Parkera i Västerås

Vill du veta var du kan parkera och vad det kostar? I parkeringskartan ser du var våra parkeringsplatser finns. Klicka på prickarna i kartan för att se avgifter och zonkoder. Du kan skrolla dig ner på sidan eller klicka på bilderna här nedanför för att hitta rätt.

Hur betalar jag min parkering?

Denna information gäller för hur du betalar parkering på Västerås stads markparkeringar. För information om betalning i parkeringshusen Dockan, Däcket, Högne och Oxen se under rubriken Parkeringshus.

Parkerade bilar på Biskopsgatan.

Parkeringsappar

Nu kan du välja din favoritapp när du ska betala för Västerås stads parkeringar i city. Det är samma taxa och samma koder i alla apparna, inga extra avgifter tillkommer.

Apparna heter Easypark, ePARK, Flowbird, Mobill och Parkster. Dessa hittar du i de vanliga appbutikerna i din mobiltelefon. Du kan som vanligt även betala via automaterna.

Har du frågor om parkeringsapparna?

Vänligen kontakta respektive bolag vid frågor:

EasyPark
Telefon: 077-011 22 00
E-post: support@easypark.se

ePARK
Telefon: 010-101 31 10
E-post: support@epark.se

Flowbird
Telefon: 010-601 75 00
E-post: support@flowbird.se

Mobill
Telefon: 010-207 80 33
E-post: kund@mobill.se

Parkster
Telefon: 077-533 30 30
E-post: kundtjanst@parkster.se

Kvinna som sitter i framsätet av sin bil och betalar sin parkering via mobilen. 

Använd gärna en parkeringsapp när du betalar din parkering.

Betalautomater

En del av de kommunala markparkeringarna har en betalautomat. Dessa är försedda med en display som visar information hur du ska göra för att betala. Efter påbörjad korttidsparkering kan du när som helst kontrollera din parkering, förlänga din parkering och avsluta din parkering i förtid genom att skanna det betalkort du angav vid start.

I betalautomaterna kan du själv välja vilken zon du vill köpa biljett för, dock med undantag för Mälarporten. Parkeringsbiljett inom Mälarporten köps endast i betalautomaten på Sigurdsgatan 37 eller med parkeringsappen Easypark.

Kvitto från en betalautomat

Betalautomaterna skriver inte ut en fysisk biljett eller ett fysiskt kvitto. Önskar du kvitto för betalningen skriver du in den mejladress som du önskar att kvittot skickas till.
Du kan även hämta ditt kvitto på webben.

TouchPayGo- Mitt kvitto (modulsystem.se)

Vid problem med betalning i betalautomat, vänligen kontakta Parkman.
Parkman i Sverige AB
Tel: 08-734 90 00 (knappval 1)
E-post: info@parkman.nu

 

bild på betalautomat

På några parkeringsplatser i Västerås där det endast går att betala med mobiltelefon kan du även betala med talsvar.

För att betala med talsvar ringer du till:

EasyPark
Telefon: 077-011 22 00

Du anger sedan parkeringens kod för att betala din parkering. Här ser du parkeringarna det gäller och vilka koder de har.

Mälardalens Universitet (Västerås stads parkeringar, var uppmärksam på att det finns flera parkeringsbolag i området.)
- 21580 Styrkod
- 21581 Besök timme utan tillstånd
- 21582 Besök timme med tillstånd
- 21583 Besök 1 dygn med tillstånd
- 21584 Besök 30 dygn med tillstånd

Jernhusen/Centralstationen
- 21601 Styrkod
- 2160101 Besök timme
- 2160102 Besök 1 dygn
- 2160103 Besök 30 dygn

Djäknebergsskolan
- 21603 Styrkod
- 2160301 Besök timme
- 2160302 Besök 1 dygn
- 2160303 Besök 30 dygn

Mälarporten
- 21600 Styrkod
- 2160001 Besök timme
- 2160002 Besök 1 dygn
- 2160003 Besök 5 dygn
- 2160004 Besök 30 dygn
(Inom Mälarporten hör ytor så som Sigurdsgatan 37, Gasugnen, Krigsstigen och Sabelgatan)

Tänk på att kontrollera skyltningen när du parkerar

Det är alltid parkeringsvillkoren på plats som gäller. Observera även att det finns privata parkeringar som inte Västerås stad äger, då gäller inte den kommunala zonindelningen för parkering i staden. Du kan läsa mer om zonindelningen under rubriken Parkeringskarta.

Parkeringskarta

Kartan nedan visar information om:

 • Var du kan parkera
 • Vad det kostar att parkera
 • Hur du kan betala
 • Vilka tider det kostar att parkera
 • Vilken zon parkeringen tillhör
 • Vilken zonkod som kan användas i easypark appen
 • Var parkeringsautomaterna är placerade

Klicka på punkterna i kartan för att bland annat se parkeringsavgifter.

Observera! Tänk på att alltid kontrollera skyltningen på plats för att se aktuella parkeringsvillkor. Tillfälliga bestämmelser kan förekomma vid byggprojekt och liknande. Observera även att det finns privata parkeringar som inte Västerås stad äger, och då gäller inte dessa zoner.

Parkeringskartan

Markparkering

I Västerås finns det fyra olika zoner för vår markparkering: röd, gul, blå och vit. Zonkoder framgår i parkeringsapparna eller i parkeringskartan.

Hur betalar jag parkeringsavgiften?

Det går bra att köpa direkt i automaten med betalkort eller i valfri parkeringsapp. Apparna heter Easypark, ePARK, Flowbird, Mobill och Parkster. Dessa hittar du i de vanliga appbutikerna i din mobiltelefon. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Röd zon

I röd zon betalar du olika mycket beroende på hur många timmar du står. Första timmen kostar 20 kronor i timmen. Andra timmen kostar 25 kronor i timmen. Tredje timmen (och resterande timmar) kostar 40 kronor per timme. Avgiftstiden är vardagar klockan 9-19. Lördagar och dag före röd dag klockan 9-16. Resterande tid är avgiftsfri.

Gul zon

I gul zon betalar du 15 kronor i timmen. Avgiftstiden är vardagar klockan 9-18. Lördag och dag före röd dag klockan 9-15. Resterande tid är avgiftsfri. Du kan också köpa en 30-dagarsbiljett för 700 kronor.

Blå zon

I blå zon betalar du 10 kronor i timmen. Avgiftstiden är vardagar klockan 9-18. Lördag och dag före röd dag klockan 9-15. Resterande tid är avgiftsfri. Du kan också köpa en 30-dagarsbiljett för 600 kronor.

Vit zon

I vit zon betalar du 6 kronor i timmen. Avgiftstiden är vardagar klockan 9-18. Lördag och dag före röd dag klockan 9-15. Resterande tid är avgiftsfri. Du kan också köpa en 30-dagarsbiljett för 360 kronor.

Övriga markeringar

För övriga markeringar i parkeringskartan - klicka på respektive symbol i kartan.

Parkera din husbil

Vill du besöka vår fina stad? Du får parkera på befintliga parkeringsplatser om det inte finns särskilda villkor på skyltar som säger något annat. Det är viktigt att du följer generella parkeringsregler och att din husbil får plats innanför markerad plats. Tänk på att en sådan parkering inte är avsedd för övernattning. För övernattning hälsar vi dig välkommen till ställplatsen för husbilar vid Västerås gästhamn, samt till campingplats First Camp Västerås-Mälaren.

Parkeringshus

I de fyra parkeringshusen Dockan, Däcket, Högne och Oxen använder vi från 1 november 2023 passage- och betalsystemet Autopay. Systemet läser av registreringsskylten på din bil vid in- och utfart och du betalar endast för den exakta tiden som du parkerat i parkeringshuset. Systemet tillåter många olika betalalternativ med minimal risk att få en kontrollavgift.

Parkman är ansvarig för systemet. Hos dem kan du läsa mer om villkoren och hur Autopay fungerar.
Parkmans webbsida med mer information

Dockan

Dockan ligger längs Öster Mälarstrands allé, ett kvarter ifrån parkeringshuset Däcket. Här finns det 440 platser i den allmänna delen som är öppen för alla. Det finns även ett mindre låst garage för kunder som tecknar ett parkeringsavtal.

Avgifter
 • Avgiftstiden är dygnet runt, alla dagar.
 • Avgiften är 15 kronor i timmen klockan 8-20 och 4 kronor i timmen klockan 20-8.
 • Du kan köpa en 3- timmarsbiljett för 30 kronor, en dygnsbiljett för 80 kronor, en 5-dygnsbiljett för 280 kronor eller en 30-dygnsbiljett för 1000 kronor. Dessa parkeringsbiljetter köper du i den digitala kiosken. Information om detta finns i parkeringshusen.
 • Avgiften för parkering i låst abonnemangsgarage är 1428 kronor per månad, inklusive moms för privatpersoner. Övriga betalar 1428 kronor per månad, exklusive moms.
Vill du hyra en plats?

Är du intresserad av att hyra en parkeringsplats i abonnemangsgaraget är du välkommen att ringa eller maila till Parkman - 08-734 90 00 eller uthyrning@parkman.nu

Parkeringshuset Dockan. Illustration: Fojab arkitekter.

Parkeringshuset Dockan. Illustration: Fojab arkitekter.

Vill du ha tillgång till parkeringshuset Dockan hela dygnet?

Parkeringshuset är låst klockan 22.30-05.00 för att det ska vara tryggare i parkeringshuset på natten.

Behöver du komma in i parkeringshuset när det är låst gör du så här: vid dörren till trapphusen som leder in till parkeringshuset sitter en qr-kod. Skanna den med din mobiltelefon så öppnas den digitala dörröppnaren på din mobiltelefon.

Elbilsladdning

Mälarenergi tillhandahåller elbilsladdning i parkeringshuset. Kostnader för el och laddbox kan tillkomma. Har du frågor är du välkommen att ringa Mälarenergi.
Telefon Mälarenergi: 021-39 50 50

Däcket

Parkeringshuset Däcket finns på Öster Mälarstrand och har 440 breda parkeringsplatser. Längst ner i Däcket, med infart från Notuddsallén, hittar du vårt abonnemangsgarage där du kan parkera bekvämt inomhus årets alla dagar. Det är ett låst garage för kunder som tecknar ett parkeringsavtal.

Avgifter

 • Avgiftstiden är dygnet runt, alla dagar.
 • Avgiften är 15 kronor i timmen klockan 8-20 och 4 kronor i timmen klockan 20-8.
 • Du kan köpa en 3- timmarsbiljett för 30 kronor, en dygnsbiljett för120 kronor, en 5-dygnsbiljett för 280 kronor eller en 30-dygnsbiljett för 1000 kronor. Dessa parkeringsbiljetter köper du i den digitala kiosken. Information om detta finns i parkeringshusen.
 • Avgiften för parkering i låst abonnemangsgarage är 1428 kronor per månad, inklusive moms för privatpersoner. Övriga betalar 1428 kronor per månad, exklusive moms.

Vill du hyra en plats?

Är du intresserad av att hyra en parkeringsplats i abonnemangsgaraget är du välkommen att ringa eller maila till Parkman - 08-734 90 00 eller uthyrning@parkman.nu

Parkeringshuset Däcket. Illustration: Fojab arkitekter.

Parkeringshuset Däcket. Illustration: Fojab arkitekter.

Vill du ha tillgång till parkeringshuset Däcket hela dygnet?

Parkeringshuset är låst klockan 22.30-05.00 för att det ska vara tryggare i parkeringshuset på natten.

Behöver du komma in i parkeringshuset när det är låst gör du så här: vid dörren till trapphusen som leder in till parkeringshuset sitter en qr-kod. Skanna den med din mobiltelefon så öppnas den digitala dörröppnaren på din mobiltelefon.

Elbilsladdning

Mälarenergi tillhandahåller elbilsladdning i parkeringshuset. Kostnader för el och laddbox kan tillkomma. Har du frågor är du välkommen att ringa Mälarenergi.
Telefon Mälarenergi: 021-39 50 50

Högne

Parkeringshuset Högne vid Kopparbergsvägen har 263 platser i den allmänna delen och 81 platser i det låsta abonnemangsgaraget.

Avgifter
 • Avgiftstiden är dygnet runt, alla dagar.
 • Avgiften är 15 kronor i timmen klockan 8-20 och 4 kronor i timmen klockan 20-8.
 • Du kan köpa en 3- timmarsbiljett för 30 kronor, en dygnsbiljett för 80 kronor, en 5-dygnsbiljett för 280 kronor eller en 30-dygnsbiljett för 1000 kronor. Dessa parkeringsbiljetter köper du i den digitala kiosken. Information om detta finns i parkeringshusen.
 • Avgiften för parkering i låst abonnemangsgarage är 1428 kronor per månad, inklusive moms för privatpersoner. Övriga betalar 1428 kronor per månad, exklusive moms.
Vill du hyra en plats?

Är du intresserad av att hyra en parkeringsplats i abonnemangsgaraget är du välkommen att ringa eller maila till Parkman - 08-734 90 00 eller uthyrning@parkman.nu

Blå-vit symbol för parkeringshus. Ett stort P med ett tak över.
Vill du ha tillgång till parkeringshuset Högne hela dygnet?

Parkeringshuset är låst klockan 22.30-05.00 för att det ska vara tryggare i parkeringshuset på natten.

Behöver du komma in i parkeringshuset när det är låst gör du så här: vid dörren till trapphusen som leder in till parkeringshuset sitter en qr-kod. Skanna den med din mobiletelefon så öppnas den digitala dörröppnaren på din mobiltelefon.

Elbilsladdning

24 laddstationer finns i den allmänna delen av parkeringshuset. Kostnader för el och laddbox kan tillkomma. Har du frågor om elbilsladdning är du välkommen att ringa Mälarenergi.
Telefon Mälarenergi: 021-39 50 50

Oxen

Parkeringshuset Oxen på Oxbacken centrum invigdes i februari 2023. Här finns 232 platser i den allmänna delen och 56 platser i abonnemangsgaraget. Det finns några platser för motorcykel.

Avgifter
 • Avgiftstiden är dygnet runt, alla dagar.
 • Avgiften är 15 kronor i timmen klockan 8-20 och 4 kronor i timmen klockan 20-8.
 • Du kan köpa en 3- timmarsbiljett för 30 kronor, en dygnsbiljett för 80 kronor, en 5-dygnsbiljett för 280 kronor eller en 30-dygnsbiljett för 1000 kronor. Dessa parkeringsbiljetter köper du i den digitala kiosken. Information om detta finns i parkeringshusen.
 • Avgiften för parkering i låst abonnemangsgarage är 1428 kronor per månad, inklusive moms för privatpersoner. Övriga betalar 1428 kronor per månad, exklusive moms.

Du kan köpa biljett direkt i automaten eller i EasyPark appen. Vi reserverar oss för att det kan komma prishöjningar längre fram.

Vill du hyra en plats?

Är du intresserad av att hyra en parkeringsplats i abonnemangsgaraget är du välkommen att ringa eller maila till Parkman - 08-734 90 00 eller uthyrning@parkman.nu

Illustration över Oxens parkeringshus. Fasaden består av metall som går i vågor.

Oxens parkeringshus. Illustration: Fojab

Vill du ha tillgång till parkeringshuset Oxen hela dygnet?

Parkeringshuset är låst klockan 22.30-05.00 för att det ska vara tryggare i parkeringshuset på natten.

Behöver du komma in i parkeringshuset när det är låst gör du så här: vid dörren till trapphusen som leder in till parkeringshuset sitter en qr-kod. Skanna den med din mobiletelefon så öppnas den digitala dörröppnaren på din mobiltelefon.

Elbilsladdning

Mälarenergi tillhandahåller elbilsladdning i parkeringshuset. Kostnader för el och laddbox kan tillkomma. Har du frågor är du välkommen att ringa Mälarenergi.
Telefon Mälarenergi: 021-39 50 50

Klippan

Klippan har 300 parkeringsplatser i två plan. In- och utfart sker genom bomsystem vid Norra Källgatan. Här finns 20 laddpunkter, varav fyra är snabbladdare.

Avgifter
 • Avgiftstiden är dygnet runt, alla dagar.
 • Avgiften är 15 kronor i timmen klockan 8-20 och 4 kronor i timmen klockan 20-8.
 • Du kan köpa en 3- timmarsbiljett för 30 kronor, en dygnsbiljett för 100 kronor eller en 5-dygnsbiljett för 280 kronor.

Vill du teckna ett parkeringsabonnemang för 1000 kronor per månad kontaktar du Aimo Park.

Telefon Aimo Park: 0771-96 90 06

Aimopark

Elbilsladdning

Mälarenergi tillhandahåller elbilsladdning i parkeringshuset. Kostnader för el och laddbox kan tillkomma. Har du frågor är du välkommen att ringa Mälarenergi.

Telefon Mälarenergi: 021-39 50 50

Vill du veta något annat?

Vill du hyra parkering?

Här hittar du en lista på de parkeringar du kan hyra via Västerås stad.

Hyr parkering

Vill du ladda din elbil?

Här hittar du mer information om var du kan ladda din elbil

Elbilsladdning

Vill du söka ett parkeringstillstånd?

Du kan söka parkeringstillstånd för boende, nyttofordon, poolkort eller rörelsehindrade. Du kan också behöva söka tillstånd för att få parkera nära entrén vid flytt. Läs mer om vad som gäller och om hur du ansöker om de olika tillstånden.

Parkeringstillstånd

Kontakta oss

Vid frågor om markparkering, parkeringstillstånd och parkeringsövervakning ring Västerås stads kontaktcenter på 021-39 00 00, knappval 3.

Vid frågor om förhyrda parkeringsplatser på Västerås stads markparkeringar mejla vasterasparkeringsab@vasteras.se.

Vid bestridande av kontrollavgift gå in på kontrollavgift.se och följ anvisningarna.
Länk till kontrollavgift.se

Vid frågor om drift och uthyrning av parkeringsplatser i parkeringshuset Dockan, Däcket, Högne och Oxen kontakta Parkman - 08-734 90 00 eller uthyrning@parkman.nu

Vid frågor om de olika parkeringsapparna se vidare under rubriken
Hur betalar jag min parkering

Nytt i Västerås

 • 3 juli 2024

  Avstängningar under Västerås Summer meet

  Den 4–6 juli 2024 arrangeras Västerås Summer meet. Under de här dagarna kommer trafiken att påverkas och du kan behöva använda alternativa körvägar. Här har vi samlat information om avstängningar, alternativa körvägar och vad staden gör för att stötta evenemanget.

 • 2 juli 2024

  Parkera rätt vid badplatsen i sommar

  Om det händer en olycka vid badplatsen är det avgörande att räddningsfordon har fri väg. Det är därför viktigt att du endast parkerar på anvisade platser. Du gör skillnad genom att parkera rätt.

 • 19 juni 2024

  SM-veckan invigs onsdag 26/6

  Sommarens stora idrottsevenemang äger rum mitt i Västerås. 28 olika idrotter gör upp om SM-titlarna den 26–30 juni. Onsdag 26 juni klockan 11.00 invigs SM-veckan i Västerås.

 • 30 maj 2024

  Väskförbud på Djäkneberget vid nationaldagsfirandet

  Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. Det kommer i år att även gälla vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni, med totalt väskförbud på gräsytan framför scenen.

Visa fler nyheter