Här presenterar vi de kostnadsfria föreställningar som vi erbjuder inom kulturgarantin under vårterminen 2023, för elever från förskoleklass till årskurs 9.
Kulturgarantin har skapats med målsättningen att varje skolklass i Västerås ska erbjudas minst en kostnadsfri kulturupplevelse per läsår. I detta omfattas både kommunala skolor och friskolor, det vill säga samtliga grundskoleelever i Västerås, förskoleklass till åk 9. Utbudet består av dans, teater, nycirkus, musik, film och ibland föredrag. Kulturprogrammet kan nyttjas vid minst ett tillfälle per klass och läsår.
Bokningen görs med skolans specifika inloggningsuppgifter på www.studyalong.se Länk till annan webbplats..
Programmet presenteras med reservation för ändringar.
Utbudskatalogen vårterminen 2023 för lågstadiet
Utbudskatalogen vårterminen 2023 för mellanstadiet
Utbudskatalogen vårterminen 2023 för högstadiet
Skolbio vårterminen 2023 för lågstadiet
Skolföreställningarna bokas via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.
Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.
Datum: 4-5 maj
Målgrupp: F-åk 1 och åk 3
Tider: Kommer
Längd: 30 minuter
Plats: Box 1, Culturen
Cirkus Trattofon rattar in en halsbrytande humorföreställning på sin tecknade radio. Men radion själv är inte med på noterna. Ett enkelt shownummer urartar i tekniskt haveri, kanal efter kanal ställs in med oväntade vändningar. I jakt på den rätta låten får de två figurerna snubbla sig fram i en värld av dans, ljudeffekter och tecknad rekvisita. Föreställningen innehåller publikinteraktion och efteråt får barnen vara med och dansa. Föreställningen är utan tal och kan förstås av alla.
Datum: 27-28 april
Målgrupp: F-åk 1 och åk 3
Tider: Kommer
Längd: 40 minuter
Plats: Box 1, Culturen
Min magiska trädgård är en föreställning med önskan att väcka barnens (och kanske även de vuxnas) nyfikenhet kring naturens och odlingens mirakel. Plötsligt dyker katten Stina upp och skojar till det och Svalle Svala älskar ju ett äventyr i luften med sina kompisar. Varför ligger humlan och sover i vår stockros på kvällen och vad är det mest spännande man kan samla på egentligen? Lyssna på sånger och berättelser och sjung och dansa tillsammans med trädgårdstrollkarlen Anna Widing och musikmagikern Lennart Simonsson. Kanske blir du också förvandlad till en trädgårdstrollkarl… Föreställningen bygger på skivan “Min magiska trädgård” som finns tillgänglig på flera musikplattformar.
Datum: 24-25 april
Målgrupp: F-åk 1 och åk 3
Tider: Kommer
Längd: 35 minuter
Plats: Uppsökande – spelas på skolan.
I Västafrika berättas sagor till den vackra klangen från instrumentet kora. Sousou och Maher för er rakt in i denna förtrollade värld av sånger och sagor med rötter från en månghundraårig historia.
Tillsammans berättar de sagan om den stora ormen Miniyamba och spelar musik från Västafrika på ett mycket personligt och nära sätt och bjuder in barnen till sång, klapp och dans.
Sousou och Maher Cissokos är båda sångare och koraspelare och deras musik är i ständig rörelse och spänner över flera kontinenter. De växte båda upp i musikerfamiljen och det var intresset och kärleken till den västafrikanska koran som förde dem samman.
Datum: 10 mars
Målgrupp: F-åk1 och åk 3
Tider: 10.00 och 12.00
Längd: 45 minuter
Plats: Box 1, Culturen
Istället för de graciösa svanarna som besökaren förväntar sig, dyker istället tre figurer upp på scen som provar flygturer, tar sig an en silversjö och hittar bästa stegen för fåglar i grupp. Lilla Svansjön gör upp med vem som får ta plats och förväntningarna på hur saker och ting ska göras. Det är en stor klassiker i ny tappning som handlar om att ta andra steg än de förväntade.
Datum: Bestäms i samråd med skolan.
Målgrupp: F-åk1 och åk 3
Tider: Bestäms i samråd med skolan.
Längd: 45 minuter
Plats: Uppsökande, spelas på skolan.
En föreställning med Awake Projects om mod och vänskap. Med sång och skratt får vi följa clownerna Honkan och Hanneluring som ger sig ut på äventyrsjakt. En humoristisk föreställning om rädsla och nyfikenhet, mod och vänskap. Med hjälp av sång, cellospel, storytelling och akrobatik tas barnen med på en fantastisk resa där fördomar bryts och nya dörrar öppnas. Saker är inte alltid som dom ser ut att vara, störst är inte alltid starkast. Mod kan vara att erkänna att man är rädd. Barnen blir integrerade i föreställningen på ett pedagogiskt sätt och hjälper till att föra historien framåt.
Jazzmagi (för elever i åk 2 som ej såg Jazzmagi förra året)
Familjen Stråke (för elever som såg Jazzmagi förra året)
Skolorna bokar själva in sig på föreställningarna genom Kulturbokningen. Information om föreställningarna skickas ut till skolorna vecka 2.
Målgrupp: Åk 2
Datum: Kommer
Speltider: 09.30 och 12.30. Föreställningen är 40 minuter.
Spelplats: Konserthusets lilla sal.
Medverkande: Jonas Lindborg, trumpet, Staffan Findin, trombon och Andreas Andersson, saxofon.
New Orleans till Kyoto med fokus på jazzens absoluta kärna: improvisationen! Jazzens historia vävs in på ett naturligt, fantasifullt och lekfullt sätt. I denna konsert blir barnen medskapare i en spontan, lätt surrealistisk konsert där ingenting är omöjligt när publiken och musikens kraft tillåts leda händelseförloppet i olika riktningar. Konserten spelas i skolan och avslutas med en äkta Mardi Gras-parad ut på skolgården eller någon annanstans beroende på förutsättningarna.
Målgrupp: Åk 2
Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.
Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.
Datum: 24 februari
Tider: 10.00 och 12.30
Längd: 40 minuter
Plats: Box 1, Culturen
En cirkusmusikal som tar med publiken ut på en strapatsfylld fjällvandring.
Fjället, en stilla koloss som ändå kan sätta så mycket i rörelse inom oss. Kan det stora fjället ändra vårt tankesätt och värderingar? För oss är det en livsviktig återhämtning att få vistas i fjällen och vi ser det som en motsats till dagens samhälle som präglas av högt tempo, många intryck och snabba förändringar.
Naturens kraft kan utgöra en livsfara för oss som individer medan vi som kollektiv utgör en fara för
naturen. Hur hittar vi balans?
Datum: 21 mars
Tider: 09.30 och 10.30
Längd: 35 minuter
Plats: Box 1, Culturen
Dansspelet utspelas i en värld av tv-spel. För att ta sig ut måste dansarna följa Dansspelets regler och ibland ta hjälp utifrån. Det är publikens uppgift att hjälpa karaktärerna genom alla nivåer till det sista kastet, så att de kan ta sig tillbaka hem. Vem vinner? Kommer alla att ta sig ut i tid?
Handlingen styrs av publiken med hjälp av två stora skumtärningar där varje kast representerar en vändning i handlingen, val av karaktär och vilken dansstil som utförs. Publiken är helt integrerad i föreställningens story och röda tråd. Idén om spelplanen (scenen) är inspirerad från brädspel som Fia med knuff och Schack och tv-spelsvärlden representeras av populära dansinslag från tv-spelen Fortnite och Just Dance. Föreställningen, som innehåller humor och högkvalitativ dans, har hög igenkänningsfaktor av dans och rörelser från tv-spelsvärlden och Youtube.
Datum: 14 mars och 16 mars
Tider: 10.00-11.00 samt 12.30-13.30
Längd: Föreställningen är 50 minuter
Plats: 4:e Teaterns scen, Culturen
I en mörk och undanskymd del av verkligheten arbetar Tankesmedjan U.R.K. – undergång, ruin, katastrof – med att förpesta världen. Här arbetar Hin Håleqvist – en hundratrettiosexårig professor i tankeimplantering. Han är hjärnan bakom allt från världskrig, galna ko-sjukan och global uppvärmning till Titanic-katastrofen, allmän skolplikt och att godis bara får ätas på lördagar. Men när Professorn misslyckas med att uppfylla sin ondskekvot för året är katastrofen ett faktum. Något måste göras och det är nu!
Plötsligt dyker en nyanställd upp. En konkurrent! En ung, begåvad människa med en enorm ondskepotential. Utan minsta respekt för professorn eller U.R.K. börjar hon ifrågasätta precis allt. Kränkt och motvillig tvingas professorn in i en kamp om vem som ska bära titeln Ondast i Världen. Han måste nu bevisa sin överlägsna uselhet för att få behålla sitt jobb. Men är hans ondaste ondskefullt nog?
Datum: 20 och 22 mars
Tider: 10.00
Längd: 45 minuter
Plats: Uppsökande, spelas i sal eller klassrum på skolan
Målgrupp: åk 4-9
Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?
Vissa säger att det farligaste är att vara rädd. Att rädda människor är farliga. Ändå är rädsla något som drabbar alla. Kanske är det farligaste som finns att inte kunna hantera sin rädsla? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna?
Det farligaste som finns är en klassrumsföreställning som berättar historier om mod. Om verkliga människor som vågat känna, tänka och handla. Och i förlängningen - om vad det vill säga att vara människa i ett samhälle.
Datum: Onsdag 29 mars
Tider: 10.00 och 13.00
Längd: 45 min
Plats: Box 1, Culturen
Målgrupp: åk 4-6
En bibliotekarie/berättare och två improvisatörer! Att berättelser ger upphov till bilder, tankar och åsikter är väl knappast vare sig en nyhet eller en överraskning. Men det blir mer än överraskande när de gestaltas av kvicktänkta improvisatörer. I Bokimpro lägger vi till en dimension till det mer traditionella ”bokpratet” där en bibliotekarie presenterar ett antal aktuella böcker. Kombinationen litteratur och teater leder till diskussioner och med Bokimpro får barnen uppleva, förstå och prata om litteratur på ett nytt sätt. Improvisationsteaterns omedelbara form ger oss möjligheten att låta barnen interagera med skådespelarna. Improvisatörerna snappar upp idéer, tankar och roliga infall och omvandlar dessa till en unik teaterupplevelse, skapad i nuet av barnen själva.
Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.
Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.
Datum: 18-19 januari
Målgrupp: åk 8
Tider: 09.30 och 12.00
Längd: 60 minuter
Plats: Konsertsalens stora scen
Bokning: Sista datum för anmälan var 9 december 2022.
Västerås Sinfonietta framträder med nygjorda filmer och nykomponerad musik av skolever från Kunskapsskolan samt Kristiansborgsskolan i Västerås. Eleverna arbetar under hela 2022 med att skriva manus, filma och agera samt att till hösten 2022 skriva sin egen filmmusik som sen sätts samman med det filmade materialet. Hela satsningen har gjorts för att elever i årskurs 8 i hela Västerås kan komma och lyssna och ta del av FMLJ och deras jämnåriga klasskamraters arbete. Vi hoppas att publiken ska inspireras av filmerna och att projektet kan genomföras på ett liknande sätt även på andra platser i Västmanland.
FMLJ är ett samarbetsprojekt mellan Västmanlandsmusiken och Västerås stad.
Datum: 20 och 22 mars
Målgrupp: åk 4-7 och åk 9
Tider: 10.00
Längd: 45 minuter
Plats: Uppsökande, spelas i sal eller klassrum på skolan
Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?
Vissa säger att det farligaste är att vara rädd. Att rädda människor är farliga. Ändå är rädsla något som drabbar alla. Kanske är det farligaste som finns att inte kunna hantera sin rädsla? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna?
Det farligaste som finns är en klassrumsföreställning som berättar historier om mod. Om verkliga människor som vågat känna, tänka och handla. Och i förlängningen - om vad det vill säga att vara människa i ett samhälle.
Datum: 12-13 april
Målgrupp: åk 7 och 9
Tider: Kommer
Längd: Ca 50 minuter
Plats: Box 1, Culturen
En självbiografisk föreställning om basketspelaren Nora som under sina tonår drabbas av en ätstörning. Först får hon beröm för sina prestationer men snart märker föräldrarna att allt inte står rätt till. Publiken får följa en ung kvinnas resa som med hjälp av sin familj bestämmer sig för att det finns så mycket mer i livet än träning och mat och att hon duger oavsett hur mycket hon presterar.
Föreställningen har ett direkt publiktilltal och är humoristisk men utan att väja för det mörker och isolering som en person som lider av en ätstörning ofta drabbas av.
Datum: 13-16 mars
Tider: 10.30-11.30
Längd: En timma inklusive eftersamtal
Plats: Uppsökande, spelas på skolan
Målgrupp: Åk 9
Jag ser dig är en föreställning för unga om relationer, kärlek, våld och sex. Men främst om killar och deras sätt att se på tjejer. Manuset bygger på verkliga berättelser och studier på ämnet. Studier som berör killars våld mot tjejer men även hur porranvändandet kan påverkar både killar och tjejer och ge dem en skev bild att leva upp till. Föreställningen belyser hur, omgivningen, matchokulturen och killars sätt att se på tjejer, inte enbart påverkar den lilla skolpojkens liv utan även alla de tjejer han kommer att möta.
Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.
All skolbio visas i stora salongen på Elektra bio, Culturen.
Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.
Fler föreställningar presenteras i början av 2023.
Land: Belgien, Frankrike 2022
Datum: 21-22 februari
Tider: 09.30
Längd: 1 tim och 5 min
Målgrupp: F -åk 3
Den lilla musen Yuku bor med sin familj i källaren på ett slott. En dag skadas hennes mormor, familjens stora sagoberättare, i ett slagsmål med en katt och blir sängliggande. Mormor säger att tiden snart är kommen då hon måste lämna dem för att följa den lilla blinda mullvaden in i jordens tunnlar. Men den lilla musen har läst om en magisk evigt lysande blomma som växer på en svårtillgänglig bergssluttning. Nu är hon fast besluten att hitta blomman för att mormor ska få vandra vidare i ljus. Yuku beger sig ensam ut i världen med ett stort mod och ett stort hjärta. På sin färd möter hon snart andra djur som både skrämmer och hjälper henne, och som påminner om varför just en ukulele är bra att ta med på äventyr.
Utsedd till Bästa barnfilm 2022 på CineKid – Världens största filmfestival för barn och unga
Land: Sverige 2022
Datum: 18-19 april
Tider: 09.30
Längd: 1 tim och 21 min
Målgrupp: F- åk 3
Familjefilm baserad på Pija Lindenbaums älskade och bästsäljande barnbok med samma namn.
Ella ser fram emot en drömvecka tillsammans med sin favoritmorbror och BFF, Tommy. Plötsligt står en främmande man i hallen. Han heter Steve och är Tommys nya pojkvän! Drömveckan förvandlas till en äventyrlig mardrömsvecka där Ella gör allt för att bli av med Steve, och vinna tillbaka sin bästa vän.
Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.
All skolbio visas i stora salongen på Elektra bio, Culturen.
Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.
Fler föreställningar presenteras i början av 2023.
Land: Sverige 2021
Datum: 14-15 mars
Tider: 09.30
Längd: 1 tim och 23 min
Målgrupp: Åk 4-6
Att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? När Adam kommer ny i klassen har Eva har slutit en anti-killpakt med sin bästis för att alla killar är så barnsliga. Men när de möts i Ryska posten blir det svårt att stoppa känslorna.
Land: Norge 2022
Datum: 21-22 mars
Tider: 09.30
Längd: 1 tim 31 min
Målgrupp: åk 4-6
Världens mest kända upptäcktsresande, den norska superstjärnan Roald Amundsen ger sig iväg i ett luftskepp för att erövra Nordpolen. Med sig har han Umberto Nobile, som har byggt skeppet som i sin tur inte åker någonstans utan sin älskade lilla hund Titina. Resan blir en succé, men leder till en dispyt om vem av de två männen som ska få äran av upptäckten. Men är det någon av dem – eller är det kanske egentligen Titina?
En nästan alldeles sann historia om den lilla terriern Titina som erövrade Nordpolen. Ett polaräventyr för hela familjen.
Datum: 26-27 januari
Tider: 09.30
Längd: 1 tim 39 min
Målgrupp: Åk 5-7
Var är Anne Frank handlar om Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän.
Oscarsbelönade Ari Folman skildrar Anne Franks liv och den dagboken som nu blivit världsberömd. Med två olika animationsformer och starkt röstskådespel är Var är Anne Frank en unik film om en av litteraturens starkaste röster. Filmen hade svensk biopremiär 26 augusti 2022
Boka föreställningarna via www.studyalong.se Länk till annan webbplats.
All skolbio visas i stora salongen på Elektra bio, Culturen.
Saknar din skola inloggningsuppgifter? Kontakta kultursamordnaren via e-post: rose-marie.fasth@vasteras.se.
Fler föreställningar presenteras i början av 2023.
Land: Sverige 2022
Datum: 11-12 april
Tider: 09.30
Längd: 1 tim 35 min
Målgrupp: åk 6-9
Comedy Queen handlar om 13-åriga Sasha som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en – Comedy Queen.
Land: Storbritannien 2020
Datum: 9-10 maj
Tider: 09.30
Längd: 1 tim och 24 min
Målgrupp: åk 7-9
Den osannolika dokumentären Into the Storm är en surfdokumentär som tar sig in i hjärtat. Publiken får följa den peruanske surfaren Jhonny Guerrero från fjorton års ålder genom en turbulent tonårstid och svallande känslor. Filmen handlar om att växa upp i fattigdom och kriminalitet i en återvändsgränd. Om det vida havet, möjligheten att leva och få en ny chans samtidigt som lojaliteten till vännerna kallar tillbaka. Into the storm är en odyssé över liv, utanförskap och pånyttfödelse – om människan i stormen och stormen i människan. Publik- och kritikerfavoriten Into the storm passar utmärkt i högstadiets samhällsundervisning men ger relevanta och tacksamma möjligheter till ämnesöverskridande arbete.
Datum: 26-27 januari
Tider: 09.30
Längd: 1 tim 39 min
Målgrupp: Åk 5-7
Var är Anne Frank handlar om Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän.
Oscarsbelönade Ari Folman skildrar Anne Franks liv och den dagboken som nu blivit världsberömd. Med två olika animationsformer och starkt röstskådespel är Var är Anne Frank en unik film om en av litteraturens starkaste röster. Filmen hade svensk biopremiär 26 augusti 2022