Kemikalier
I vår vardag möter vi många produkter som innehåller kemikalier. De finns i allt från rengöringsmedel och plastföremål till leksaker och kläder. Kemikalierna ger produkterna sina egenskaper men kan också påverka miljön. För att minska negativ påverkan är det till exempel viktigt att tvätta bilen på en anläggning med godkänt reningssystem och att använda miljövänlig båtbottenfärg. Tänk på ditt val av produkter och hjälp till att skydda vår miljö.
Tips för en vardag med färre kemikalier
- Undvik produkter behandlade med bakteriedödande ämnen
- Välj miljömärkta varor
- Impregnera kläder och skor med produkter utan fluorföreningar
- Tvätta nya textilier innan du använder dem
- Använd Kemikalieappen från Sveriges Konsumenter för kemikaliesmarta val
Barn och kemikalier
Eftersom barnens kroppar inte är färdigutvecklade är de mer känsliga för exponering av skadliga ämnen än vuxna. Det gäller speciellt organ som utvecklas efter födseln, till exempel immunförsvaret och hjärnan. Barn har en tunn och ömtålig hud, och de andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. Mindre barn utforskar dessutom sin omgivning genom att smaka och suga på saker. Om de utsätts för samma mängd av en kemikalie som en vuxen så kan de ändå få i sig mer i relation till kroppsvikten.
Västerås stad har sedan 2016 arbetat med projektet Giftfri förskola för att minska kemikalier i barns vardag.
Konsumentinformation
Som konsument har du rätt att få information om kemikalier i produkter. Ställ frågor i butiken för att uppmuntra företag att ta ansvar för sina varor. Företagen som tillverkar, importerar och säljer varor är ansvariga för att de inte skadar människors hälsa eller miljön. De ska också kunna informera om varorna innehåller ämnen på kandidatförteckningen, en lista med cirka 200 särskilt farliga kemikalier.
Våga fråga - innehåller den här varan farliga kemikalier? Pdf, 899.2 kB.
Plast
Västerås stad arbetar aktivt för att minska plastanvändningen i de kommunala verksamheterna. Målet är att få bort skadliga ämnen och onödig plast och på så sätt minska den negativa påverkan på miljön.
Om Västerås stads arbete för en hållbar plastanvändning
Från engångs- till flergångsförpackningar
Sedan den 1 januari 2024 ska du som kund bli erbjuden möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda eller drycken i en återanvändbar mugg. Förpackningarna ska också ingå i ett rotationssystem. Det här införs både för att minska resursförbrukningen och för att minska nedskräpningen. Muggarna och matlådorna ska vara sådana som har minst negavit påverkan på miljö och människors hälsa.