Visa sökformulär

Kollo för barn

Vill du att ditt barn ska få göra roliga saker, kanske prova något nytt och få flera nya kompisar i sommar? Då är Västerås stads sommarkollon något för er. Antalet platser är begränsat.

Västerås stad är med och ordnar två olika slags kolloverksamheter på tre olika platser. Det är dels övernattningskollo på Björnöborg och på Västeråsgården, dels dagkollo på Lövudden.

Om att vara på kollo

 

På kollo får barnen vara tillsammans med vuxna ledare i en trygg miljö där det finns tid till både avkoppling och aktiviteter – och barnen får själva vara med och påverka hur dagarna blir.

Verksamheten är mycket flexibel utifrån barnens önskemål och sommarens väder. Det finns utrymme för många olika intressen och möjlighet att prova nya spännande utmaningar. Barnen är självklart olycksfallsförsäkrade under kollotiden.


Kollo pojke i tält
För vem

Vem kan åka på kollo?

Du som går i årskurs 1-6 kan vara med om äventyr och träffa nya kompisar på kollo.

För mer information om sommarens kolloverksamheter, ring 021-39 36 96 eller mejla till torbjorn.berggren@vasteras.se
Är du förälder till ett barn med behov av särskilt stöd och vill ha information om LSS ringer du till Västerås stads kontaktcenter telefon 021-39 27 25.

 

Så här gör du

Så här söker du!

Ansökningstiden startar 27 januari och pågår fram till 5 mars. Besked lämnas vanligen i slutet av mars, om ditt barn har fått plats. Efter 5 mars tas ansökningar emot och plats tilldelas vid ev återbud.

Läs mer om de olika alternativen längre ner.

Sommarkul på Lövudden (Dagkollo)

Genomförs i stort som planerat, några barn får byta period för att antalet per period ej ska bli för högt (max 50 barn plus personal per period). Anpassning av rutiner och aktiviteter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Dagkollo är gratis för deltagarna. Om det finns platser kvar efter ansökningstiden går det bra att söka även senare under våren. KFUM Västerås skickar ut information till deltagarens förälder eller kontaktperson innan varje dagkollovecka. För ytterligare information, skicka ett mejl till sommarkul@kfumvasteras.se eller ring 021-18 52 20 (säkrast på vardagar klockan 09.00–14.00).

Ansök via KFUM Västerås webbplats.

Sommarkul på KFUM Västeråslänk till annan webbplats

Västeråsgården eller Björnöborg (övernattningskollo)

Björnöborg övernattningskollo:

Genomförs i stort som planerat, anpassning av föräldraträff innan kollo samt anpassning av rutiner och aktiviteter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Västeråsgården övernattningskollo:

Kollo på Västeråsgården sommaren 2020 begränsas till 40 barn per period. Anpassning av föräldraträff innan kollo samt anpassning av rutiner och aktiviteter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det betyder att 20 barn per period som har blivit tilldelad plats ej kommer att kunna delta i sommaren kollo på Västeråsgården. Dessa barns vårdnadshavare kommer att kontaktas via telefon och bli informerade senast 15/5.

Urval av vilka 20 barn per period som ej kommer att kunna delta på Västeråsgårdens kollo görs så här: De yngsta pojkarna och flickorna på varje period, utifrån att de har fler möjligheter än de äldre barnen att få åka på kollo kommande år, (vid samma ålder sker lottning). De 20 barn per period som ej får kollo 2020 kommer att ha förtur till kollo på Västeråsgården 2021.

Avgift:

  • Västeråsgårdens kollo i 20 dagar är 1250 kronor.
  • Björnöborgs kollo i 5 dagar är 313 kronor.
  • Björnöborgs kollo i 12 dagar är 750 kronor.

Faktura skickas till de som fått plats innan kollot börjar.

Alla barn som erbjuds plats på övernattningskollo blir inbjudna till en informationsträff tillsammans med föräldrar innan kollovistelsen. Vid den träffen kommer personal från respektive kollo att presentera sig och informera om verksamheten.

Så här jobbar vi

Kollo i Västerås

 

Övernattningskollo: Västeråsgården

Vill du uppleva äventyr, vara med i tokiga upptåg, bada, leka och skoja, så är kollo något som du borde söka till. Att vara på kollo är att känna sig fri, prova på att stå på egna ben i en miljö med vuxna, positiva ledare som ger dig värme, trygghet och roliga erfarenheter.

Västeråsgården ligger i Söderbärke, cirka nio mil norr om Västerås. Här får du upplevelser genom lekar, aktiviteter och äventyr med nya kompisar som ger dig minnen för livet.

Bli galen i kollo och upplev tre av dina sommarlovsveckor på ett av Sveriges bästa kollo med både nyheter och långvarig tradition!

Boende och personal
Du delar rum med tre till fyra kompisar i samma ålder. Det bor 20–22 barn och fyra kollo ledare i varje hemvist. Hemvisterna är Stora korridoren, Lilla korridoren samt Stugbyn. Totalt arbetar tolv kolloledare och två kockar på kollot. Tillsammans med 60 barn skapas ett minnesrikt sommarlov, med lekar och aktiviteter som du inte skulle göra hemma. Att få vara den du är och att sova borta med nya vänner i en miljö där du känner trygghet och trivsel gör en kollovistelse så unik.

En dag på kollot
En kollodag hos oss börjar med att du väcks klockan 8.00 och äter en god frukost, nästan som på hotell. På förmiddagen får du chansen att prova på olika roliga aktiviteter som lekar, tävlingar, bad eller andra äventyr med dina nya kollokompisar. På Västeråsgården får du chansen att prova på en massa saker som du kanske inte tidigare gjort, som bågskytte, paddla kanot/kajak, göra spännande utflykter och en massa bad så klart!

Våra egna kockar står för lunchen som vi ofta äter ute i gröngräset eller på någon mysig plats i skogen. Efter lunch får du egen tid där du erbjuds självständiga aktiviteter som fiske, djurskötsel, segling och en mängd andra prova på-aktiviteter. Mindre tävlingar, lekar och aktiviteter blandas med större där kanske hela kollot deltar. Exempel på stora lekar kan vara idrottsturneringar, lajv eller andra rollspelslekar med teman som Wild West Bärke, Guldrush eller Agenterna. Om du vill kanske du får chansen att göra din egen kortfilm eller delta i musik-, dans- eller sångtävlingar! Efter middagen ägnar vi oss åt lite lugnare aktiviteter som frågesport, bastu, kvällsutflykt, historie- eller sångstund och självklart har vi ett och annat disco!

Fler aktiviteter
Det finns ett smörgåsbord av häftiga upplevelser för dig: gokart, vattenskidor/ tub, kajakpaddling, utflykter till grottor och vattenfall. Gården erbjuder även kollo-sal, pingisrum, biljardbord, samlingsrum med sällskapsspel, fotbollsplaner, basketplan och volleybollplan.Titta gärna in på vår hemsida för att få veta mer om vår verksamhet.

Sommarens kolloperioder 2020
Västeråsgården ägs av Västerås stad och drivs av en ideell förening. Vi tar emot 60 barn per period. I sommar blir det tre perioder och varje period är 20 dagar. Hos oss får du tre innehålls- och upplevelserika veckor.

Period 1: 12 juni–1 juli
Period 2: 3–22 juli
Period 3: 24 juli–12 augusti

Välkommen till Västeråsgården och en härlig kollosommar, önskar alla kolloledare genom Staffan Jansson, kollochef.

Västeråsgårdens kollolänk till annan webbplats

Övernattningskollo: Björnöborg

Vet du inte vad du ska göra i sommar? Sök till Björnöborgs sommarkollo på Björnön. Här kan du få vara med om äventyr, träffa nya kompisar och få möjligheten att uppleva och bo i en fantastisk miljö.

Unga Örnar har bedrivit kolloverksamhet på Björnön sedan 1986. Vi bor tillsammans i flerbäddsrum i vårt charmiga trähus som är över 100 år gammalt. Vi tror att du kommer få en riktigt trevlig vistelse på Björnöborg som du sent ska glömma. Om du vill få minnen för livet, sök då till Björnöborgs sommarkollo!

Knattekollo årskurs 1-3 (5 dagar)
Har du aldrig varit på övernattningskollo förut men är sugen på att testa då är Björnöborgs knattekollo perfekt. Här får du några roliga sommarlovsdagar fyllda med bad, spel, lekar och pyssel. Vi ledare är vana med att arbeta med yngre barn och målet är att skapa en trygg och rolig kolloperiod.

Vanligt kollo årskurs 1-6 (12 dagar)
Här gör vi det som finns på knattekollo plus lite till som att sova utomhus i tält eller vindskydd, massor med utomhuslekar, fiske och framför allt bad. Självklart finns det även möjlighet till inomhusaktiviteter som bakning, designa din egen t-shirt, airhockey och glasmålning med mera.

En dag på kollot
Vi börjar dagen klockan 08.00 med frukost. Efter städinspektion av rummen startar förmiddagens aktiviteter. Vi delar för det mesta in oss i smågrupper och väljer aktivitet efter vad som är planerat av personal och barn. Klockan 12.00 serveras lunch. Därefter tar vi det lugnt en stund innan eftermiddagens olika aktiviteter startar. Mellis har vi med oss och äter där vi är eller på kollot. Omkring klockan 17.00 serveras kvällsmaten, antingen på verandan eller vid grillplatsen. Innan vi går och lägger oss avslutar vi med kvällsmacka och en lugnare aktivitet.

Personal
Personalen består av sju kolloledare per period vilka arbetar i skift, samt en kollochef med många års erfarenhet av kolloverksamhet. Det sover alltid över minst tre kolloledare. Alla har förstås någon form av pedagogisk utbildning/erfarenhet av arbete med barn.

Sommarens kolloperioder 2020
Björnöborg drivs och ägs av Unga Örnar och tar emot 28-32 barn per period. I sommar blir det två perioder med 5 dagarskollo och två perioder med 12 dagarskollo. Barnen sover kvar under hela perioden, även under helgen på 12 dagars period.

Period 1: 22 juni–26 juni
Period 2: 29 juni–3 juli
Period 3: 6 juli–17 juli
Period 4: 20 juli- 31 juli


Välkomna till Björnöborg och en fantastisk kollosommar, önskar alla kolloledare genom Benita Gustavsson, kollochef.

Björnöborgs kollolänk till annan webbplats

Dagkollo: Sommarkul på Lövudden 

Sommarkul vänder sig till barn mellan 7-16 år som vill uppleva en sommar utomhus med allt som hör sommaren till. Korvgrillning, bad, lek, minigolf och allt annat som våra kreativa ledare hittar på.

Som vanligt kommer Sommarkul att vara ett läger där bad och lek blandas till en spännande vecka med varierande aktiviteter. Vi har flera prova på-aktiviteter som minigolf, trampbåt, paddla kanot och (om möjligt) även segling.

En dag på kollot
Åk med Sommarkulbussen gratis från elva fasta hållplatser i Västerås. Våra ledare möter er vid bussen när den kommer fram. Klockan 09.00 varje morgon är det samling på Lövudden för alla kollobarn och ledare. Därefter blir det full fart med aktiviteter, lunch och mellanmål. Klockan 15.00 är det slut för dagen och hemresa.

Sommarens kolloveckor
Genom samarbetet med Västerås stad erbjuder vi grundskolebarn en dagkollovecka kostnadsfritt. Vi tar emot 250 barn fördelade på sex veckor (måndag– fredag). Ett par platser varje vecka är reserverade till barn med funktionsvariationer. Sommarens dagkolloveckor är vecka 26, 27, 28, 29, 30 och 31.

Varmt välkomna att söka till Sommarkul 2019, önskar alla kolloledare genom Anette Hedberg Björklund, verksamhetsansvarig.

Sommarkul på KFUM Västeråslänk till annan webbplats

KFUM Västerås har sedan mitten av 70-talet arrangerat Sommarkul på Löv udden. KFUM Västerås samarbetar med Västerås stad, Mimer, Rädda Barnen, Västmanlands Parasportförbundet, FUB och RBU.

Kollobroschyren kommer i slutet av januari.

Kontakt

Kontakta oss

Ingen giltig användare vald.

Torbjörn Berggren

Strateg

Kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen

021-39 36 96

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?