Visa sökformulär

Vägledning för ungdomar, Arenan

För vem

För vem?

Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16-20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller är på väg att avbryta dina gymnasiestudier.

Vi finns också till för dig som är 20-25 år och inte har en gymnasieexamen.

Så här gör du

Så här gör du

Du bokar själv ett enskilt samtal och anmäler dig till informationsträff eller gruppvägledning via länkarna nedan. Du kan också ringa eller mejla oss.

Enskilt samtal

Hos oss får du träffa någon ur personalen för att prata om vad som är meningsfullt för just dig, dina mål och hur du når dit. Det kan till exempel handla om utbildning, arbete, praktik eller att förverkliga någon dröm. Du kan träffa oss i våra lokaler eller på den skola du befinner dig.

Boka samtal via formuläret härlänk till annan webbplats

Kollo pojke i tält

Informationsträff

På våra informationsträffar får du information om vad vi kan hjälpa dig med. Anmäl dig via länken.Träffen är även för dig som vårdnadshavare. Ni får gärna komma tillsammans.

Boka en plats på informationsträff via formuläret härlänk till annan webbplats

Gruppvägledning

Du kan också gå i gruppvägledning tillsammans med andra ungdomar. Ni träffas regelbundet under fyra veckor. Läs mer om de olika grupperna och anmäl dig via länken nedan.

Läs mer och boka in dig på en gruppvägledning härlänk till annan webbplats

Nyanlända

Om du är ny i Sverige, är mellan 16-20 år och bosatt i Västerås kan du anmäla dig till språkintroduktion. Du anmäler dig genom att klicka på länken och fylla i formuläret. När du har fyllt i formuläret kallas du till ett kartläggningssamtal. Efter kartläggningssamtalet kommer du att få en skolplacering.

Fyll i anmälan till kartläggningssamtal härlänk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Arenan erbjuder alla elever i årskurs 9 som saknar behörighet till nationellt gymnasieprogram ett enskilt samtal. Målet är att vi tillsammans hittar den lämpligast studievägen för dig.

Löpande under året söker Arenan kontakt med ungdomar mellan 16-20 år som inte är inskriva vid en gymnasieskola. Vi kontaktar dig antingen via telefon, sociala medier eller genom att skicka brev. Du uppmanas att kontakta oss eller fylla i enkäten om sysselsättning, KAA-enkäten. Om du vill, får du träffa någon ur personal på Arenan för vägledande samtal.

Om Arenan

Arenans uppdrag är att fånga upp elever som inte är behöriga till nationellt gymnasieprogram, att kartlägga sysselsättning, att vägleda till lämpliga individuella åtgärder och motverka utanförskap.

Kommunalt aktivitetsansvar

Arenan kartlägger ungdomar mellan 16-20 år som enligt Västerås stads skolregister inte är inskrivna vid en gymnasieskola i Västerås. Det kan vara att du är nyinflyttade, har avbrutit eller aldrig påbörjat dina studier eller går på gymnasiet i annan kommun men är folkbokförd här. Kommunen måste göras kartläggningen enligt skollagen.

Introduktionsprogram

Arenan sköter antagningen till tre av fyra introduktionsprogram.

 • Språkintroduktion
 • Individuellt alternativ
 • Yrkesintroduktion

I Västerås erbjuder flera skolor introduktionsprogram. Arenan hjälper dig med vilket program som passar dig och vilken skola som erbjuder programmet.

Mer information om introduktionsprogrammen på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

Programinriktat val

Du som vill söka programinriktat individuellt val, som förkortas IMV, gör det via systemet Dexter. Din studie- och yrkesvägledare i grundskolan hjälper dig att söka till programmet.

Gymnasieantagningen i Västmanland - Dexterlänk till annan webbplats

Kontakta oss

Arenan

Vill du att vi kontaktar dig kan du skicka ett meddelande via Kontakta oss här nedanför. Tala om vad du heter och hur vi når dig, mejl eller telefon, samt vad ärendet gäller. Vi hör av oss så fort vi kan.

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17

Telefon: 021-39 15 28   Telefontid: Måndag-torsdag klockan 8.30-10.00

Hitta hit

Ingenjör Bååths gata 17

Det här händer i Västerås

 • Välkommen till gymnasiemässan 2019!

  Den 7 november 2019 anordnar Västerås stad en mässa som vänder sig till elever i årskurs 9 och andra ungdomar som ska söka till gymnasiet. Utställare är alla kommunala och fristående gymnasieskolor i ...

Nytt i Västerås

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2019

  För andra året i rad har det kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset. Här presenterar vi de nominerade. Tack till er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet....

 • Bjurhovdagaraget öppet

  Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

 • Dags att söka stipendium

  Är du gymnasieelev? Då är det dags att söka stipendium. Stipendierna kan sökas av elever vid Västerås gymnasieskolor, både kommunala och fristående.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?