Visa sökformulär

Utbudskatalogen för skolor

Här presenterar vi de kostnadsfria föreställningar som vi erbjuder inom kulturgarantin under vårterminen 2022, för elever från förskoleklass till årskurs 9.

Kostnadsfri kultur för alla grundskoleelever i Västerås

Kulturgarantin har skapats med målsättningen att varje skolklass i Västerås ska erbjudas minst en kostnadsfri kulturupplevelse per läsår. I detta omfattas både kommunala skolor och friskolor, det vill säga samtliga grundskolelever i Västerås, förskoleklass till åk 9. Utbudet består av dans, teater, nycirkus, musik, film och ibland föredrag. Kulturprogrammet kan nyttjas vid minst ett tillfälle per klass och läsår.

Bokningen görs med skolans specifika inloggningsuppgifter på www.studyalong.se Länk till annan webbplats..

Kulturgarantin och covid-19

Kulturgarantin anpassar föreställningarna utifrån grundskolans riktlinjer för smittskydd som fattats av Folkhälsomyndigheten samt lokalt av barn- och utbildningsförvaltningen. Det kan under vårterminen komma att innebära att:

  • Den klass/ grupp på skolan som bokar en föreställning har salongen för sig själv.
  • För grundsärskolan, träningsskolan och de skolor som absolut inte kan ta sig in till salongen på annat sätt, kan gratis buss bokas genom kultursamordnare rose-marie.fasth@vasteras.se. Budgeten för gratisbussarna är begränsad, så för att vara på den säkra sidan boka tidigt under terminen.

Programmet presenteras med reservation för ändringar.

Snabbnavigering till utbudet för olika årskurser

Utbudskatalogen vårterminen 2022 för lågstadiet

Utbudskatalogen vårterminen 2022 för mellanstadiet

Utbudskatalogen vårterminen 2022 för högstadiet

Skolbio vårterminen 2022 för lågstadiet

Skolbio vårterminen 2022 för mellanstadiet

Skolbio vårterminen 2022 för högstadiet

Utbudskatalogen vårterminen 2022

För lågstadiet

Skolföreställningarna bokas via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.

Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.

Koreografiska utflykter

Dans
Åk: Förskoleklass
Spelplats: Uppsökande, spelas i skog i närheten av skolan.
Speltid: 30 min + eftersamtal
Med: Amanda Billberg och Jannine Rivel

Koreografiska utflykter är en deltagarbaserad föreställning där vi utforskar skogen genom dans och rörelse utifrån var och ens förutsättningar. Hur rör sig stigen och hur rörs vi av stigen? Vi dansar i mossa och gräs, bland trädtoppar och moln, längs stigar och vattendrag. På ett lekfullt och utforskande vis lär vi känna skogens danser tillsammans.

Kompispatrullen – uppdrag Barnens lag

Musik
Åk: F–åk 3
Spelplats: Spelas på skolan. Se närmare information i Kulturbokningen
Speltid: 35 min
Med: Britta Bergström, Dea Norberg och Jarmo Lindell

Barnkonventionen blev lag 2020. Det ska uppmärksammas och firas! Därför rycker Kompispatrullen ut till länets alla sångglada barn för att sprida budskapet om FN:s barnkonvention med en medryckande, allsångsvänlig och lustfylld stund! I den här musikföreställningen handlar sångerna och de interaktiva samtalen om barns rättigheter. Vi använder musiken för att prata med barn om viktiga saker, berättar sångerskan Britta Bergström. Självklart blir det dans också… och trolleri!

Gropen

Teater
Åk: F–åk 3
Spelplats: Box 1, Culturen
Speltid: 30 min
Med: Cirkus Tigerbrand

En livsbejakande berättelse om barns kreativitet och kraft genom sin lek och hur barn övervinner motgångar. Gropen är en plats vid sidan av, där det kan uppstå nya saker, växa nya växter som trivs just där, och visar det sig, nya lekar. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Berättelsen belyser sprängkraften i barns kreativitet och vikten av kommunikation mellan barn och vuxna. Gropen blir en välbehövlig påminnelse om vikten av orörda områden, om ostyrda lekar och också om att själv ibland släppa kontrollen och hitta nya stigar.

Historien om Bodri

Teater
Åk: 2–4
Spelplats: Teatersalen, Växhuset
Speltid: 35 min
Med: Teater Barbara

Hunden Bodri är navet i denna pjäs baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel som utkom 2019. Hédi och hennes familj blir under andra världskriget deporterade till Auschwitz och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men systrarna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Och medan årstiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den trofasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem. Historien om Bodri är en poetisk dockteaterföreställning och ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv

Den stora smällen

Nycirkus/ teater
Åk: F–åk 3
Spelplats: Trixteatern
Speltid: 40 min
Med: Amy Alsegård/ Gycklargruppen Trix

I en lekfull gycklarföreställning guidas vi genom historien och historier om vårt och alltings ursprung. Människor har länge försökt bena i den här frågan och det finns oändligt många teorier kring hur det egentligen startade. Vi tar avstamp i skapelsemyter och vetenskapliga teorier och ser var vi landar efter den interaktiva resan där barnen också får vara en del av skapelsen. Olika delar av världen knyts samman i vår skapelseväv, och kanske upptäcker vi att vi har mer gemensamt än vi tror.

Kotten och Stormen

Teater
Åk: F–åk 3
Spelplats: Uppsökande, spelas på skolan
Speltid: 30 min
Med: Teater Tropos

Kotten och stormen är ett rimmat äventyr om mod och viljan att stå på egna ben "Jag styrde lekarna, klättrade högst i granen, lipade åt de andra barnen. Hoppade tre eller fyra… kanske sjutton meter från gungan, räckte ut tungan, flög från däcket till andra sidan lekplatsräcket!"

Kotten älskar livet. Vill klättra, leka på nya platser och upptäcka världen. Men Kottens pappa Gran är den ängsligaste föräldern som finns. Han vill ha kontroll på allt, klä på kotten även om det inte är kallt. Så en kväll rymmer Kotten. "Jag sprang nedför gatan, sprang vilse, ville bort."
Gran stod kvar och tänkte: Kotten går nog bara kort.
Men den natten kom stormen. Inte någon vanlig storm, en orkan som var enorm!

Kotten och stormen är en feelgood-föreställning inramad med musik och animationer som levandegör Kottens stora äventyr.

Jazzmagi

Musik
Obligatoriskt för åk 2 (mars–april. Mer information om tider efter terminsstart.)
Spelplats: Lilla konsertsalen, Konserthuset
Speltid: 40 min
Med: Jonas Lindeborg – trumpet, Staffan Findin – trombon och Andreas Andersson – saxofon

Följ med på en hisnande musikalisk resa från New Orleans till Kyoto med fokus på jazzens absoluta kärna: improvisationen! Jazzens historia vävs in på ett naturligt, fantasifullt och lekfullt sätt. I denna konsert blir barnen medskapare i en spontan, lätt surrealistisk konsert där ingenting är omöjligt när publiken och musikens kraft tillåts leda händelseförloppet i olika riktningar. Konserten avslutas med en äkta Mardi Gras-parad.

Utbudskatalogen vårterminen 2022

För mellanstadiet

Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.

Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.

Koreografin på 13 språk

Dans
Åk: 4–9

Spelplats: Box 1, Culturen
Speltid: 45 min
Med: Johanssons pelargoner och dans
(Obs! Max publikantal 16 personer.)

Koreografin utforskar världen genom rörelse och undersöker hur sättet vi rör oss kan påverka vad vi tänker, ser och känner. Koreografin är en interaktiv föreställning som bygger på publikens medverkan. Alla i publiken får ett par hörlurar och i dem guidar en röst som säger hur de ska röra sig, förhålla sig till sin egen kropp och relatera till varandra. Det är med andra ord inga dansare eller skådespelare med i föreställningen, utan det är publiken som skapar Koreografin tillsammans. Koreografin är en scenkonstupplevelse som kan överbygga språkgränser. Varje person i publiken väljer själv om den vill lyssna till arabiska, dari, engelska, finska, nordsamiska, meänkieli, pashto, persiska, ryska, somaliska, sorani, svenska eller turkiska. Oavsett språk kan alla delta tillsammans och följa samma instruktioner.

Tankesmedjan U.R.K.

Teater
Åk: 4–6
Spelplats: 4:e Teatern
Speltid: 60 min
Med: 4:e Teatern

I en mörk och undanskymd del av verkligheten arbetar Tankesmedjan U.R.K. – undergång, ruin, katastrof – med att förpesta världen. Här arbetar Hin Håleqvist – en hundratrettiosexårig professor i tankeimplantering. Han är hjärnan bakom allt från världskrig, galna kosjukan och global uppvärmning till Titanic-katastrofen, allmän skolplikt och att godis bara får ätas på lördagar. Men när professorn misslyckas med att uppfylla sin ondskekvot för året är katastrofen ett faktum. Något måste göras och det är nu! Plötsligt dyker en nyanställd upp. En konkurrent. En ung, begåvad människa med en enorm ondskepotential. Utan minsta respekt för professorn eller U.R.K. börjar hon ifrågasätta precis allt. Kränkt och motvillig tvingas professorn in i en kamp om vem som ska bära titeln Ondast i Världen. Han måste nu bevisa sin överlägsna uselhet för att få behålla sitt jobb…

Sväng

Musik
Åk: 4–9
Spelplats: Box 1, Culturen
Speltid: 40 min
Med: Eero Turkka, Eero Grundström, Pasi Leino och Jouko Kyhälä

Västmanlandsmusiken presenterar stolt Finlands enda professionella munspelsgrupp bestående av Eero Turkka, Eero Grundström, Pasi Leino och Jouko Kyhälä, den sistnämnde också världens första som doktorerat i ämnet munspel. Med sin dynamiska, energiska scennärvaro och en repertoar bestående av egenkomponerad originalmusik, förstärks slavisk melankoli av ett nästan tvångsmässigt rytmiskt groove som förmedlar medlemmarnas kärlek till musik i alla genrer. Med sin unika inriktning är gruppen utan tvekan den enda i världen av sitt slag, och 2019 blev gänget utsedda till Årets Artist vid finska Ethnogalan. Starkt, melankoliskt – och såklart med ett riktigt sväng.

Utbudskatalogen vårterminen 2022

För högstadiet

Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.

Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.

Jag, mamma och Förintelsen

Spelas i samband med Förintelsens minnesdag.
Teater
Åk: 8–9
Spelplats: Teatersalen, Växhuset
Speltid: 90 min inklusive eftersamtal.
Med: Eva Dellerud/ Martin Mutter

Aldrig mer. Så sa man efter Förintelsen. Evas mamma var 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett helt år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes Eva. Det här är både en personlig berättelse från den första generationen, men också en berättelse om att växa upp i skuggan av Förintelsen med en traumatiserad mamma som av skam och rädsla förnekar sitt judiska ursprung.
”Föreställningen är gripande, sorglig, men också upplyftande och bitvis dråpligt humoristisk.”

Farmor och Auschwitz

Åk: 7–9
Föredrag i samband med Förintelsens minnesdag
Tid: 60 min inklusive efterföljande diskussion
Med: Aviva Katzeff-Silberstein

Aulaföredrag som bokas till skolan. Aviva Katzeff-Silberstein berättar om sin farmor som överlevde koncentrationslägret Auschwitz.

Om Antiziganism

Åk: 7–9
Föredrag och workshop i samband med Förintelsens minnesdag. Föredraget och workshopen sker digitalt i klassrummet. Tiden för föredraget kan ev justeras efter önskemål från skolan.
Med: Alma Dzafic Ferhatovic

Den romska Förintelsen hamnar oftast i skymundan med bara en rad i historieböckerna. I en föreläsning och workshop som hålls av den romska aktivisten Alma Dzafic Ferhatovic får eleverna chansen att lära sig mer om Förintelsen och hur antiziganism både historiskt och i nutid drabbar romer. Alma Dzafic Ferhatovic, 21 år gammal är även student i mänskliga rättigheter vid Lunds Universitet. Hon har dessutom regisserat och skrivit kortfilmen Klassens Z (finns på URPLAY) som handlar om antiziganism i skolan.

Fångad i ett nätverk

Teater
Åk: 7–9
Spelplats: Box 1, Culturen
Speltid: 35 min + eftersamtal på 45 min
Med: Teater Unga Roma

Det handlar om Moa som lagt ut gulliga bilder på sig själv på nätet vilket leder till att hon trasslas in så pass att den virtuella världen blir mer hotfull än den reella verkligheten. Och det handlar om Benjamin som mest lägger ut bilder för skojs skull. Detta är en klassrumsföreställning om ungas utsatthet på nätet. Den belyser unga flickors, men även pojkars, utsatthet i att ständigt synas och passa in i mediala bilder och vad det gör med deras självbild, integritet och välbefinnande. Pjäsen är baserad på aktuell forskning och Caroline Engvalls reportagebok Virtuell våldtäkt.

Jag ser dig

Teater
Åk: 7–9
Spelplats: Uppsökande, spelas i klassrummet
Speltid: 60 min
Med: Mårten Svedberg/ Västmanlands teater

För killar. Om killar. Som tycker grejer om tjejer och andra killar. Och för tjejer. Om tjejer. Som påverkas av vad killar tycker och tänker om tjejer. Och andra grejer. En pjäs om relationer, kärlek, våld och sex för unga. Men framför allt om pojkar och deras sätt att se på flickor. Hur allt startar i unga ålder och hur det kan påverka, inte bara den lilla skolpojkens fortsatta liv utan framför alla de flickor han kommer att möta.

Skills – B4 – Status

Dans
Åk: 7–9
Spelplats: Kommer
Speltid: 25 min + ca 10 min eftersamtal
Med: Mario Perez Amigo

Hur kommer det sig att det är så svårt för vissa att dela med sig utav sin passion man tycker om att utöva och varför tvekar man så ofta på sin talang? Är vi alla lika kritiska när det kommer till oss själva? Som dansare och artist har Mario P Amigo stött på allt för många kreativa själar som håller sina talanger gömda på grund utav rädsla. I en kavalkad av streetdance, livemusik, Beatbox och rap vill Mario inspirera till att våga dela med sig av sin kreativitet, sina konstformer och tankar. Skills B4 status är en ärlig och öppensinnad föreställning om att våga dela med sig av sin konstform utan att lyssna till sina hjärnspöken.

Skolbio på Elektra bio vårterminen 2022

För lågstadiet

Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.

Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.

Bamse och vulkanön

Åk: F–åk 3
Längd: 69 min
Produktionsår: Sverige 2021

Just som allt verkar vara lugnt och skönt hemma hos Bamse och hans vänner kommer ett nödanrop från Skalmans gamla forskarkollega, biologen Beanka, som mystiskt verkar ha försvunnit på en forskningsresa. Trots att Lille Skutt darrande försöker förklara varför det alltid är dumt att åka på äventyr man inte riktigt vet hur de skall sluta, ger sig våra vänner ut på ett räddningsuppdrag som tar dem förbi hungriga vargar, själviska skurkar och livsfarliga vulkanutbrott. I hasorna har de dessutom en ny antagonist i Bamses värld – den mer än självgoda och självförhärligande småtjuven Kattja som i Bamse och Vulkanön gör sitt intåg i Bamses värld.

Ballerinan och uppfinnaren

Åk: 1–3
Längd: 89 min
Produktionsår: 2016, fransk-kanadensisk

Felicia är en föräldralös flicka med en passion i livet: att dansa! Tillsammans med kamraten Victor, som har planer på att bli en stor uppfinnare, kommer hon på en makalös plan för att fly från barnhemmet och ge sig ut på äventyr mot Paris – en stad fylld av ljus och med Eiffeltornet under uppbyggnad. Men för Felicia har äventyret bara börjat. Nu måste hon kämpa som aldrig förr för att visa att hon har vad som behövs för att bli prima ballerina på Operan i Paris. Ett animerat äventyr om att aldrig ge upp sina drömmar.

Skolbio på Elektra bio vårterminen 2022

För mellanstadiet

Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.

Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.

H is for Happiness

Åk 4–6
Längd: 102 min
Produktionsår: 2019, Australien

H is for Happiness skildrar vänskapen mellan tolvåriga Candice och hennes nya klasskamrat Douglas. Candice drömmer om att göra sin familj lycklig igen. Inget är sig nämligen likt sedan hennes syster dog för tre år sedan. Med optimism och fantasi försöker de två kompisarna få Candices mamma och pappa glada igen.

Bildtext

Taiki

Åk: 4–6
Längd: 60 min
Produktionsår: 2019, Nederländerna

På en bilsemester till Sverige börjar nioårige Bruno gå sina föräldrar på nerverna. Han ville egentligen stanna hemma och spela dator- spel. Efter ett bråk rusar Bruno in i skogen och deras semester omvandlas tvärt till en mardröm. Tragik, värme och kärlek löper jämnt i den spännande filmen om Brunos överlevnad i det vilda samtidigt som vi följer föräldrarnas desperata sökande efter honom.

Bildtext

Flykten över gränsen

Åk 4–6
Längd: 96 min
Produktionsår: 2020, Norge

Andra världskriget, december 1942. Sarah och Daniel är judar och ska deporteras från Norge. De gömmer sig i källaren hos en familj där det finns två barn i samma ålder. När föräldrarna blir avslöjade blir de bortförda av polisen och kvar i huset finns bara barnen. Otto och Gerda förstår att de nu måste hjälpa sina nya vänner och genom snötunga skogar flyr de fyra barnen undan de tyska soldaterna med målet att komma till Sverige. Det blir en flykt på liv och död. Under färden möter de människor som vill hjälpa dem. Men vem kan de egentligen lita på?

Bildtext

Skolbio på Elektra bio vårterminen 2022

För högstadiet

Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.

Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.

Guldburen

Åk: 7–9
Längd: 108 min
Produktionsår: 2020, Mexico

Mångfaldigt hyllat drama om tre tonåringar från Guatemala – Juan, Sara och Samuel – som försöker ta sig till genom Mexiko till USA. Resan med godståg och till fots längs järnvägsspåren mot ”el norte” blir en skoningslös odyssé som förändrar livet för alltid.
Mexico 2020, regi: Diego Quemanda-Díez

Bildtext

Dating Amber

Åk: 7–9
Längd: 92 min
Produktionsår: 2020, Irland

Tonåringarna Eddie och Amber växer upp i en irländsk småstad under 1990-talet. Hela skolan misstänker att de är gay och varje dag är en kamp för överlevnad. När de bestämmer sig för att bli ihop på låtsas förändras allt. Men snart inser de att en påhittad relation kan vara minst lika komplicerad som en äkta … Dating Amber är en kritikerhyllad dramakomedi med lika delar humor, hjärta och hjärna.

Bildtext

Kontakta oss

Rose-Marie Fasth

Samordnare, Kultur i skolan

Telefon: 021-39 16 73