Visa sökformulär

Vuxenutbildning

Anpassningar på grund av covid-19

På grund av covid-19 är det extra viktigt att du bara besöker oss om du är helt frisk och att du följer instruktionerna i anslutning till vår entré. Är du sjuk eller har förkylningssymtom ber vi dig kontakta oss via mejl eller telefon.

För tillfället erbjuder vi endast telefonsamtal för vägledning och SFI för att minska antalet besökare i våra lokaler. Du bokar ett drop-in samtal via vår reception, för öppettider, se kontakta oss.

Nya bokningsbara tider för studie- och yrkesvägledning läggs ut löpande i mån av resurser och eventuella avbokningar. Se länk nedan för tillgängliga tider.

Övriga tider för studie- och yrkesvägledning bokar du här Länk till annan webbplats.

Om du har frågor om anpassningar i undervisningen för att minska smittspridning av covid-19 kontaktar du din skola.

Information om coronaviruset och vanliga frågor och svar

Gällande SFI

Vi tar enbart emot nya anmälningar till SFI på drop-in. Uppdateringar hänvisar vi till SFI telefonen och vår mail vuc@vasteras.se.

På grund av rådande omständigheter kan dessa tider komma att ändras.

Så här gör du en ansökan

Du ansöker till vuxenutbildning i vår e-tjänst. Du behöver ett studerandekonto för att söka.

Information om hur du ansöker till vuxenutbildning.

Utbildning för vuxna

Du kan läsa: 

 • enstaka ämnen på grundläggande och gymnasial nivå. 
 • yrkesutbildningar på gymnasial nivå.

Du som saknar betyg från gymnasiet kan läsa till en gymnasieexamen. Du kan också komplettera med ämnen för att söka till högskola eller yrkeshögskola.

Sök till grundläggande eller gymnasial vuxenutbildning

Vuxenutbildningscentrum ansvarar för den centrala antagningen till vuxenstudier samt till undervisning i svenska för invandrare i Västerås.

Vuxenutbildningscentrum finns även till för dig som behöver särskilt stöd i din utbildning. Du kan få hjälp med pedagogisk kartläggning, nivåtest och i vissa fall individuellt anpassad studieplanering.

Du som har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada kan studera på Komvux som särskild utbildning, tidigare Lärvux.

Information om Komvux som särskild utbildning, tidigare Lärvux

Så här jobbar vi

Vuxenutbildningscentrum

Du kan få hjälp med enklare frågor, blanketter och intyg i vår reception. Du kan också hämta information om utbildningar. I mån av tid och tillgång på personal finns möjlighet till kortare samtal under våra öppettider.

Vill du ha ett längre samtal med studievägledare bokar du en tid. I samtalet får du vägledning och hjälp att planera dina studier. Du som har möjlighet att ha ditt vägledningssamtal, via telefon eller E-vägledning, bokar det.

Boka tid för vägledning

Frågor och synpunkter

Om du har frågor om en specifik skola kontaktar du skolan. Om du har andra frågor, till exempel hur du väljer skola, kontaktar du Vuxenutbildningscentrum.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ansvarar för vuxenutbildning i Västerås. Kontakta nämnden om du har frågor om politiska beslut i skolan.

Om du tycker att skolan har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter pratar du först med skolan. Det kan till exempel vara att du inte får hjälp och stöd att klara skolarbetet. Du vänder dig till:

Kontakta oss

Vuxenutbildningscentrum

Receptionen har öppet
Receptionen är stängd från 27 december till 2 januari och öppnar igen 3 januari.
Måndag klockan 10-12 samt 13-15
Onsdag klockan 10-12 samt 13-14

Drop-in studie- och yrkesvägledare för dig som är klar med SFI-D
Måndag klockan 10-12

Telefontider för allmänna frågor knappval 2 (021-39 17 45)

Måndag klockan 13-15
Tisdag klockan 10-12 samt 13-15
Onsdag klockan 13-14
Torsdag klockan 10-12 samt 13-15
Fredag klockan 13-15

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17. Vuxenutbildningscentrum har inga parkeringsplatser vid entrén. E-post: vuc@vasteras.se

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Svenska för invandrare, sfi

Du som ska uppdatera din Sfi-anmälan ringer eller mejlar in din anmälan. Du som ska anmäla dig till sfi för första gången är välkommen på våra drop in-tider.

Telefontider knappval 1 (021- 39 17 45)
Måndag 13:00-15:00
Tisdag 10:00-12:00
Onsdag 10:00-12:00

Drop-in
Måndag 13:00-15:00
Onsdag 10:00-12:00

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17 Email: vuc@vasteras.se

Hitta hit

Ingenjör Bååths gata 17

Det här händer i Västerås

 • Förintelsens minnesvecka 24–30 januari 2022

  Program till minne av Förintelsen – utställningar, föreläsningar, film, teater och kulturkvällar 24–30 januari 2022. Alla programpunkter anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vissa a...

Nytt i Västerås

 • Nominera till nya Skolledarpriset

  Västerås stad ska för första gången dela ut ett skolledarpris för att uppmärksamma framstående ledare. Det gör vi samtidigt som vi delar ut Pedagogiska priset till skickliga pedagoger. Nu behöver vi d...

 • Västerås får en direktlänk till EU

  Västerås stad vill öka kunskapen om och minska avståndet till EU. Därför har stadsledningskontoret, på uppdrag av kommunstyrelsen, ansökt om att få öppna ett Europa Direkt. Nu är det klart att Västerå...