Visa sökformulär

Mälarporten

Nu skapar vi en helt ny stadsdel, på ett av Västerås mest centrala lägen. För att möta stadens tillväxt och fortsätta vara ett bra val för såväl nya invånare som företag, bygger vi ett nytt resecentrum och flera nya bostäder och arbetsplatser.

Tyck till om Mälarporten

Nytt i projektet

  • Så går vi vidare med bygget av resecentrum när statlig medfinansiering dröjer

    De 600 miljoner kronor som behövs i medfinansiering från staten för att bygga om bangården och nya resecentrums bro över spår vid Västerås central kommer att ta längre tid än önskat. Ombyggnationen är en förutsättning för att kunna börja bygget av stadens nya resecentrum. Nu tar reservplanen vid för...

  • Tävlingsförslagen för Mälarporten närmare verklighet

    Urbana odlingar, en bygglekplats, utsiktstorn och en paviljong som kan användas för forskning och utbildning om hållbarhet. Det är några av komponenterna i de arkitektförslag som tagits fram genom tävlingen Europan för att göra Mälarporten attraktivt att besöka redan i dag och under den långa byggti...

Prenumerera på nyheter

Är du intresserad av utvecklingen av Mälarporten och Västerås nya resecentrum och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan, så får du ett utskick när vi publicerar en nyhet här på projektwebben.

Hantera prenumeration

Följ oss i sociala medier

Följ oss, engagera dig och tyck till! På Facebook och Instagram delar vi inlägg som kan vara av intresse för invånare, resenärer, investerare med flera, och för en diskussion om intressanta saker som vi funderar över eller vill ha din åsikt om. Det är också lätt för dig att fråga oss om projektet direkt i dessa kanaler.

Så här gör du

Tidplan

Så här stora och komplexa projekt inom stadsutveckling tar tid. Allt för att det ska bli så bra som möjligt och hålla uppemot 100 år. Just nu pågår arbetet med Mälarportens planprogram och med flera detaljplaner inom området, så som stadens nya resecentrum och det nya polishuset. Vi står även inför att skriva avtal med inblandade aktörer och fastighetsägare, och sy ihop kalkyler och finansieringsplaner.

Detaljplanen för resecentrum var ute på granskning den 22 december 2021 till 2 februari 2022. När detaljplanen är antagen och Trafikverket har beslutat att gå vidare med en järnvägsplan kan vi börja bygga resecentrums etapp 1. Planerad byggtid är tre år.