Visa sökformulär

Våld och hot

Våld och hot i nära relationer kan vara svårt att ta sig ur på egen hand. Västerås stad kan ge dig stöd om du själv blir utsatt eller om du misstänker att någon annan far illa. Den som har skadat eller hotat någon i sin familj kan också få hjälp från Västerås stad.

Vilket stöd kan jag få?

Vi som jobbar med människor som blivit utsatta för våld eller hot vet att vem som helst kan drabbas. Vi träffar människor med olika bakgrunder och olika sexuell läggning, med olika religioner och i alla åldrar. Det är kvinnor, män och barn från alla delar av vår stad.

Om du är utsatt är det viktigt att du vet att du inte är ensam. Vi finns här för att ge dig råd och stöd och ser till att du blir bemött med respekt och empati.


Vart ska jag vända mig?

Kontakta Mottagning individ och familj på telefon 021-39 00 00. Telefonen är öppen under kontorstid.
På kvällar, nätter och helger finns socialjouren, telefon 021-39 20 66. Om du inte når jouren kan du få hjälp hos polisen på telefon 112.

Vi som svarar arbetar inom socialtjänsten. Du kan ringa oss och prata förutsättningslöst. Du kan vara anonym och vi arbetar under sekretess. Vi kan hjälpa dig med till exempel skyddat boende och kontakter med sjukvård, polis och andra myndigheter om det behövs.

Inom Västerås stad finns också Centrum mot våld i nära relationer. Här krävs inte beslut från socialtjänsten för att du ska få hjälp och här finns råd och stöd för att du ska kunna ta dig ur din situation. Centrum mot våld i nära relationer når du på telefon 021-39 37 10 eller cmv@vasteras.se.

Om du befinner dig i en akut och farlig situation och behöver nå polis, brandkår eller ambulans ska du ringa 112 till SOS Alarm.


För dig som är utsatt för hot och våld

Våld kan betyda många saker. Det kan till exempel vara en partner eller släkting som kontrollerar vad du gör och vilka du pratar med. Det kan vara någon som bestämmer över dina pengar eller din tid. Du kan ha blivit slagen eller hotad eller är förföljd av en före detta partner eller släkting.

Vi erbjuder dig som är över 18 år råd och stöd, både akut och långsiktigt. Vi kan ge dig stöd i en eventuell rättsprocess och vi kan hjälpa dig till hemligt boende. Vi hjälper dig också med hot- och riskbedömningar av din situation.

Vänd dig till Mottagning individ- och familj på telefon 021-39 00 00 eller Centrum mot våld i nära relationer telefon 021-39 37 10.


För dig som har hotat eller skadat en närstående

Du som har svårt att kontrollera dina känslor kan få hjälp och stöd. Det kan handla om en kris i relationen med din partner där du är orolig för hur du kommer att agera. Du kanske har slagit eller hotat någon i din familj. Du kan uppleva att du har problem med att hantera ilska och kontrollera ditt beteende när du blir arg. Det kan också handla om att du upplever att släktingar försöker kontrollera eller styra dig.

Vi erbjuder dig som är över 18 år råd och stöd, både akut och långsiktigt. Hos oss kan du få samtala, enskilt eller i grupp, och vi ger dig råd och stöd för att komma ur din situation.  

Kontakta Centrum mot våld i nära relationer på telefon 021-39 11 51, 021-39 11 19 eller cmv@vasteras.se.

Vi ger också behandling till köpare av sexuella tjänster - KAST. Om du har köpt sex eller funderar på att göra det och vill komma bort ifrån ditt beteende. Du kan vara anonym och vi har tystnadsplikt. Ring 021-39 11 19.

Är du barn eller ungdom och utsatt för våld eller hot?

Du som är under 18 år har rätt att må bra, vara trygg och ha någon som tar hand om dig. I en del familjer finns det våld och hot. Det är ganska vanligt, man räknar med att det i genomsnitt finns tre utsatta barn i varje skolklass. Det kan vara så att du själv blir slagen eller hotad, men det kan också vara så att någon av dina föräldrar blir slagen och du har sett eller hört det. Dina föräldrar kan få hjälp att få det att fungera bättre i sina liv.

Via den länken kommer du till en sida där vi har samlat information om hur du kan göra för att få hjälp: Läs mer på sidan Stöd till barn och ungdom.

Anmälan om barn som far illa

Om du är orolig att att ett barn eller ungdom far illa ska du anmäla det till det socialkontoret Mottagning individ och familj. Det heter att göra en orosanmälan. Anmälan kan göras muntligt eller skriftligt. Vi gör därefter en bedömning om vi ska gå vidare och göra en utredning. Det är därför viktigt att våga anmäla även om du är osäker, vi går bara vidare om det finns anledning till oro.  

Om du arbetar i en verksamhet som rör barn och ungdomar är du skyldig att göra en anmälan om du misstänker att ett barn far illa på något sätt.

Läs mer om anmälan om barn som far illa

Kvinnojourer och andra organisationer

Det finns flera organisationer och föreningar som kan ge råd och stöd till våldsutsatta kvinnor. Det viktigaste är att du söker hjälp och att du vänder dig någon som du känner dig trygg med. Om du tar kontakt kan du får hjälp att hitta vidare till rätt stöd för dig.

Föreningen Kvinnohuset i Västerås finns till för dig som behöver någon att prata med eller som misstänker att någon i din närhet far illa. Läs mer på Kvinnohusets webbplats.länk till annan webbplats

Tjejjouren Ronja är en del av Föreningen Kvinnohuset Västerås. De arbetar med att lyssna på och stötta tjejer som av olika
anledningar mår dåligt eller behöver hjälp med något i livet. Läs mer på tjejjourens webbplats.länk till annan webbplats

Föreningen IKKR, Internationell Kamp för Kvinnors Rättigheter, är en förening som verkar för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relationer, tvångsäktenskap och barnäktenskap. Läs mer på IKKR:s webbplats.länk till annan webbplats

Kvinnofridslinjen (telefon 020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Kvinnofridslinjens webbplats finns på många olika språk. Även den som är orolig för någon annan är välkommen att ringa. Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.  Läs mer på kvinnofridslinjens webbplatslänk till annan webbplats

Kontakta oss

Socialkontor barn och ungdom, mottagning

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 5.

Postadress: Västerås stad, Mottagning barn och ungdom, 721 87 Västerås

Telefonnummer: 021- 39 00 00 Vardagar mellan klockan 8.00 och 16.30

Socialjour

Telefon 021- 39 20 66, Fax 010-150 38 40

Socialjourens öppettider:
måndag-torsdag 16.30-00.00
fredag 16.30-01.00
lördag 15.00-01.00
söndag 15.00-00.00

Övrig tid under nätter och helger når du socialjouren via SOS Alarm på telefonnummer 112. Vid akuta ärenden under kontorstid måndag-fredag, kontakta Mottagningsenheten via Kontaktcenter telefon 021-39 00 00.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Nominerade till Pedagogiska priset 2019

    För andra året i rad har det kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset. Här presenterar vi de nominerade. Tack till er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet.

  • Bjurhovdagaraget öppet

    Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

  • Ny digital tjänst underlättar för restauranger

    Västerås stad har nu anslutit sig till den nationella plattformen verksamt.se, som gör det lättare för restaurangföretag att ansöka om de tillstånd de behöver för att driva sin verksamhet. De företag som redan har sina tillstånd behöver inte göra någonting.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?