Visa sökformulär

Västerås stads kulturstipendium

Fler än 800 personer har fått Västerås kulturstipendium. Kulturstipendiet kan sökas inom följande områden:
Scenkonst (musik, teater, dans), Bild (konst, film, foto), Kulturarv/vetenskap, Litteratur samt Övriga konstuttryck såsom performance.

För att få söka kulturstipendiet måste du vara uppvuxen, verksam eller boende i Västerås. Du måste ha uppnått goda resultat eller visat lovande förutsättningar för en fortsatt god utveckling inom det område du söker stipendium.

Kulturstipendieutdelning 2019 med vinnarna.

2019 års stipendiater

Scenkonst

Andreas Per Rödlund, stipendium 20 000 kronor

Musiker och artist född 1989, uppvuxen och boende i Västerås.

Motivering: Med rötter i DJ-kulturen har Andreas Per Rödlund visat stor potential som producent, artist och låtskrivare. På relativt kort tid har han nått ut till en stor och bred publik under det egna artistnamnet "ROËDS”. Han visar en musikalisk fingertoppskänsla som borgar för att vi kommer att få se och höra mycket mer av honom i framtiden.

Ebba Sundin, stipendium 20 000 kronor

Skådespelare och teaterlärare född 1987, uppvuxen i Västerås.

Motivering: Ebba Sundin utvecklar genom teatern ett ifrågasättande och normbrytande förhållningssätt där hon utmanar invanda scenkonstnormer och uttryck. Med ett feministiskt och inkluderande grundperspektiv strävar hon efter att skapa och agera i ett teaterrum där alla känner sig välkomna och delaktiga.

Bildkonst

Patrik Karlström, arbetsstipendium 80 000 kronor

Bildkonstnär, fotografi. Född 1964, bosatt i Skultuna.

Motivering: Med fotografiet som grund och genom en gedigen och sammanhållen produktion från 1990-talets början till idag utforskar Patrik Karlström fotografiets och bildens funktion och möjligheter. Han söker sig vidare och fördjupar en praktik som ger nya perspektiv på naturfotografi och det dokumentära. Patrik Karlström utforskar i ett pågående långsiktigt arbete det västmanländska landskapet och industriarvet där historia och framtid möts i bilder för en bred publik.

Helena Piippo Larsson, stipendium 20 000 kronor

Bildkonstnär måleri, skulptur, installation. Född 1981, född och uppvuxen i Västerås.

Motivering: Helena Piippo Larsson tar i sitt konstnärskap utgångspunkt i naturen och lyfter storheten i det småskaliga. En liten gest får stora effekter som hon låter ge eko. Med en lätthet lyfter hon fram det enkla vi ser dagligen och inte bryr oss om, som en liten tallkotte eller en pinne.

Nanna de Wilde, stipendium 20 000 kronor

Bildkonstnär collage, teckningar, objekt. Född 1975, född och uppvuxen i Västerås.

Motivering: Med ett intresse för 1900-talets stora konströrelse surrealismen dyker Nanna de Wilde med fräscha ögon ner i det undermedvetna och återupptäcker ett bekant men mystiskt formspråk. Från samtal om det mystiska med kollegor i slutna sällskap tar hon med sig en känsla från det undermedvetna och drömmens värld ut i det publika offentliga rummet.

Litteratur

Angelica Öhrn, arbetsstipendium 80 000 kronor

Författare, teknologie doktor i kärnfysik. Född 1976, bosatt i Västerås.

Motivering: Angelica Öhrn skriver hästböcker, hon är trogen sin genre och förnyar den samtidigt på ett levande och oförutsägbart sätt. Hon tar barns starka känslor på allvar och skriver fram levande karaktärer och engagerande relationer, mellan både människor och hästar.

För vem

Övriga stipendier

Jan Nilssons stipendium

Jan Nilsson, tidigare stadsbibliotekarie i Västerås, donerade i samband med sin pensionering medel i en fond vars avkastning ska användas till stipendier. Syftet med stipendiet är att stimulera utveckling och förnyelse av folkbiblioteksverksamheten i Västmanlands län. Avsikten är att stipendiaterna ska få tillfälle att studera verksamhet vid annat bibliotek i Sverige eller utomlands.

Jan Nilssons stipendium kan du söka om du är fastanställd på ett bibliotek i Västmanlands län.

Tranströmerpriset

Västerås stad inrättade 1997 ett litterärt pris för att hedra poeten Tomas Tranströmer - bosatt i Västerås under tiden 1965-2000. Prisets ändamål är att ”belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda”. Priset utdelas vartannat år till en lyriker som utses av en jury.

Stipendium till Lars Färnlöfs minne

Den årliga avkastningen från stipendiefonden till Lars Färnlöfs minne delas ut till en eller flera artister som väsentligt bidragit till utveckling och förnyelse av jazzlivet i Västerås.  Pristagaren ska både i komposition och i musicerande verka i Lars Färnlöfs anda.  

Den referensgrupp som utser pristagare består av representanter från olika delar av musiklivet i Västerås, jazzområdet är prioriterat.

Tidigare stipendiater

 • 2017 John-Erik Bentlöv
 • 2015 Monica Dominique
 • 2011 Nils Landgren
 • 2009 Joakim Milder
 • 2008 Karl Olandersson
 • 2006 Palle Danielsson
 • 2006 Fredrik Norén
 • 2003 Jonas Östholm
 • 2000 Johan Borgström
 • 1997 Magnus Lindgren
 • 1996 Magnus Öström
 • 1995 Esbjörn Svensson
 • 1994 Bobo Stenson

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: Vardagar 07:30-17.00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

 • Sportlovsaktiviteter i Västerås

  Har du barn i din närhet som är sportlovslediga vecka 9? Här är genvägen till alla våra sportlovsaktiviteter.

 • Fri parkering på Rudbeck

  Även i år blir det fri parkering på Rudbeckianska gymnasiets skolgård vissa helger.

 • Parkeringsyta i Bäckby stängs av

  Onsdagen den 23 oktober stängs Västerås stads parkeringsyta nära vårdcentralen i Bäckby. Anledningen är att Mimer köpt tomten för att bygga hus.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?