2 500 ungdomar sökte sommarlovspraktik

Nu har ansökningstiden för sommarlovspraktik, för ungdomar mellan 13 och 16 år, gått ut. Det kom in 2 500 ansökningar till de 500 platserna.

– Det är otroligt kul att se vilket intresse som finns för sommarlovspraktiken, det visar vilken resurs vi har i kommunen av unga som vill jobba och tjäna egna pengar. Vi hoppas att det inspirerar fler att öppna upp och ta emot unga sommarjobbare, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Fyra glada ungdomar som håller i skolböcker. 


2023 tog kommunfullmäktige beslutet att införa sommarlovspraktik med lön för ungdomar mellan 13 och 16 år som en del av majoritetens trygghetspaket. Sommarlovspraktiken kom till för att erbjuda ungdomar meningsfulla uppgifter under sommarlovet och främja en ökad känsla av trygghet och engagemang.

– Vi är glada över det förtroende som politiken har gett oss att organisera detta initiativ och stolta över att det sker i samverkan med civilsamhället, näringslivet och andra aktörer inom den offentliga sektorn, säger Dietmar Schneider, verksamhetschef för fritid och förebyggande i Västerås stad.

Det är Västerås stads fritidsgårdar som är avsändare och ansvariga för sommarlovspraktik med lön. Genom noggrant planerat arbete har de fokuserat på att säkerställa en smidig process och har aktivt drivit projektet framåt för att gynna ungdomar under sommarlovet.

Besked kommer via e-post i april
I år finns det 500 platser där majoriteten av dem lottas ut, med jämn könsfördelning. Ett visst antal platser prioriteras i samråd med andra aktörer exempelvis skola och fritidsgård. I början av april kommer beskeden börja skickas ut via e-post till alla som har sökt sommarlovspraktik. De skickas ut löpande under cirka två veckor.

– Jag är väldigt glad över att vi fortsätter växla upp med antal platser för sommarlovspraktik. Det är viktigt att fler unga känner en framtidstro och det här är ett sätt att möjliggöra det, säger Hawar Asaiesh (V), förste vice ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Sommarjobb för dig i grundskolan, 13–16 år

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den