Visa sökformulär

Familjedaghem, pedagogisk omsorg

Så söker du plats

Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola och fritidshem, gäller även för pedagogisk omsorg och allmän förskola.

Information om att ansöka, ändra och säga upp plats

Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller annan e-legitimation, som du får av din bank.

Familjedaghem, pedagogisk omsorg i Västerås

Pedagogisk omsorg i bokstavsordning. Om du klickar på pedagogiska omsorgens namn i listan nedan ser du en länk till deras webbplats. På webbplatsen kan du läsa mer om deras arbetssätt och få kontaktuppgifter.

Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas pedagogisk omsorg i en lista.

 • Område: Till exempel Bjurhovda, Bäckby, Hökåsen, Irsta, Skälby, Skultuna, Tillberga, Viksäng, Önsta Gryta, i enskild regi.
 • Verksamhet kvällar, nätter och helger: Nattugglan nattis, i kommunal regi.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om familjedaghem, pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg erbjuds i stället för förskola eller fritidshem om vårdnadshavare önskar det och vänder sig till barn i samma åldrar (1-12 år). Pedagogisk omsorg kan till exempel vara att barn tas emot i personalens eget hem (traditionellt familjedaghem) eller bedrivas i en särskild lokal.

Information om pedagogisk omsorg, Skolverket Länk till annan webbplats.

Om den svenska skolan på olika språk, Skolverket Länk till annan webbplats.

Vad gäller?

Alla barn från ett års ålder ska erbjudas förskola eller pedagogisk omsorg från det datum som behov finns.

Barn till föräldralediga och arbetssökande

Barn som har en förälder som är föräldraledig för vård av annat barn har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 15 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 20 timmar per vecka.

Barn som har förälder som är arbetssökande, har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 20 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.

Så här jobbar vi

I Västerås stad finns pedagogisk omsorg dagtid bara i enskild regi.

Pedagogisk omsorg styrs av skollagen (främst kapitel 25). Förskolans läroplan är vägledande, men inte bindande för pedagogisk omsorg. I pedagogisk omsorg ska det finnas personal med utbildning eller erfarenhet som gör att de kan tillgodose barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet.

Skollagen, kapitel 25, Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.

Barn med hink och spade

Frågor och synpunkter

Om du har frågor om en specifik pedagogisk omsorg kontaktar du verksamheten. Om du har andra frågor, till exempel hur du önskar pedagogisk omsorg, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar förskolenämnden för förskola och pedagogisk omsorg. Kulturnämnden ansvarar för öppen förskola. Nämnderna medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta respektive nämnd om du har frågor som handlar om politiska beslut i förskolan, pedagogisk omsorg eller öppna förskolan.

Om ditt barn går i en kommunal pedagogisk omsorg:
I kommunal regi finns bara verksamheten Nattugglan nattis.

Om du har en fråga, synpunkt eller klagomål på en kommunal pedagogisk omsorg ska du först vända dig direkt till verksamheten och följa deras rutin. Vid behov vänder du dig i följande ordning till:

Om ditt barn går i en enskild pedagogisk omsorg:
Om du har en fråga, synpunkt eller klagomål på en enskild pedagogisk omsorg ska du först vända dig direkt till verksamheten och följa deras rutin. Om det inte känns möjligt eller du känner dig missnöjd med hanteringen, kan du vända dig till Västerås stad som har tillsynsansvar för enskild pedagogisk omsorg.

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och fritidshem

Vi hjälper dig med frågor som rör förskola och fritidshem.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

 • Arkeologidagen på Anundshög

  En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

 • Pettersbergsdagen

  Pettersbergsdagen är en stadsdelsfest för hela familjen arrangerat av olika verksamheter och föreningar verksamma på Pettersberg. Kom och ha skoj tillsammans. Ta med vänner och familj!

Nytt i Västerås

 • Västerås blir värdstad för SM-veckan 2024

  Nu är det klart! Västerås ska för första gången vara värdstad för SM-veckan. Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att erbjuda Västerås värdskapet för SM-veckan sommar 2024 och nu har kommunstyrelsen beslutat i frågan.

 • Du som har fått ett brev om avgiftskontroll med fel årtal

  Västerås stad har skickat ut brev om avgiftskontroll för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för året 2019. Tyvärr har det blivit fel årtal på första sidan i brevet. Det står 2018, men det gäller året 2019. På fakturan som du får är det rätt årtal och förfallodatum. Vi ber om ursäkt för det s...