Visa sökformulär

Projekt och utvecklingsarbete

Västerås stad driver flera pedagogiska utvecklingsprojekt, både baserat på egna initiativ och som deltagare i nationella satsningar. Här är några exempel på projekt som är aktuella just nu.

Matematiksatsningar

Införande av programmering i matematikundervisningen

Integrering av programmering i matematikundervisningen, ProgMath*, är ett Erasmus+ projekt. Syftet med projektet är att stärka lärarnas kompetens för att utveckla matematikundervisningen med hjälp av programmering. Målet är att skapa lektionsplaneringar med lärarhandledning och en onlinekurs för matematiklärare. I projektet medverkar matematiklärare från högstadiet och gymnasiet i Sverige, Finland, Frankrike, England och Rumänien. Projektet pågår från hösten 2018 till våren 2021.

* Developing a sustainable European model for the integration of Programming in the teaching of Mathematics

Styrning och ledning matematik

Västerås kommunala grundskolor deltar i SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) satsning Styrning och ledning matematik. Målet är att förbättra matematikundervisningen och matematikkunskaperna för elever i årskurs F-3.

Grunden till utvecklingen av klassrumsundervisningen är styrkedjan, från politiker till lärare, som fokuserar på:

  • gemensam ledning
  • gemensamma rutiner
  • gemensamma värderingar

Under hösten 2019 deltog politiker, verksamhetsledning, rektorer, lärare och skolutvecklare på kommungruppsträffar och den första nätverksträffen för erfarenhetsutbyte och inspiration inför fortsatt arbete. Kommungrupps- och nätverksträffarna fokuserar på arbetet med den sammanlänkade styrkedjan.

Från och med hösten 2020 kommer lärare och handledare på S:ta Gertrud skolan och Storängsskolan att använda en undervisningsmodell för taluppfattning som Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) tagit fram.

Västerås kommun deltar i satsningen tillsammans med Håbo, Kumla och Lysekil kommun.

Kontakt

Kontakta oss

Bodil Lövgren

Utvecklare Enheten för forskning och skolutveckling

Telefon: 021-39 34 16

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Västerås stad kör digitalt Pride 2020

    Västerås stad har sedan 2017 deltagit i Västerås Pride, och eftersom festivalen i år är inställd kör vi den här gången digitalt i våra sociala kanaler!

  • Valborgstal av Anders Teljebäck (S)

    Årets valborgsfiranden ställs in - därför bjuder kommunstyrelsens ordförande på ett digitalt valborgstal. På slutet bjuder Joel Östman från Rudbeckianska gymnasiet på stämningsfull vårsång.

Hjälpte informationen på denna sida dig?