Öppet hus på Västerås kulturskola
Kulturskolan visar upp sin verksamhet.
Från 15 oktober till 15 april har Västerås stad beredskap dygnet runt för att ploga och halkbekämpa de kommunala väg- och cykelvägnätet. Samfälligheter och Trafikverket ansvarar själva för sina gator.
Kommunen snöröjer och sandar de flesta gång- och cykelbanor för gående och cyklister. Man snöröjer och sandar även för bilister på bostadsgator och andra vägar. Du kan varje dag få uppdaterad information om planeringen av vinteråtgärder genom vår vinterdagbok.
Men när det inte finns någon gång och cykelbana ska gående fortfarande kunna ta sig fram till gång och cykelbanorna. Där är det upp till varje fastighetsägare att ta ansvar att skotta och sanda så att gående kan ta sig fram längs vägen på ett trafiksäkert sätt. En trottoar är inte en gång och cykelbana och räknas också som fastighetsägarens ansvar.
Privatpersoner kan hämta grus gratis vid alla Återbruk. Tänk på att ta med egen hink.
På grund av minskade öppettider går det inte att hämta grus vid Återbruket i Skultuna. Däremot finns grus på följande platser i Skultuna:
Idrottsplatsen
Mäster Jacobs väg 28
Prästgärdsgatan 22 och 94
Björkängsvägen 13
Brännugnsbacken
Karlbergsvägen 1.
Västerås stad snöröjer de kommunala vägarna. En del vägar är enskilda och sköts av till exempel samfälligheter.
Karta som visar vilka vägar som är enskilda
Trafikverket äger de vägar som är döpta efter nummer. Snöröjning på dessa gator kan vara annorlunda.
När kommer plogbilen till din väg?, Trafikverket
Om det har snöat på natten är målet att snöröjningen ska vara klar innan morgontrafiken sätter igång. Men vädret är inte så lätt att styra, så det går inte alltid som planerat. Vi har anställda som arbetar med att förutspå väderläget dygnet runt under vinterhalvåret för att kunna planera vinteråtgärderna så smidigt och kostnadseffektivt som möjligt.
Vi plogar först när det slutat snöa för att slippa göra om plogningen flera gånger. Snöar det dock mycket eller länge kan vi börja röjningen under pågående snöfall.
Normalt plogar vi i följande ordning:
Prioritet 1
Det prioriterade gång- och cykelvägnätet är cirka 13 mil av de mest trafikerade gång- och cykelvägarna. Dem plogar vi vid ett snödjup på cirka 2-5 centimeter. Plogningen görs för att cyklister lättare ska kunna ta sig till och från bland annat skola och arbete.Områden med mindre trafik får vänta till senare. Under pågående snöfall plogas bara större trafikleder samt det prioriterade gång- och cykelvägnätet. Är det mycket snö kan vi behöva ploga prioritet 1-vägarna flera gånger innan vi börjar med prioritet 2-vägarna. Kriterierna kan ändras om det snöar kraftigt och ihållande eller om temperaturen ändras.
Prioritet 2
Bussleder, busshållplatser, större trafikleder samt det övriga gång- och cykelvägnätet plogas när snödjupet är 3-5 centimeter.
Prioritet 3
Här plogas bostadsgator, det sker först när snödjupet är minst 8 centimeter.
Om du ser att en gata missats att plogas eller sandas kan du felanmäla detta genom vårt felanmälningsformulär. Du kan också ladda ner appen "Felanmälan Västerås" från App Store eller Google Play.
Tänk på att snöröjningen kan ta tid och det kan vara därför man inte hunnit ploga din gata.
Först grovsopar vi det prioriterade gång- och cykelvägnätet. Det handlar om cirka 13 mil av de mest använda cykelvägarna. Grovsopningen görs i ett drag. Det betyder att inte hela cykelbanans bredd blir sopad. Vid den ordinarie grusupptagningen som börjar någon vecka senare sopas cykelbanorna en gång till, denna gång i hela sin bredd.
Vanligtvis är sandupptagningen klar i slutet av maj, förutsatt att det inte kommer snö eller mycket regn.
Centrum
Herrgärdet
Kyrkbacken
Östermalm
Lillåudden
Rönnby
Billsta
Åshagen
Emaus
Gideonsberg
Nordanby gärde
Skallberget
Vega
Tunby
Nordanby
Blåsbo
Kristiansborg
Iggeby gärde
Karlsdal
Aroslund
Gåsmyrevreten
Lögarängen
Kopparlunden
Munkängen
Östra hamnen
Vetterstorp
Hammarby stadshage
Vetterslund
Ormberget
Pettersberg
Jakobsberg
Stallhagen
Stohagen
Vasastaden
Västermalm
Annedal
Lustigkulla
Trumslagarbacken
Brottberga
Vallby
Hagaberg
Erikslund
Eriksborg
Hammarby
Bäckby
Skälby
Råby
Sjöhagen
Saltängen
Hacksta
Barkarö
Dingtuna
Irsta
Kärsta
Orresta
Ändesta
Gäddeholm
Hökåsen
Tillberga
Tunbytorp
Önsta-Gryta
Öster Mälarstrand
Viksäng
Fågelviken
Berghamra
Hamre
Framnäs
Lillhamra
Talltorp
Korsängsgärdet
Sandgärdet
Freja
Haga
Skiljebo
Klockartorpet
Hemdal
Brandthovda
Bjurhovda
Malmaberg
Finnslätten
Stenby
Skultuna
All sandupptagning sker vecka 13 och 14.
Först veckan efter ditt områdes planerade vecka (som du ser i listorna ovan) kan du felanmäla att gatusopning uteblivit.