Visa sökformulär

Stöd till barn och ungdom

Det finns många situationer där du som är barn eller ungdom kan behöva stöd. Kanske mår du dåligt eller har en kompis som du är orolig för. Eller så kanske ni har en jobbig situation hemma. Här finns information om var du kan få hjälp.

Vad innebär det?

Du som är under 18 år har rätt att må bra, vara trygg och ha någon som tar hand om dig. Under Så här gör du längre ner på sidan kan du läsa hur du gör för att få hjälp.

Dina föräldrar (vårdnadshavare) ska se till att det är så, men ibland klarar inte föräldrar av sitt ansvar. Det kan handla om att de tar droger, mår väldigt dåligt eller inte har råd. Då har både du och dina föräldrar rätt att få stöd och hjälp och det kan ni få av socialtjänsten.

I en del familjer finns det våld och hot. Det är ganska vanligt, man räknar med att det finns tre utsatta barn i varje skolklass i genomsnitt. Det kan vara så att du själv är utsatt, men det kan också vara en av dina föräldrar eller ditt syskon som är utsatt, och du har sett eller hört det. Det som räknas som våld är att någon slår eller sparkar en annan, men det kan också vara hot eller kontroll. Det kan handla om att en förälder bestämmer över vad den andra föräldern får göra eller vem den får prata med. Om det finns våld och hot i din familj har du rätt att få hjälp. 

Det kan också vara så att du själv inte kan hantera din situation. Det kan handla om att du tar droger, skadar dig själv eller gör något brottsligt. Då kan du också få hjälp av socialtjänsten att reda upp din situation.

Oavsett hur du har det är det ett par viktiga saker som du behöver veta:

 • Du är inte ensam.
 • Du har rätt att må bra.
 • Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.
 • Du kan få stöd och hjälp.
 • Dina föräldrar kan få stöd och hjälp så att ni får det bättre hemma.

Socialtjänsten når du via Kontaktcenter på telefonnummer 021- 39 00 00, vardagar mellan klockan 7.30 och 17.00. Eller så pratar du med en vuxen som du litar på och ber den att hjälpa dig.

Längst ner på sidan finns fler kontaktuppgifter.

Länken nedan går till en sida med mer information om hur socialtjänsten fungerar.

Så här gör du

Beroende på din situation och vad du går igenom kan du vända dig till olika ställen. Du kan höra av dig till socialtjänsten. Eller så ber du om hjälp med det från en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en lärare eller skolsköterskan, din tränare, din granne eller en kompis mamma eller pappa. Här på sidan finns också information om gruppverksamheter där du som går igenom något tufft kan möta andra i liknande situation.  Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Kontakta socialtjänsten

Om du har problem som gör att det inte fungerar bra hemma, i skolan eller i livet i övrigt, är det viktigt att du vänder dig till socialtjänsten. Där finns vuxna som känner igen din situation och kan ge dig och din familj rätt hjälp och stöd. Kontakta socialkontoret Mottagning individ och familj. Längst ner på sidan finns kontaktuppgifter. Eller be en vuxen om hjälp att kontakta.

Information om hur det går till hos socialtjänsten, Koll på soc Länk till annan webbplats.

Bra att veta!

Du kan prata med socialtjänsten utan att berätta vad du heter eller var du bor. Det kallas att vara anonym. Även om de frågar efter ditt namn behöver du inte säga det om du inte vill. Då kan du ställa frågor och ta reda på mer innan du bestämmer dig för om du vill berätta vem du är så att de kan hjälpa dig.

Hjälptelefoner och chatt

Det finns flera olika hjälptelefoner och forum dit du kan vända dig utan att det kostar någonting. Det kan handla om att du vill prata med någon som förstår din situation eller bara kan lyssna. Via en hjälptelefon kan du få råd om vart du kan vända dig för mer hjälp. Du behöver inget biståndsbeslut. De har också tystnadsplikt och kommer inte föra några journaler över vad ni pratar om.

BRIS 116 111

BRIS står för Barnens rätt i samhället och är till för dig som är under 18 år. På deras webbplats kan du chatta med en kurator eller skriva med jämnåriga i forum.

Bris.se Länk till annan webbplats.
 

Rädda barnen - Kärleken är fri

För barn och unga mellan 12-25 år som behöver stöd eller hjälp och har frågor om allt kring rättigheter, våld, hedersförtryck, begränsningar och tvångsäktenskap. Vi har tystnadslöfte, du som chattar är anonym och det kostar inget att chatta med oss.

Chatten kärleken är fri - Fråga om hedersförtryck Länk till annan webbplats.

Tjejjouren 021 - 12 70 10

Till tjejjouren kan du som tjej vända dig om du behöver prata med någon. Du kan vara anonym och det finns ingen åldersgräns.

Hur går det till hos socialtjänsten?

Om du inte har haft kontakt med socialtjänsten tidigare, kanske du undrar hur det går till där.

Vilka jobbar där? Vad frågar de om? Är det jobbigt att gå dit? Vad händer efter att jag varit där?

I den här filmen finns en del av svaren. Filmen är gjord av Sveriges kommuner och landsting.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Det finns många olika typer av stöd som erbjuds barn, ungdomar och föräldrar som kommer i kontakt med socialtjänsten. Ett exempel är stödgrupper: 

Många barn och ungdomar känner skuld och skam och tar ett stort ansvar för att föräldrarna bråkar, har psykiska problem eller har problem med alkohol eller droger. Västerås stad ordnar stödgrupper där du kan träffa andra som vet hur det är. Men vi pratar inte bara om det som är jobbigt och svårt, vi har roligt tillsammans och fikar varje gång. Det kostar inget att vara med. Vi som arbetar har tystnadsplikt och det vi pratar om stannar inom gruppen.

Kontakta oss

Barnbyrån

Gruppverksamhet för barn till föräldrar som har separerat och inte lever tillsammans. Verksamheten är öppen för barn boende i Västerås, Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta.

Om dina föräldrar inte bor tillsammans har du möjlighet att träffa andra som är i en liknande situation. I gruppen får du möjlighet att dela dina erfarenheter och samtidigt få hjälp att utrycka dina känslor, tankar och upplevelser. Barnbyrån består av tio träffar.

Nästa grupp planeras starta under vårterminen 2022. Kontakta gärna familjerättsgruppen för mer information.

Våra telefontider: Måndag, onsdag, fredag klockan 10.00-12.00 samt alla eftermiddagar klockan 13.00-14.30.

Telefon: 021-39 13 13 Mejl: familjerattsgruppen@vasteras.se

BIG

BIG, Viva och Grinden är tre gruppverksamheter som går under samlingsnamnet Stationen. Namnet kommer sig av att verksamhetens lokaler finns i stationsområdet.

BIG är en gruppverksamhet för barn och ungdomar till missbrukande föräldrar.

Du är inte ensam även om det kanske kan kännas så. Uppskattningsvis finns det tre barn i varje klass som har missbrukande föräldrar. Hela familjen påverkas om mamma eller pappa missbrukar alkohol, droger eller annat. När vi träffas med BIG delar vi erfarenheter och upplevelser. För dig som går i någon av våra grupper kan vi samtidigt erbjuda dina föräldrar att delta i parallell gruppverksamhet. Gruppen för föräldrar följer samma steg som din grupp för att kunna möta dina behov och få förståelse för ditt sätt att hantera situationen.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21, Använd hiss AB. Vi finns på våning 6. Telefon: 021-39 10 97

Grinden

BIG, Viva och Grinden är tre gruppverksamheter som går under samlingsnamnet Stationen. Namnet kommer sig av att verksamhetens lokaler finns i stationsområdet.

Grinden är en gruppverksamhet för barn till psykiskt sjuka föräldrar.

Att ha en mamma eller pappa som är psykiskt sjuk kan ibland vara ensamt. Det kan vara svårt att prata om hur det är och att hantera tillvaron. På Grinden får du träffa oss som förstår. Du som är mellan 7-12 år kan vara med i "Barngruppen". Vi har också en "Tonårsgrupp" för dig som är mellan 13-20 år. Vi samtalar om hur vi upplever det, lyssnar på varandra, har praktiska övningar och lär oss mer om psykiska sjukdomar.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21, Ta hiss AB. Vi finns på våning 6. Telefon: 021-39 10 97

Viva

BIG, Viva och Grinden är tre gruppverksamheter som går under samlingsnamnet Stationen. Namnet kommer sig av att verksamhetens lokaler finns i stationsområdet.

Viva är en gruppverksamhet för dig som sett mamma och pappa bråka eller som själv blivit slagen. Hos oss på Viva träffar du andra som vet hur det är. När vi träffas pratar vi om det som är jobbigt och svårt men vi har också roligt tillsammans.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21. Använd hiss AB. Vi finns på våning 6. Telefon: 021-39 10 97

Socialkontor barn och ungdom, mottagning

Besöksadress: Stora gatan 23

Postadress: Västerås stad, Mottagning barn och ungdom, 721 87 Västerås

Telefonnummer: 021- 39 00 00 Vardagar mellan klockan 8.00 och 16.30

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

 • Friidrottsarenor kan komma att flyttas

  Västerås stad ska undersöka möjligheten att flytta stadens två friidrottsarenor. På tisdagen beslutade fastighetsnämnden att teknik- och fastighetsförvaltningen ska göra en förstudie angående den framtida lokaliseringen.

 • Ny e-tjänst för rapportering av köldmedia

  Nu finns en ny e-tjänst för rapportering av köldmedia. Senast den 31 mars 2022 ska du som ansvarar för en anläggning som innehåller köldmedia se till att årsrapporten för 2021 skickas in till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen