Råby
I de västra delarna av Västerås ligger Råby. Området avgränsas av E18 i norr, Råbyskogen i söder och Surahammarsvägen (Riksväg 66) i väster. Stadsdelen är idag hem åt 6 700 västeråsare.
Det här är Råby
Stadsdelen Råby är belägen ett par kilometer väster om Västerås city och gränsar bland annat till Jakobsberg-Pettersberg, Hammarby och Bäckby. På Råby finns flera utmärkande platser såsom idrottsplatsen Råby IP, natursköna Råbyskogen, Råbyleden och Råbykorset.
Här finns även ett sommaröppet utomhusbad och ett centrum. Råby centrum, som ligger mitt i området, erbjuder olika typer av service. Här finns bland annat livsmedelsbutik, kiosk, pizzeria/restaurang, bibliotek, fritidsgård och sporthall.
Vilka bor här?
I december 2023 bodde det 6 703 personer på Råby. Under 2023 minskade befolkningen med 94 personer men framöver förväntas befolkningen öka igen med drygt 150 personer. Anledningen till den förväntade ökningen är det bor många personer i barnafödande ålder här. Barn i åldern 0-9 år är något fler medan barn i åldern 10 – 19 år är något färre på Råby än kommungenomsnittet. Åldersgruppen 50-59 är mindre här jämfört med Västerås totalt.
Om du vill veta mer om invånarna som bor på Råby kan du titta på våra faktablad med statistik om stadsdelar och områden i Västerås:
Karta över Råby
Om du klickar på filterfunktionen nere i kartans högra hörn kan du välja vad du vill visa. Du kan se exempelvis förskolor och skolor, kollektivtrafik, mötesplatser, idrottsplatser och särskilda boenden som finns i området.
Service och utbud
På Råby centrum hittar du förutom kommersiell service också en fritidsgård (Råby Fritidsgård), bibliotek, en mötesplats för äldre och ett familjecentrum med öppen förskola.
Råbyskogen är en välbesökt stadsdelsskog i området som används för rekreation. Särskilt påtagliga är de stora mossbeklädda stenblocken och små konstverk som smyger sig in här och var. Skogen har nyligen fått nya stigar, entréyta, informationsskyltar, parkmöbler och skräpkorgar. Förutom Råbyskogen finns andra möjligheter till motion såsom fotbollsplan, motionsspår och ishockeyrink vid Råby IP. Fotbollsklubben IK Franke, med hemvist på Råby IP, har fostrat landslagsspelare som Gary Sundgren, Pontus Kåmark och Victor Nilsson Lindelöf. Fredriksbergsbadet är ett sommaröppet utomhusbad på Råby, som ägs av Västerås stad och drivs av Västerås Simsällskap.
För den som är intresserad av konst finns en hel del olika konstverk att titta på, exempelvis skulpturer av bland andra Dan Wid och Anna Törrönen.
På kartan ovan ser du vilka förskolor, skolor, särskilda boenden och andra verksamheter som finns i området. Om du vill veta mer om dessa kan du klicka på länkarna nedan.
Barn och utbildning - Västerås stad
På gång på Råby
Här kan du följa projekt i området, som gör Västerås till en ännu bättre plats att leva, verka och bo i.
Bebyggelse
Nästintill hela Råby byggdes mellan 1965–1975. Främst i form av flerbostadshus i tre eller fyra våningar men även ett par områden med radhus i ett eller två plan i norra delarna. På 1990-talet och början av 2000-talet kompletterades området med ett fåtal flerbostadshus med fler våningsplan. Det högsta huset byggdes på Rönnoxelgatan nära Råby centrum.
På kartan nedan ser du hur bebyggelsen växt fram över olika årtionden. Årtalen är generella och viss variation kan förekomma inom varje kvarter.
Avstånd till City
(Ungefärlig tid mätt mellan Centralstationen - Råby centrum)
43 minuter
15 minuter
15 minuter
9 minuter
Trafik och transporter
På och runt Råby finns goda kommunikationsmöjligheter i form av vägar och bussar samt gång- och cykelbanor till bland annat city och Erikslunds handelsområde. Det finns flera cykelvägar i området, ett huvudcykelstråk som leder till city alternativt till Erikslund/Eriksborg.
Råbyleden, som är en viktig transportled i Västerås, går rakt igenom området. På Råby har du även nära till de större trafiklederna Surahammarsvägen (riksväg 66), riksväg 56 och E18.
Statistik- och analysfunktionen
För frågor angående statistik om Västerås
Nå statistik- och analysfunktionen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
statistikochanalys@vasteras.se