Internationella sjuksköterskans dag

Idag är det 12 maj och sjuksköterskans dag till minne av Florence Nightingale.
Umuzhat Zurkhaeva, som kallas Umka, har jobbat som sjuksköterska sedan 2018 och brinner för sitt yrke.
- Jag är stolt över det arbete som jag och mina kollegor gör varje dag.

Umka är en av alla sjuksköterskor inom Västerås stad som finns vid patienternas sida varje dag.
-
Att välja att bli sjuksköterska var för mig ett av de bästa besluten jag någonsin har tagit. Även om jag inte visste vad yrket innebar när jag började min utbildning, så är jag idag övertygad om att det var det rätta valet för mig, säger Umka och fortsätter:
- Att vara sjuksköterska är mer än bara att ta hand om patienter – det handlar om att ha empati, att vara lyhörd och att ha en passion för att hjälpa människor i deras svåraste stunder.


Nyhetsbild

Hon minns tillbaka till sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens Högskola.
- Nu i efterhand vill jag bara säga tack till Ulla, första läraren i den första kursen som fångade upp mitt intresse för vårdvetenskap genom att ifrågasätta mitt intresse. Det ledde till långa och djupa diskussioner och argumentationer. Jag vet inte om hon själv minns det, säger Umka och ler.

Att kunna göra en positiv skillnad i en persons liv, det är något som motiverar Umka i hennes roll som sjuksköterska. På frågan om hon minns något speciellt från sin i arbetet är det så är det svårt att så berättar hon att alla möten med sina patienter, på sitt sätt, har varit och är speciella.

Även privat och på sin fritid brinner Umka för att göra skillnad.
- Jag är först och främst mamma till en underbar liten pojke, och utöver mitt yrke är jag även aktiv i min lokala intresseförening för personer med psykossjukdom (VIP-Västmanland) sedan många år tillbaka. Att arbeta för att minska stigma kring målgruppen är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat.

12 maj är sjuksköterskans dag och vi vill hylla er lite extra. Finns det något du skulle vilja hälsa
till alla dina kollegor?
- Ni är en fantastisk grupp av människor som arbetar hårt för att ta hand om patienter och deras närstående. Ni är oftast de första som patienter möter och ni är en oerhört viktig roll i att skapa en trygg och lugn miljö för dem. Ni är ofta på jobbet långa timmar och ni arbetar under krävande omständigheter, men ni gör det ändå med stort engagemang, empati och professionalism. Ni är ovärderliga för vården och ni gör en oerhörd skillnad i människors liv, varje dag. Så tack för allt ni gör, ni är hjältar i vården och jag är stolt över att kalla er mina kollegor!

 

Kort fakta om sjuksköterskans dag:
Den 12 maj 1820 föddes Florence Nightingale (1820-1910). Hon intresserade sig tidigt för vård- och sjuksköterskefrågor och arbetade bland annat under Krimkriget. Historien berättar om hur hon lyckades sänka dödligheten bland tiotusentals soldater genom förbättringsåtgärder inom vårdhygien, hur hon fick igenom flertalet viktiga reformer som ledde till en bättre sjukvård och hur hon återvände till Storbritannien som nationalhjälte efter kriget. Idag kallas Florence Nightingale därför för den första moderna sjuksköterskan.

Publicerad

Senast ändrad