Sätra
Västerås stad utvecklar Sätra – en ny stadsdel mellan Norra Erikslund och Brottberga, precis i utkanten av staden. Eller framkanten, om du så vill, för Sätra blir något alldeles extra. Här möts natur och stad, individer och generationer, återbruk och innovationer. Ledordet är hållbarhet.
Strålande tider i Sätra!
Tisdagen den 10 september genomförde vi en heldagsworkshop med titeln ”Solenergi, offentlig konst och Sätra” vid det gamla soldattorpet i Sätra.
Workshopen var ett samarbete mellan Västerås Konstmuseum, Mark- och exploateringskontoret i Västerås stad och Avdelningen för hållbara energisystem vid Mälardalens Universitet (MDU).
Under dagen fick elever vid Internationella Engelska skolan på Eriksborg besöka workshopen för att undersöka effekten hos solenergin i bebyggelse och även passa på att skapa egna solenergilösningar.
Senare på eftermiddagen besökte ett 20-tal Sätrabor workshopen för att höra mer om planerna för solenergi i Sätra. Konstnären Katja Pettersson arbetar just nu med de stora skulpturer av solceller och metall för bullervallen vid infarten från Norrleden till Sätra.
Ett körfält Brottberga-Sätra från 7 september
För ett smidigare flöde av trafik för framtiden breddar vi Norrleden. Det innebär vi att till följd av sprängningsarbeten i området endast har ett körfält öppet. Arbetet med breddningen av Norrledens södra sida pågår i 5-7 veckor med start tisdagen den 10 september.
Angående sprängningsarbeten: det finns ingen risk för er som bor i området, men ni kan komma att höra smällar från sprängningarna. Dessa är kortvariga och sker under kontrollerade omständigheter. Vi gör vårt yttersta för att minimera påverkan på er vardag.
För mer information, besök gärna vasteras.se/satra där vi löpande berättar om vad som sker i Västerås nya hållbara stadsdel.
Nu bygger vi busshållplats vid Vallbyleden!
Med start i slutet av vecka 35 börjar vi bygga passagen och den nya busshållplatsen vid Vallbyleden (söder om Brottbergamotet). Arbetet pågår under 8-10 veckor.
Under den tiden ordnar vi ny busshållplats på västra sidan, passage, gångbana, lägger kantsten och ordnar med belysning. Vi håller till på Vallbyleden i anslutning till bussgatan in mot Sätra.
Den nya busshållplatsen är stängd fram tills att bussen börjar trafikera Sätra (planerat till hösten 2025.) Dagens befintliga busshållplats finns kvar under tiden.
Äntligen spaden i jorden för väg och vatten
Nu har vi tagit det första spadtaget för breddningen av Norrleden via Sätra och för den nya vattenparken, den blå ådran i Västerås nya hållbara stadsdel. I går invigde kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson arbetet med entreprenörer från Tuna Entreprenad och Infracon.
Foto: Västerås stad
Ny hållbar handbok med anor!
Den svenska Bondepraktikan kommer ut första gången 1662 och är en handbok i att tolka väder och vind för skörd och sysslor. Nu ger Västerås stad ur Lilla Boendepraktikan för Sätraborna med tips och råd kring skötsel av tomt, bygge och omgivningar under alla årstider.
Lilla Boendepraktikan är en handbok som delas ut till de boende i Sätra, Västerås nya hållbara stadsdel. Utifrån tre hållbarhetsperspektiv – ekonomiskt, ekologiskt och socialt – ger Lilla Boendepraktikan svar på alltifrån trädgårdsavfall, husbygge och lokalproduktion av solel.
-Många av Sätraborna är mycket medvetna om hållbarhetsaspekterna, men vi hoppas att vår boendepraktikan kan vara en inspiration och svara på de frågor som finns kring att bygga, leva och bo i området, säger Anne-Charlotte Boldrup, projektledare Västerås stad.
-Arbetet med ett genomgående hållbarhetsperspektiv är något som fler stadsdelar under utveckling i Västerås också ska kunna ta del av. Frågorna kring klimat, solel och hur vi återbrukar eller återanvänder material är ju en fråga som i allra högsta grad berör alla, säger hon.
Lilla Boendepraktikan för Sätra Pdf, 1.7 MB.
Nya Sätra bebott sedan länge
Du som bor i Sätra eller passerar området vid björkdungen intill cykelbanan kan från och med nu se spåren av Sätras första invånare. Nu finns en informationstavla som berättar om forna tiders Sätra bor, hur de byggde, bodde och brukade jorden.
Här finns kvarlämningar från Sätrabor som levt i området under förromersk järnålder (år 0–150 e Kr). Arkeologer har även hittat stolphål efter stolpar som burit upp taket på Sätrabornas cirka 12,5 meter långa hus. Här finns också spår av en öppen eldstad och keramikfragment.
Trakten har en lång historia; namnet Brottberga förekommer i skrift redan år 1371 och namnet Vedbo från 1399. Fornlämningarna i Sätra ligger strax intill nutida bosättningar. De familjer som flyttade in i december förra året har historien inpå knuten...
Strålande, Sätra!
I september får konsten plats i Sätra i form av en workshop i det gamla soldattorpet från 1600-talet. Allmänhet, högstadieelever och boende i området är välkomna att ta del av de kommande skulpturerna skapade av solceller i Västerås nya hållbara stadsdel.
Workshopen är ett samverkansprojekt mellan Västerås stad, Västerås konstmuseum och MDU.
– Idén till workshopen springer ur det konstprojekt som just nu pågår på bullervallen vid entrén från Norrleden in till Sätra. Konstnären Katja Pettersson är i full fart med att producera stora skulpturer av solceller och metall, säger Linda Wallenberg, processledare för offentlig konst på Västerås konstmuseum.
Anne-Charlotte Boldrup, projektledare Västerås stad, menar att projektet är helt i linje med hållbarhetstanken i Sätra:
-Skulpturerna, som ska stå vid infarten till stadsdelen, är delvis täckta av solceller, vilket innebär att solelen går direkt tillbaka till de boende i området.
60 högstadieelever från Internationella Engelska Skolan på Eriksborg, strax intill Sätra, deltar under workshopen. På kvällen är det drop-in workshop för allmänheten vid det gamla soldattorpet som är dialogplats i Sätra.
– Det är ett spännande sätt att samarbeta ute i fält! I det här samarbetet utvecklar vi våra metoder för förmedling och kommunikation av våra olika projekt och verksamheter, säger Valentin Scheiff, biträdande lektor på MDU.
Anne-Charlotte Boldrup, Västerås stad, Valentin Scheiff, MDU och Linda Wallenberg, Västerås konstmuseum framför soldattorpet i Sätra.
Slyn ryker – snart breddar vi Norrleden!
Under sommaren inleder vi arbetet med att röja sly och träd inom Brottberga och Sätra, det första steget inför en breddning av Norrleden och även den nya bullervallen vid Lillhäradsvägen. Det innebär ett par veckor av motorsåg och röjsåg, därefter fraktar vi bort vad vi fällt.
I augusti inleder vi arbetet med att bredda Norrleden vid Brottberga-Sätra och Lillhäradsvägen.
En bra plats att bo på under 2 000 år
Under torsdagsförmiddagen pratade projektchef Gustav Wiberg, projektledaren Mikael Puskas (båda Västerås stad) med konstkonsult Linda Wallenberg om Västerås nya hållbara stadsdelen Sätra. Presentationen var en programpunkt under Arkitekturdagarna i Västerås. Under 2 000 år har människor byggt, bott och brukat jorden på platsen. I dag skapar vi framtidens boende ur tre hållbarhetsperspektiv: ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Sedan planeringen finns konsten med i utformningen av miljöer; två fontäner vid vattenparken och solcellsgestalning vid infarten.
Sätra under Arkitekturdagarna 15-17 maj
Under årets Arkitekturdagarna får du som lever i, passerar eller läser om Västerås nya hållbara stadsdel Sätra historien om varför området är en bra plats att bygga på, bo och bruka. Det blir en resa i tid och rum, konst, form och funktion – sociologiskt, ekologiskt och ekonomiskt. Du kan se och höra presentationen "Sätra – tradition och innovation" fredag den 17 maj klockan 09.00 i VLs tidigare lokaler, korsningen Vasagatan-Munkgatan i Västerås.
Det våras för Sätraborna!
Med grönskan och knoppar växer även Sätra. Nu i maj släpper Västerås stad 28 tomter. Via småhuskön fördelar Bostad Västerås dessa till intresserade för att bygga småhus. Husen ska ligga mellan befintliga radhus och cykelvägen, liksom på andra sidan soldattorpet. I dag har vi en dialog med flera byggaktörer som vill bygga på området.
Inte nog med detta: under 2024 drar vi i gång bygget med att bredda Norrleden till fyrfilig väg. Vi ska också bygga Vattenparken på Sätra, liksom lekplatsen intill Refränggatan (under våren). Vi planerar dessutom för bygget av en privat förskola i det framväxande området.
Sätra visar vägen!
Nyheterna avlöser varandra i Sätra. Nu är skylten (egentligen tre identiska) vid skogsbrynet och cykelmotorvägen in till city och Erikslund äntligen på plats.
Text: Västerås stad
Dialog med choklad och bulle
Den 17 januari pratade vi med invånarna i Sätra om vad som sker härnäst i Västerås mest hållbara stadsdel. Cirka 15 personer kom för att ställa frågor. De yngsta deltagarna fick tillsammans med föräldrar lämna önskemål kring den framtida lekplatsen.
Ulf Edvardsson, Gustav Wiberg, Anne-Charlotte Boldrup och Johannes Cattani från Västerås stad svarade på frågor kring vad som händer framöver med Sätra. Under 2024 väntar inflyttning i gruppboendet i september. I vår släpps även 28 tomter för småhus mellan radhusen på Snälltorpsgatan och cykelbanan, även på andra sidan soldattorpet. Eksjöhus/Sätra mark som byggt nuvarande radhus ska ytterligare bygga 21 radhus med preliminärt startdatum i maj 2025.
Januarieftermiddagen mörknade och blev kväll med minusgrader även om intresset tillsammans med choklad, kaffe och bulle till besökare värmde en smula.
Äntligen nyckeln i låset!
Från och med december går flyttlassen för de 25 familjerna till Sätra! Välkomna hem!
De familjer som i veckan får nyckeln till sina radhus följer en lång tradition av boende i Sätra; i området har arkeologer funnit spår från förromersk järnålder. Och inte behöver man gräva för att se minnesmärken; soldattorpet från 1880-talet, där siste indelte soldaten flyttade ut 1901, står kvar där Västerås stad har renoverat tak och fasader.
Planering av bostadsbyggen under 2024 med tre stycken aktörer pågår för fullt, liksom planeringen för en privat förskola. Gång- och cykelbana är redan på plats i hållbara Sätra där en cykeltur ner på stan bara tar 17 minuter (när vintern så sakteliga går mot vår och sommar.)
Dialogplatser
I skogsbrynet vid det 130 år gamla soldattorpet ligger den nya dialogplatsen i Sätra.
Kring soldattorpet finns en grillplats, odlingslådor kring torpet och sittbänkar. Platsen ger en bra utsikt över det framväxande Sätra strax intill – en mötesplats för boende och förbipasserande under alla årstider.
Det finns även en karta på plats vid dialogplatsen, där bygget av Sätras första etapp går att följa år för år.
Aktuell tidplan
- Breddning av Norrleden startar i augusti 2024, det är sträckan Brottbergamotet till RV 66 som blir dubbelfilig. Arbetet beräknas pågå till hösten 2026.
- Vattenparken börjas byggas i augusti 2024. Arbetet beräknas pågå till hösten 2026.
- 28 småhustomter finns till försäljning på området. De säljs via Bostad Västerås
- Nästa etapp med radhus släpps troligen till försäljning under 2024.
Vision för Sätra
Planeringen av Sätra utgår från en vision för den nya stadsdelen som bygger på tre mål.
- Det är lätt att leva hållbart på Sätra.
- Sätraborna är stolta över sin stadsdel och känner gemenskap.
- Sätra är tryggt och tillgängligt.
Sätra får ungefär 2 000 bostäder i olika storlek, från radhus och villor till större flerbostadshus. Det blir en modern version av den klassiska trädgårdsstaden med en lummig park som en grön midja genom området. Sätra ger möjlighet till kreativ stadsodling och rekreation i en vacker miljö. Ambitionen är en stadsdel med plusenergihus, lågtempererad fjärrvärme och solpaneler.
Vattenparken på Sätra är idag en liten bäckfåra, men kommer att byggas ut för att ta hand om både dagvatten och större regnmängder för att förhindra översvämningar i stadsdelen. Vattenparken kommer även att fungera som ett centrum mitt i Sätra och bli en trevlig mötesplats med butiker och serveringar - ett mysigt ställe!
Inför planeringen av Sätra gjordes en fördjupning av översiktsplanen. Den gör det möjligt att bygga en ny hållbar stadsdel i Västerås med tyngdpunkt på bostäder med tillhörande service. Översiktsplanen ska även säkerställa och utveckla områdets höga natur- och rekreationsvärde.
På gång i Sätra
Sätra växer fram fort. Här kan du se det senaste som är på gång.
Nytt i projektet
-
8 augusti 2024
Breddningen av Norrleden
Med start 12 augusti börjar arbetet med att bredda Norrleden. Samtidigt påbörjas också arbetet med att iordningställa Vattenparken på Sätra.
-
26 juni 2024
Röjningsarbete vid Brottberga-Sätra
Under sommaren inleder vi avverkningsarbete vid Brottberga-Sätra som ett första steg inför breddningen av Norrleden,
Prenumerera på nyheter
Är du intresserad av utvecklingen av Sätra och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan, så får du ett utskick när vi publicerar en nyhet eller uppdatering här på projektwebben. Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter under rubriken Samtycke för hantering av personuppgifter.
Följ oss i sociala medier
Följ oss i sociala medier och delta i samtalet om Västerås nya stadsdel. På Västerås stads sidor på Facebook och Linkedin delar vi med oss av nyheter och diskuterar vad som händer i området. Du kan också ställa frågor direkt till oss som arbetar med projektet.
Gustav Wiberg
Projektchef
Mark- och exploateringsenheten, Västerås stad
021-39 00 00 gustav.wiberg@vasteras.se
gustav.wiberg@vasteras.se
Felix Blomstergren
Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon 021-39 32 56
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se