Visa sökformulär

Sätra – en ny hållbar stadsdel i Västerås

Sätra flygfoto

Förslag på hur vattenparken på Sätra kan komma att se ut. Illustration: Tovatt Architects & Planners och Mandaworks AB

Västerås stad utvecklar Sätra – en ny stadsdel mellan Norra Erikslund och Brottberga, precis i kanten av staden. Framkanten, om du så vill. För Sätra blir något extra. Här möts natur och stad, individer och generationer, återbruk och innovationer. Ledordet är hållbarhet.

Visionen för Sätra

 • Det är lätt att leva hållbart på Sätra
 • Sätraborna är stolta över sin stadsdel och känner gemenskap
 • Sätra är tryggt och tillgängligt

Sätra får ungefär 2 000 bostäder i olika storlek, allt ifrån radhus och villor till större flerbostadshus. Ambitionen är en stadsdel med plusenergihus, lågtempererad fjärrvärme och solpaneler. En modern version av den klassiska trädgårdsstaden, med en lummig park som en grön midja genom området. Sätra ger möjlighet till kreativ stadsodling och rekreation i vacker miljö.

Fördjupning av översiktsplan för Sätra, föp 68

Tidplan

Preliminärt kommer byggstarten för infrastruktur att vara under 2021. Byggstart för bostäder kommer något år senare och förhoppningsvis kan de första invånarna på Sätra flytta in i slutet av 2023.

Detaljplanen för etapp 1

I slutet av 2020 var Sätras första detaljplan, dp 1913, ute på granskning. Nu ska tjänstemännen som arbetar med detaljplanen sammanställa alla inkomna synpunkter och göra förändringar utifrån dem. För att detaljplanen ska bli antagen behöver både Byggnadsnämnden och Kommunfullmäktige besluta att godkänna detaljplanen. Det kommer troligen att göras under våren 2021.

Här hittar du information om detaljplan för Sätra etapp 1, dp 1913

Markanvisningar i etapp 1

Västerås stad bjuder in marknadens aktörer till markanvisning för bostadsbebyggelse inom Sätraområdet och den första norra detaljplanen, dp 1913. Sätraområdet är stort och kommer att delas in i flera markanvisningsetapper där inriktningen på markanvisningarna kan komma att variera. En övergripande utgångspunkt för markanvisningarna är Västerås stads arbete med Sätra som en hållbar stadsdel. Via länkarna kan du läsa mer om pågående markanvisningar för Sätra. Lott nr 1 är avslutad och lott nr 2a och 2b fram till den 6 mars 2021.

Markanvisning Sätra, lott nr 1 

Markanvisning Sätra, lott nr 2a och 2b

Utforska detaljplan 1 för Sätra i 3D ‑­ klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en 3D-karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. 

Använd en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda enklare att använda. Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. I Stadshusentrén finns också en fysisk modell över Sätra.

Klicka på bilden för att komma till den interaktiva kartan över området.

Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. Klicka på informationspunkterna på kartan för att ta reda på mer om projektet.

Nyfiken på Sätra? Välkommen till en plats i skogen!

I den delen av Skogen som ligger närmast Eriksborg har vi skapat en mysig grillplats där du kan lära känna Sätra. Vi kallar det dialogplats för att vi vill prata med er västeråsare om Sätra där! När du blickar ut över åkern från platsen tittar du på det som en dag ska bli bostadsområdet Sätra. Du är hjärtligt välkommen för en lugn stund, lek och grillning. Passa samtidigt på att lära dig lite mer om Sätra och om några som bor här redan idag – fladdermössen!

Dialogplatsen ligger vid motionsspåret i skogen mellan Eriksborg och Sätra. Om du kommer med bil från E18-hållet svänger du höger i rondellen vid Ica Maxi. Parkera sedan i den nordvästra delen av parkeringen vid gamla Västra sjukhuset, nuvarande Internationella Engelska Skolan. Där finns en skylt som leder dig rätt. Det är en promenad på några hundra meter till dialogplatsen och det går bra att rulla barnvagn och rullstolar hela vägen fram.

På kartan ser du var platsen ligger.

Hitta hit

Hitta hit

Kontakta oss

Linus Sandberg

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 12 02

Felix Blomstergren

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 32 56

Ulf Edvardsson

Projektledare

Teknik- och fastighetsförvaltningen

Marie Malmström

Planarkitekt

Stadsbyggnadsförvaltningen

Det här händer i Västerås

 • Välkommen på lunch@expectrum 4 oktober!

  Helena Nordström är en av Sveriges främsta experter på platsmarknadsföring och kan konsten att marknadsföra en plats. Hon är grundare av Placebrander och en spännande TEDx-talare och författare som har jobbat med ett 40-tal platser på lokal, regional och nationell nivå. Kom och lär dig knepen för at...

 • Invigning Övre Talltorpsparkens lekplats

  Övre Talltorpsparkens lekplats i Talltorp har renoverats helt och fått ny spännande lekutrustning. Kom och hjälp oss inviga den. Vi bjuder på bullar, saft och kaffe.

Nytt i Västerås

 • Västerås stad utvecklar kollektivtrafiken

  Dagens tre servicelinjer slås ihop till en linje som får fler turer, flexlinjen får fler turer, Gäddeholm får en busslinje och en direktbuss ska köra mellan centralstationen och Öster Mälarstrand. Det beslutade en enig teknisk nämnd idag. Ändringarna börjar gälla vid tidtabellskiftet den 12 decembe...

 • Kopparlunden ett steg närmare framtiden

  Nu ska detaljplanerna för Kopparlunden ut på granskning. Det beslutade Byggnadsnämnden på sitt möte den 17 december. Detta innebär att du återigen har möjlighet att tycka till om planerna och att vi nu kommer ett steg närmare byggstart.

Hjälpte informationen på denna sida dig?