gymnasieutbildning till och med vårterminen det år du fyller 20. Om du är asylsökande har du rätt att påbörja en gymnasieutbildning innan du fyller 18 år. För att läsa ett nationellt program eller särskild variant ska du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik samt fem eller nio övriga ämnen beroende på vilket program du söker. Är du inte behörig kan du söka introduktionsprogram.
Modersmål
För elever som går i gymnasieskola finns modersmålsundervisning och studiehandledning.
Så här jobbar vi
Västerås stad ansvarar för att utbildningen vid de kommunala skolorna genomförs enligt de bestämmelser som finns i lagar och förordningar. De fristående skolorna i Västerås har motsvarade skyldighet för sina verksamheter. Fristående skolor måste vara godkända av Skolinspektionen, som också ansvarar för tillsynen av både kommunala och fristående skolor.
Kontaktcenter för förskola och skola
Vi hjälper dig med frågor om:
- förskola och fritidshem
- grundskola och anpassad grundskola
- gymnasieskola och anpassad gymnasieskola
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
Kontaktvägar
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2
kontaktcenter@vasteras.se
Nyheter
-
6 december 2024
Nyårsfirande på Fiskartorget
I år tar Västerås stad nyårsfirandet till nästa nivå med ett koncept som går från show till fest. Inspirerat av den avslutande DJ-akten på Västerås Cityfestival förvandlas Fiskartorget till stadens största dansgolv under nyårskvällen.
-
4 december 2024
Tyck till om planen som visar hur Haga kan utvecklas med ny förskola
Nu är det samråd för detaljplan dp 2009 som gör det möjligt att bygga en ny förskola på Haga. Under samrådet kan man lämna synpunkter på förslaget.
Det här händer i Västerås
-
14 februari 2025
Melodifestivalen: Genrep
Västerås är värd för deltävling 3 i Sveriges största folkfest Melodifestivalen, som årligen bjuder på spektakulära shower och oförglömliga musikupplevelser för miljontals TV-tittare och tusentals besökare på plats.
-
15 februari 2025
Melodifestivalen: Matinégenrep
Västerås är värd för deltävling 3 i Sveriges största folkfest Melodifestivalen, som årligen bjuder på spektakulära shower och oförglömliga musikupplevelser för miljontals TV-tittare och tusentals besökare på plats.