Visa sökformulär

Försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd

Du som har ekonomiska problem och inte kan försörja dig eller din familj kan ansöka om ekonomiskt bistånd. För att ansöka kontaktar du Socialkontor ekonomi.

Kontaktuppgifter

Socialkontor ekonomi
Telefonnummer till växeln 021-39 00 00
Besöksadress: Stora gatan 58
Postadress: Västerås stad, Socialkontor ekonomi, 721 87 Västerås stad

Receptionens öppettider

Måndag 9.00-12.00 och 13.00 -16.00
Tisdag 9.00-12.00 och 13.00 -16.00
Onsdag 9.00-12.00
Torsdag 9.00-12.00 och 13.00 -16.00
Fredag 9.00-12.00 och 13.00 -16.00

Telefontider

För dig som är nysökande

Måndag-fredag 8.00-12.00

För dig som redan har ett pågående ärende

Måndag – fredag 8.30-9.30

För vem

Vem kan ansöka om ekonomiskt bistånd?

Om du inte kan försörja dig eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Du måste ha gjort allt du kan för att själv klara din och din familjs försörjning.

Är du arbetslös krävs det till exempel att du aktivt söker arbete eller deltar i arbetsförmedlingens insatser för arbetssökande. Du ska också ha ansökt om de andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till (exempelvis bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning, föräldrapenning, underhållsstöd eller sjukpenning).

Ekonomiskt bistånd kan sökas av svenska medborgare samt utländska medborgare med uppehållstillstånd som bor eller vistas i Västerås kommun.

Så här gör du

För dig som är nysökande

Socialkontor ekonomi bedömer och beslutar om du ska få ekonomiskt bistånd och hur mycket det ska vara.

Ansökan och besökstid

Steg 1

Om det är första gången du ansöker ringer du till Socialkontor ekonomi och bokar en besökstid. Om du sedan tidigare har en handläggare kontaktar du den. Om du är sambo eller gift ansöker ni tillsammans.

Utredning

Steg 2

Din handläggare utreder om ditt behov av pengar kan tillgodoses på annat sätt än genom ekonomiskt bistånd. Därför ska du redovisa inkomster för alla personer i hushållet i din ansökan. Vi kontrollerar också om du skulle kunna få ersättning från någon annan myndighet.

Beslut

steg 3

Från det att du har lämnat in en fullständig ansökan tar utredningen cirka 2 veckor, men det kan gå snabbare eller ta längre tid.

Om Socialstyrelsens verktyg för provberäkning

Du kan själv göra en ungefärlig beräkning av om din ekonomi ligger på en nivå som ger rätt till ekonomiskt bistånd. Använd socialstyrelsens verktyg för provberäkning. Men tänk på att beräkningen inte är ett slutgiltigt besked, eftersom det är många faktorer som avgör om du får bistånd.

Läs mer om Socialstyrelsens verktyg för provberäkninglänk till annan webbplats

Om e-tjänsten Mina pengar

För dig som vill följa ditt ärende digitalt.

  • du kan se när din ansökan har kommit in
  • du kan följa beräkningar och beslut i ditt ärende

För att aktivera e-tjänsten ska du först ta kontakt med Socialkontor ekonomi.

För dig som redan har aktiverat e-tjänsten finns en direktlänk här
Länk till e-tjänsten Mina pengarlänk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Vill du överklaga eller lämna synpunkter och klagomål? 

Du har rätt att överklaga alla beslut om försörjningsstöd. Om du vill kan du få hjälp att skriva din överklagan som sen lämnas till din handläggare. Din överklagan måste ha kommit in till Socialkontor ekonomi senast tre veckor efter att du har fått det skriftliga beslutet.

När överklagan kommer in tar handläggaren ställning till om beslutet ska omprövas. Om handläggaren inte ändrar beslutet så skriver denne ett yttrande om varför beslutet inte ändras och skickar det till förvaltningsrätten.

Om du inte vill överklaga men framföra dina synpunkter och klagomål till ansvarig chef skickar du ett mejl till ifn@vasteras.se

Hitta hit

Hitta till socialkontor Ekonomi

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?