Pool
Det är ofta de byggnationer du har över eller vid sidan av din pool som kräver lov. Läs därför igenom sidan, så du kan göra en ansökan eller anmälan om det behövs.
Så här gör du
Läs igenom sidan så ser du om eller när du behöver söka bygglov. En pool eller damm som blir helt nedgrävd i marken kräver generellt inte lov. Däremot om du vill bygga plank, däck eller tak, kräver det oftast lov. Läs igenom reglerna och behöver du söka lov gör du det i länken under varje avsnitt.
Vi beskriver de vanligast reglerna för dig som bor inom och utom detaljplanerat område. Vissa detaljplaner kan ha särskilda regler så kolla gärna upp vad som gäller där du tänkt bygga.
Innan du påbörjar ditt projekt är det viktigt att du tar reda på så mycket som möjligt. Läs därför igenom hela sidan innan du börjar. Då har du också lättare att planera din budget och tidplan samt förstå ditt ansvar under processen.
Tips när du ska börja planera för pool
Vissa saker är bra att fundera på innan du börjar installera en pool. Då kan du planera för bra lösningar. Här är några av dem:
- Hur du fyller och tömmer din pool.
- Hur du ordnar skydd mot olycksfall.
- Insynsskydd - vad det innebär och om det kräver lov.
- Om du vill värma vattnet till poolen, hur du gör då? Om du ska använda solfångare kan det kräva lov.
Allmänna regler vid bygge av pool eller trädgårdsdamm
Generellt behövs inte lov för att bygga en pool eller damm som blir helt nedgrävd i marken. Det du kan behöva lov för är det du behöver bygga över eller runt omkring för säkerhet och skydd. Eller om du höjer marknivån. Läs mer om det längre ner.
- Du behöver inget bygg- eller marklov om du vill bygga en pool eller damm som blir helt nedgrävd i marken. Du kan däremot behöva marklov om du får jordmassor över från poolens hål. Du ska söka marklov om du placerar ut jordmassor på tomten så det blir en nivåskillnad på mer än 0,5 meter.
- Du ska söka lov om poolen är upphöjd 1 meter över marken.
- Om poolen placeras på mark som i detaljplanen är prickad gäller särskilda regler. Det gäller detaljplaner gjorda från 2 maj 2011. Ta kontakt med Bygglots för rådgivning.
Krav på skydd för pool
Även om det inte krävs bygglov ska pool och damm som är djupare än 20 centimeter ha skydd mot olycksfall. Det gäller alltså inte för plaskdammar och liknande under 20 centimeter. Gör poolen barnsäker med ett bra skydd runt poolen så att ingen kan trilla ner i den. Det kan vara i form av staket eller skyddstäckning. Lämplig skyddsanordning kan till exempel vara:
- Ett minst 0,9 meter högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.
- En skyddstäckning med skyddsnät med högst 50 millimeter maskvidd eller presenning. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika. VIKTIGT: Vanliga presenningar kan vara livsfarliga. De klarar inte att hålla tyngden av ett barn eller ett djur. Om de ramlar i vattnet kan de hamna under presenningen eller sjunka ner då presenningen blir vattenfylld av tyngden.
Inget av dessa skyddsanordningar kräver bygglov. Om du bygger ett staket högre än 1 meter kan det kräva bygglov. Läs mer om det längre ner på sidan.
Det finns möjlighet att välja andra lösningar än de ovan, till exempel pooltak. Det är du som har ansvar att se till att den alternativa lösningen håller samma säkerhetsnivå som exemplen och uppfyller samhällets krav på säkerhet. Tänk på att det kan kräva bygglov.
Pool och skydd mot olycksfall, Boverket
Broschyren Barnsäker pool och trädgårdsdamm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Du behöver även ta hänsyn till följande
- Detaljplanen beskriver vad som gäller där du vill bygga pool
- Marklov om du exempelvis ska ändra marknivån eller fälla träd
- Pooler, dammar och brunnar, Boverket
Så här går du vidare
Om resultatet av reglerna är att du behöver söka bygglov kan du välja att klicka dig vidare i länkarna under varje avsnitt. Du kan också hitta länkarna där du söker lov här:
Behöver du göra marklov i samband med ditt poolbygge? Läs mer om vilka handlingar du ska skicka in på sidan om marklov.
Bygglots
Bygglots på Kontaktcenter hjälper dig med bygglovsrelaterade frågor såsom nybyggnation, ändringar, rivningar, detaljplanebestämmelser och mycket annat.
Öppettider: Vardagar 08.00-16.30
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021‑39 00 00, knappval 3
kontaktcenterbygg@vasteras.se