Västerås stad segrade i kockduellen

Under trädgårdsdagen i Enköping anordnades årets kockduell mellan mälarstäderna Enköping, Strängnäs och Västerås. Västerås lag bestod av köksmästare och kockar från några av stadens skolor och äldreomsorg.

Varje år anordnas trädgårdsdagen i Enköping med aktiviteter, foodcourts och olika marknader kopplat till trädgård, hälsa, mat och hantverk. Kockduellen är en av aktiviteterna och i slutet av dagen var det västeråslaget Pontus Bodin (kock, Södra Källtorps förskola), Anna Körling (köksmästare, Öster Mälarstrands äldreboende), Arild Rodahl (köksmästare, Rudbeckianska gymnasiet) och Malin Sharpe (kock, Brandthovda förskola) som tog hem segern.


En kockduell för att visa upp offentliga måltider

Varje lag fick en hemlig låda med ingredienser, tillgång till ett stort skafferi och en köttdetalj, sedan var det upp till lagen att använda sin fantasi. Tre rätter skulle lagas, en vegetarisk soppa, en kötträtt och en svinnrätt där lagen skulle använda det som blivit över från de två tidigare rätterna. Under tävlingen delades smakprov ut till publiken och sedan presenterades de färdiga maträtterna till en jury.

Kockar
Kockar

- Det var fantastiskt kul att få sättas ihop med kompetenta människor som alla bidrog på sitt sätt. Det var mycket roligt att vinna och få dela det med gruppen, berättar Arild (t.v. i bild)

Bra samarbete och tydlig kommunikation var nyckeln till framgång

Anna, Arild, Malin och Pontus kände inte varandra innan tävlingen men fann varandra direkt.
- Vi hade aldrig jobbat som ett team innan så den största nervositeten inför tävlingen var att inte alls veta hur vi skulle fungera att jobba ihop. Men vi hade ett otroligt teamwork och det var en härlig stämning. För mig var vi som ett gäng gamla goda vänner och vi hade roligt tillsammans under hela tävlingen, berättar Malin.

- Det var fantastiskt kul att få sättas ihop med kompetenta människor som alla bidrog på sitt sätt. Det var mycket roligt att vinna och få dela det med gruppen, berättar Arild.

Kockar2

Grattis Arild Rodahl, Malin Sharpe, Anna Körling och Pontus Bodin till vinsten!

Deras styrka som lag var att de hade bra och tydlig kommunikation samt att delade en gemensam stolthet för sitt yrke. Enligt laget var det själva upplevelsen och att få visa upp det offentliga kockyrket som var viktigast, att vinna blev som ett plus i kanten.

- Jag har jobbat som kock i 18 år och jag älskar det. Att få ge tillbaka till dem som byggt upp detta för oss tycker jag är helt underbart. Jag brinner för att våra äldre ska ha det bra berättar Anna.

- Vi var prestigelösa men väldigt ambitiösa och vi hade en superkul dag med både spänning och skratt. Det jag tar med mig är att man kan få fram spännande smaker och ett bra samarbete om man är lyhörd, öppensinnad och intresserad, avslutar Pontus.


Västerås-lagets meny

Vegetarisk soppa

Trädgårdssoppa med örtolja, tortillabröd och rödbetshummus.

Kötträtt

Grillad flankstek av fläsk med örter, råstekt potatis och grönsaker. Serveras med rabarberchutney och citronkräm.

Svinnrätten

”Enköpings flÖRT” Rödbetsbiff med krispiga krutonger och citronrabarbersås.

Publicerad

Senast ändrad