Visa sökformulär

Vägledning för ungdomar, Arenan

Vi på Arenan har stängt vår Drop-in mottagning, men vi fortsätter tills vidare med våra inbokade individuella samtal. Har du en tid inbokad men inte kan komma på grund utav förkylningssymptom, eller om du hellre vill ta samtalet över telefon eller via video rekommenderar vi er att maila till oss för att få en ny tid. Uppge då vem ni har tid att träffa, när mötet äger rum och om du vill avboka, omboka eller istället bli uppringd av oss. Mejl: arenan@vasteras.se

Information om coronaviruset och vanliga frågor och svar

Information om antagning till introduktionsprogrammen genom Arenan

Vecka 27 kommer Arenan skicka hem brev med en erbjuden plats till alla som sökt introduktionsprogram. Du måste svara senast 28 juli. Det gör du genom att posta medföljande svarskuvert eller lämna in det i Arenans postlåda på Ingenjör Bååths gata 17. Kommer svar in senare än 28 juli kan vi inte garantera någon plats. I vissa fall kan du bli erbjudan plats via Dexter och Arenan, då är det viktigt att du väljer vilket du vill ha och svarar på båda erbjudanden.

Vecka 31 skickar Arenan ut ett slutgiltigt antagningsbrev och informationsbrev från den gymnasieskolan antagningen gäller. Är du inte nöjd med ditt erbjudande och väljer att tacka nej kan du göra en ny ansökan. Det gör du genom att boka en telefontid via Onlinebooq. Den ansökan kommer behandlas efter den 12 augusti. Vi kan då inte garantera att plats kan erbjudas på det nya valet.

För vem

För vem?

Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16-20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller är på väg att avbryta dina gymnasiestudier. Vi finns också till för dig som är 20-25 år och inte har en gymnasieexamen.

Så här gör du

Så här gör du

Du bokar själv ett enskilt samtal och anmäler dig till informationsträff eller gruppvägledning via länkarna nedan. Du kan också ringa eller mejla oss.

Enskilt samtal

Hos oss får du träffa någon ur personalen för att prata om vad som är meningsfullt för just dig, dina mål och hur du når dit. Det kan till exempel handla om utbildning, arbete, praktik eller att förverkliga någon dröm. Vi kan också hjälpa dig när du ska skriva ditt CV eller en ansökan.

Du kan träffa oss i våra lokaler eller på din skola.

Boka samtal Länk till annan webbplats.

Elev får studievägledning av personal på skolan

Informationsträff

Vi har inga informationsträffar tills vidare på grund av Coronaviruset och smittorisken i större grupper.

På våra informationsträffar får du information om vad vi kan hjälpa dig med. Anmäl dig via länken.Träffen är även för dig som vårdnadshavare. Ni får gärna komma tillsammans.

Boka en plats på informationsträff Länk till annan webbplats.

Gruppvägledning

Du kan också gå i gruppvägledning tillsammans med andra ungdomar. Ni träffas regelbundet under fyra veckor. Läs mer om de olika grupperna och anmäl dig via länken nedan.

Boka in dig på en gruppvägledning Länk till annan webbplats.

Nyanlända

Om du är ny i Sverige, är mellan 16-20 år och bosatt i Västerås kan du anmäla dig till språkintroduktion. Du anmäler dig genom att klicka på länken och fylla i formuläret. När du har fyllt i formuläret kallas du till ett kartläggningssamtal. Efter kartläggningssamtalet kommer du att få en skolplacering.

Fyll i anmälan till kartläggningssamtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Arenan erbjuder alla elever i årskurs 9 som saknar behörighet till nationellt gymnasieprogram ett enskilt samtal. Målet är att vi tillsammans hittar den lämpligast studievägen för dig.

Löpande under året söker Arenan kontakt med ungdomar mellan 16-20 år som inte är inskriva vid en gymnasieskola. Vi kontaktar dig antingen via telefon, sociala medier eller genom att skicka brev. Du uppmanas att kontakta oss eller fylla i enkäten om sysselsättning, KAA-enkäten. Om du vill, får du träffa någon ur personal på Arenan för vägledande samtal.

Om Arenan

Arenans uppdrag är att fånga upp elever som inte är behöriga till nationellt gymnasieprogram, att kartlägga sysselsättning, att vägleda till lämpliga individuella åtgärder och motverka utanförskap.

Kommunalt aktivitetsansvar

Arenan kartlägger ungdomar mellan 16-20 år som enligt Västerås stads skolregister inte är inskrivna vid en gymnasieskola i Västerås. Det kan vara att du är nyinflyttade, har avbrutit eller aldrig påbörjat dina studier eller går på gymnasiet i annan kommun men är folkbokförd här. Kommunen måste göras kartläggningen enligt skollagen.

Arenans personal på rad

Introduktionsprogram

Arenan sköter antagningen till tre av fyra introduktionsprogram.

  • Språkintroduktion
  • Individuellt alternativ
  • Yrkesintroduktion

I Västerås erbjuder flera skolor introduktionsprogram. Arenan hjälper dig med vilket program som passar dig och vilken skola som erbjuder programmet.

Information om introduktionsprogrammen, Skolverket Länk till annan webbplats.

Programinriktat val

Du som vill söka programinriktat individuellt val, som förkortas IMV, gör det via systemet Dexter. Din studie- och yrkesvägledare i grundskolan hjälper dig att söka till programmet.

Gymnasieantagningen i Västmanland - Dexter Länk till annan webbplats.

Film om introduktionsprogrammen

Kontakta oss

Arenan

Vill du att vi kontaktar dig kan du skicka ett meddelande via Kontakta oss här nedanför. Tala om vad du heter och hur vi når dig, mejl eller telefon, samt vad ärendet gäller. Vi hör av oss så fort vi kan.

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17

Telefon: 021-39 15 28   Telefontid: Måndag-torsdag klockan 8.30-10.00

Hitta hit

Ingenjör Bååths gata 17

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Rapport från gymnasieenkäter 2021

    I årets gymnasieenkäter är elever i år 2 generellt sett mer nöjda med skolan än tidigare. Eleverna i gymnasiesärskolan är ungefär lika nöjda som tidigare år.

  • Firande av studenten i Västerås

    Studenterna kommer att få fira på skolan den 9 juni med utspring. Detta förutsätter dock att det inte sker en stor smittspridning fram till dess och att firandet genomförs enligt Folkhälsomyndighetens...