Visa sökformulär

Råby

I de västra delarna av Västerås ligger Råby. Området avgränsas av E18 i norr, Råbyskogen i söder och Surahammarsvägen (Riksväg 66) i väster. Stadsdelen är idag hem åt lite mer än 6 600 västeråsare.

Krumeluren och nationaldagsfirande

Det här är Råby

Stadsdelen Råby är belägen ett par kilometer väster om Västerås city och gränsar bland annat till Jakobsberg-Pettersberg, Hammarby och Bäckby. På Råby finns flera utmärkande platser såsom idrottsplatsen Råby IP, natursköna Råbyskogen, Råbyleden och Råbykorset.

Det håller även på att byggas ett badhus här, Fredriksbergsbadet. Råby centrum, som ligger mitt i området, erbjuder olika typer av service. Här finns bland annat livsmedelsbutik, kiosk, pizzeria/restaurang, bibliotek, fritidsgård och sporthall.

Vilka bor här?

År 2021 bodde det 6 625 personer på Råby. Till och med 2031 förväntas befolkningen på Råby öka med cirka 341 personer eller 5,1 procent. Detta kan jämföras med hela Västerås kommun som förväntas växa med 12 procent. Mellan 2020 och 2021 minskade befolkningen med 69 personer till följd av ett flyttningsunderskott på 79 personer (fler personer flyttade från än till området) och ett positivt födelsenetto på 10 personer (antalet barn som föddes var fler än antalet personer som avled).

I befolkningspyramiden visas en jämförelse mellan åldersfördelningen för Råby och Västerås kommun totalt. Åldersfördelningen i befolkningen på Råby överensstämmer till stor del med kommungenomsnittet. Det är däremot en något mindre andel invånare i åldrarna 10 – 19 år och 45 – 59 år och en något större andel 0 – 4 år, 30 - 39 år och 75 – 79 åriga kvinnor i jämförelse med Västerås kommun totalt.

Om du vill veta mer om invånarna som bor på Råby kan du titta på våra faktablad med statistik om stadsdelar och områden i Västerås:

Råbys placering i Västerås

Om du klickar på filterfunktionen nere i kartans högra hörn kan du välja vad du vill visa. Du kan se exempelvis förskolor och skolor, kollektivtrafik, mötesplatser, idrottsplatser och särskilda boenden som finns i området.

Service och utbud

På Råby finns det fem stycken förskolor som är utspridda runt om i området. Gransångarens förskola ligger ligger vid ett skogsparti mitt på Råby och Fredriksbergs förskola ligger i sydvästra delen av stadsdelen med nära till natur och grönområden. Det finns två grundskolor för årskurs F-6 som båda har fritidshem. Fredriksbergsskolan har även en kulturskola som erbjuder bland annat flöjt, kontrabas och körsång. Vidare erbjuder stadsdelen tre äldreboenden, fyra gruppboenden för personer med funktionsnedsättning och ett särskilt boende för missbrukare.

På Råby centrum hittar du förutom kommersiell service också en fritidsgård (Råby Fritidsgård), bibliotek, en mötesplats för äldre och ett familjecentrum med öppen förskola. Övrigt utbud på området är livsmedelsbutik, kiosk, postombud, restauranger, kyrkor, tandläkare samt två vallokaler. Från Råby är det nära till Erikslunds shoppingområde, som ligger tvärs över E18 och Bäckbymotet.

Råbyskogen är en välbesökt stadsdelsskog i området som används för rekreation. Särskilt påtagliga är de stora mossbeklädda stenblocken och små konstverk som smyger sig in här och var. Skogen har nyligen fått nya stigar, entréyta, informationsskyltar, parkmöbler och skräpkorgar. Förutom Råbyskogen finns andra möjligheter till motion såsom fotbollsplan, motionsspår och ishockeyrink vid Råby IP. Det finns även en inomhushall i Råby Centrum.

Fotbollsklubben IK Franke, med hemvist på Råby IP, har fostrat landslagsspelare som Gary Sundgren, Pontus Kåmark och Victor Nilsson Lindelöf.

I området finns även 220 stycken park- och gatubrunnar och du kan vila på någon av de 43 parkbänkarna. För den som är intresserad av konst finns en hel del olika konstverk att titta på, exempelvis skulpturer av bland andra Dan Wid och Anna Törrönen.

 

Bebyggelse

Nästintill hela Råby byggdes mellan 1965–1975. Främst i form av flerbostadshus i tre eller fyra våningar men även ett par områden med radhus i ett eller två plan i norra delarna. På 1990-talet och början av 2000-talet kompletterades området med ett fåtal flerbostadshus med fler våningsplan. Det högsta huset byggdes på Rönnoxelgatan nära Råby centrum.

På kartan nedan ser du hur bebyggelsen växt fram över olika årtionden. Årtalen är generella och viss variation kan förekomma inom varje kvarter.

råby bebyggelse

Avstånd till City

(Ungefärlig tid mätt mellan Centralstationen - Råby centrum)

43 minuter

15 minuter

15 minuter

9 minuter

Trafik och transporter

På och runt Råby finns goda kommunikationsmöjligheter i form av vägar och gång- och cykelbanor till bland annat city och Erikslunds handelsområde. Råbyleden, som är en viktig transportled i Västerås, går rakt igenom området. På Råby har du även nära till de större trafiklederna Surahammarsvägen (riksväg 66), riksväg 56 och E18.

Det finns flera cykelvägar i området, ett huvudcykelstråk som leder till city alternativt till Erikslund/Eriksborg. Under E18 finns tre cykelvägskopplingar till bland annat Erikslund och Södra Källtorp, och under Surahammarsvägen finns flera cykelkopplingar till stadens västra delar via Bäckby.

Stadslinjebuss 3 (rosa linje) går mellan Flygplatsen - Viksäng - Centralen - Centrum - Råby - Eriksborg - Erikslund med täta och regelbundna avgångar.

Kontakta oss

Statistik- och analysenheten

För frågor angående statistik om Västerås

Nå statistik- och analysenheten via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00

Det här händer i Västerås

 • Nationaldagsfirande på Djäkneberget

  Som en uppföljning på förra årets succé bjuder Västerås stad vid årets nationaldagsfirande på Djäkneberget på livemusik, allsång och härlig stämning. Vi kan med glädje presentera artisterna Timo Räisänen, Melanie Wehbe, Fanny Wistrand, Eric Bibb, Miriam Aida samt Nassim Al Fakir, som även kommer att...

 • Kulturfestivalen Berget

  Efter det traditionella nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni fortsätter festen med Kulturfestivalen Berget. Det bjuds på både uppträdanden från lokala band och melodifestivaldeltagaren Melanie Wehbe. Kulturfestivalen Berget pågår mellan klockan 18 och 21.

Nytt i Västerås

 • Kultur för äldre på mötesplatserna i sommar – hela programmet

  Sommarturnén för kultur i äldreomsorgen drogs igång sommaren 2020 för att bryta den isolering som många äldre hamnade i på grund av coronapandemin. Det blev så uppskattat att det har fortsatt på somrarna sedan dess. Sommaren 2023 bjuder på 208 kulturprogram från juni till augusti på våra 35 enheter ...

 • Bygglov för de första bostadshusen i Kopparlunden

  Den 25 maj godkände byggnadsnämnden bygglovet för de första bostäderna i Kopparlunden. Det är Riksbyggen som kommer bygga bostäderna och själva byggandet planeras att starta nästa år.

 • Vinnare av Hederscupen 2023 utsedd

  Varje år genomförs fotbollsturneringen Hederscupen 2023. I samband med det utses också en vinnare av årets hejaramsa. Årets vinnare går på Mälarparksskolan!