Visa sökformulär

Kollo för barn

Vill du att ditt barn ska få göra roliga saker, kanske prova något nytt och få flera nya kompisar i sommar? Då är Västerås stads sommarkollon något för er. Antalet platser är begränsat.

Västerås stad är med och ordnar två olika slags kolloverksamheter på tre olika platser. Det är dels övernattningskollo på Björnöborg och på Västeråsgården, dels dagkollo på Lövudden.

Om att vara på kollo

 

På kollo får barnen vara tillsammans med vuxna ledare i en trygg miljö där det finns tid till både avkoppling och aktiviteter – och barnen får själva vara med och påverka hur dagarna blir.

Verksamheten är mycket flexibel utifrån barnens önskemål och sommarens väder. Det finns utrymme för många olika intressen och möjlighet att prova nya spännande utmaningar. Barnen är självklart olycksfallsförsäkrade under kollotiden.


Kollo pojke i tält
För vem

Vem kan åka på kollo?

Du som går i årskurs 1-6 kan vara med om äventyr och träffa nya kompisar på kollo.

För mer information om sommarens kolloverksamheter, ring 021-39 36 96 eller mejla till torbjorn.berggren@vasteras.se
Är du förälder till ett barn med behov av särskilt stöd och vill ha information om LSS ringer du till Västerås stads kontaktcenter telefon 021-39 27 25.

Så här gör du

Så här söker du!

Vi planerar att genomföra kollo sommaren 2021 som vanligt, men anpassar verksamheten utifrån eventuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, om coronapandemin fortfarande kräver det.

Ansökningstiden startar 1 februari och pågår fram till 2 mars. Besked lämnas vanligen i slutet av mars, om ditt barn har fått plats. Efter 5 mars tas ansökningar emot och plats tilldelas vid ev återbud.

Länkar för ansökan publiceras i slutet av januari 2021.

Så här jobbar vi

Kollo i Västerås

 

Övernattningskollo: Västeråsgården

Vill du uppleva äventyr, vara med i tokiga upptåg, bada, leka och skoja, så är kollo något som du borde söka till. Att vara på kollo är att känna sig fri, prova på att stå på egna ben i en miljö med vuxna, positiva ledare som ger dig värme, trygghet och roliga erfarenheter.

Västeråsgården ligger i Söderbärke, cirka nio mil norr om Västerås. Här får du upplevelser genom lekar, aktiviteter och äventyr med nya kompisar som ger dig minnen för livet.

Bli galen i kollo och upplev tre av dina sommarlovsveckor på ett av Sveriges bästa kollo med både nyheter och långvarig tradition!

Boende och personal

Du delar rum med tre till fyra kompisar i samma ålder. Det bor 20–22 barn och fyra kollo ledare i varje hemvist. Hemvisterna är Stora korridoren, Lilla korridoren samt Stugbyn. Totalt arbetar tolv kolloledare och två kockar på kollot. Tillsammans med 60 barn skapas ett minnesrikt sommarlov, med lekar och aktiviteter som du inte skulle göra hemma. Att få vara den du är och att sova borta med nya vänner i en miljö där du känner trygghet och trivsel gör en kollovistelse så unik.

En dag på kollot

En kollodag hos oss börjar med att du väcks klockan 8.00 och äter en god frukost, nästan som på hotell. På förmiddagen får du chansen att prova på olika roliga aktiviteter som lekar, tävlingar, bad eller andra äventyr med dina nya kollokompisar. På Västeråsgården får du chansen att prova på en massa saker som du kanske inte tidigare gjort, som bågskytte, paddla kanot/kajak, göra spännande utflykter och en massa bad så klart!

Våra egna kockar står för lunchen som vi oftast äter i vår mysiga matsal men ibland även ute i gröngräset eller på någon mysig plats i skogen. Efter lunch får du egen tid där du erbjuds självständiga aktiviteter som fiske, djurskötsel, segling och en mängd andra prova på-aktiviteter. Mindre tävlingar, lekar och aktiviteter blandas med större där kanske hela kollot deltar. Exempel på stora lekar kan vara idrottsturneringar, lajv eller andra rollspelslekar med teman som Wild West Bärke, Guldrush eller Agenterna. Om du vill kanske du får chansen att göra din egen kortfilm eller delta i musik-, dans- eller sångtävlingar! Efter middagen ägnar vi oss åt lite lugnare aktiviteter som frågesport, bastu, kvällsutflykt, historie- eller sångstund och självklart har vi ett och annat disco!

Fler aktiviteter

Det finns ett smörgåsbord av häftiga upplevelser för dig: gokart, vattenskidor/ tub, kajakpaddling, utflykter till grottor och vattenfall. Gården erbjuder även kollo-sal, pingisrum, biljardbord, samlingsrum med sällskapsspel, fotbollsplaner, basketplan och volleybollplan. Titta gärna in på vår hemsida för att få veta mer om vår verksamhet.

Sommarens kolloperioder 2021

Västeråsgården ägs av Västerås stad och drivs av en ideell förening. Vi tar emot 60 barn per period. I sommar blir det tre perioder och varje period är 20 dagar. Hos oss får du tre innehålls- och upplevelserika veckor.

Period 1, årskurs 1-6: 11–30 juni

Period 2, årskurs 1-6: 2–21 juli

Period 3, årskurs 1-6: 22 juli–11 augusti

Välkommen till Västeråsgården och en härlig kollosommar, önskar alla kolloledare genom Staffan Jansson, kollochef.

Västeråsgårdens kollo, länk till annan webbplatslänk till annan webbplats

Övernattningskollo: Rävnäs

Rävnäs lägergård ligger cirka 3 mil från Västerås beläget i ett lugnt och naturskönt område utmed Strömsholms kanal.

Kollo på Rävnäs är ett läger där man åker bort och bor tillsammans med andra barn i 6 dagar. Kollo är ett minne för livet och innebär en mix av slöa sommardagar, bad, galna upptåg och mängder av aktiviteter. Det finns alltid ledare till hands om man har svårt att somna eller behöver tröst.

Aktiviteter

Det finns fotbollsplan, volleybollplan och stora lekytor. Bordtennisbord finns både utomhus och inomhus.

Vid det närbelägna vattnet finns grillplats, badbrygga och kanoter för spännande utflykter.

Vi har en kamratbana där man får lära sig att arbeta tillsammans i grupp, att kommunicera med och leda varandra.

På kamratbanan är det praktiska problem som det gäller att lösa tillsammans. De olika övningarna är utformade för att tillsammans lösa uppgifter styrka, smidighet, balans, logik, fantasi och tålamod är exempel på egenskaper som behövs.

Regniga dagar har vi aktivitetslokaler för lekar och skapande verksamhet.

Boende och personal

Du delar rum med en eller två kompisar. Det finns plats för totalt 30 barn (15 i varje korridor). Totalt arbetar 8 kolloledare och 2 kockar på kollot.

Tillsammans med 30 barn och personal skapas ett minnesrikt sommarlov, med lekar och aktiviteter som du inte skulle göra hemma.

Att få vara den du är och att sova borta med nya vänner i en miljö där du känner trygghet och trivsel gör en kollovistelse så unik.

Sommarens kolloperioder 2021

30 barn per period. I sommar blir det tre perioder och varje period är 6 dagar.

Period 1, årskurs 1-3: 5–10 juli

Period 2, årskurs 1-4: 12– 17 juli

Period 3, årskurs 3-6: 19–24 juli

Välkommen till Rävnäs och en härlig kollosommar, önskar alla kolloledare genom Anette H Björklund, kollochef.

Varmt välkomna att söka till Sommarkul 2020, önskar alla kolloledare genom Anette Hedberg Björklund, verksamhetsansvarig.

Rävnäs kollo, länk till annan webbplatslänk till annan webbplats

Dagkollo: Sommarkul på Lövudden 

Sommarkul vänder sig till barn mellan 7-16 år som vill uppleva en sommar utomhus med allt som hör sommaren till. Korvgrillning, bad, lek, minigolf och allt annat som våra kreativa ledare hittar på.

Som vanligt kommer Sommarkul att vara ett läger där bad och lek blandas till en spännande vecka med varierande aktiviteter. Vi har flera prova på-aktiviteter som minigolf, trampbåt, paddla kanot och (om möjligt) även segling.

En dag på kollot
Åk med Sommarkulbussen gratis från elva fasta hållplatser i Västerås. Våra ledare möter er vid bussen när den kommer fram. Klockan 09.00 varje morgon är det samling på Lövudden för alla kollobarn och ledare. Därefter blir det full fart med aktiviteter, lunch och mellanmål. Klockan 15.00 är det slut för dagen och hemresa.

Sommarens kolloveckor 2021
Genom samarbetet med Västerås stad erbjuder vi grundskolebarn en dagkollovecka kostnadsfritt. Vi tar emot 250 barn fördelade på sex veckor (måndag– fredag). Ett par platser varje vecka är reserverade till barn med funktionsvariationer.

Sommarens dagkolloveckor är vecka 26, 27, 28, 29, 30 och 31.

Varmt välkomna att söka till Sommarkul 2021, önskar alla kolloledare genom Anette Hedberg Björklund, verksamhetsansvarig.

Lövudden kollo, länk till annan webbplatslänk till annan webbplats

KFUM Västerås har sedan mitten av 70-talet arrangerat Sommarkul på Löv udden. KFUM Västerås samarbetar med Västerås stad, Mimer, Rädda Barnen, Västmanlands Parasportförbundet, FUB och RBU.

Kontakt

Kontakta oss

Ingen giltig användare vald.

Torbjörn Berggren

Strateg

Kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen

021-39 36 96

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?