Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen kan liknas vid ett företags verkställande direktör eller kommunens regering. Den är spindeln i nätet som ska se till att kommunens alla olika delar strävar efter de mål som kommunfullmäktige uppställt.
Kommunstyrelsen har i uppgift att:
- Leda och samordna allt arbete inom kommunen
- Ansvara för kommunens ekonomi
Kommunstyrelsen består av 13 ledamöter. Dessa ska, så långt som möjligt, återspegla mandatfördelningen i fullmäktige. Kommunstyrelsen sammanträder cirka 20 gånger per år, vilket är varannan vecka. Mötet har alltid en öppen del där allmänheten är välkommen.
Idag består Kommunstyrelsen av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna som kommunalråd och Moderaterna och Vänsterpartiet som oppositionsråd[SMP1] . Tillsammans skapar de Kommunstyrelsen. Dessa arbetar heltid som politiker.
Västerås stads kommunstyrelse
Nämnder
Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter (politiker) och ersättare till nämnderna. Varje nämnd ansvarar för ett visst område. Exempel på nämnder som finns i många kommuner är byggnadsnämnd socialnämnd och kulturnämnd. Eftersom kommunerna själva bestämmer vilka nämnder de vill ha ser det olika ut runt om i Sverige. Den enda nämnd som är obligatorisk är Kommunstyrelsen. Alla frågor som kommer till fullmäktige har redan tagits upp och beretts i en nämnd. Nämnderna fattar beslut inom sina respektive verksamhetsområden, vilka är fastställda av fullmäktige.
Nämnderna har i uppgift att:
- Ansvara för den löpande verksamheten inom kommunen
- Förbereda ärenden som ska beslutas av kommunfullmäktige
- Genomföra beslut som fattas i kommunfullmäktige.
I praktiken är det tjänstemän som sköter själva genomförandet av kommuners verksamheter, men de förtroendevalda har alltid det yttersta ansvaret. Arbetsuppgifterna kan vara att ge byggnadslov, bevilja ekonomiskt bistånd eller att organisera äldreomsorgen.
Västerås stads nämnder
Förvaltningar
En förvaltning består av tjänstemän (anställd personal) som har till uppgift att genomföra nämndens beslut i praktiken. Tjänstemännen ska också ge politikerna underlag inför de beslut som nämnden eller styrelsen ska fatta. Men det handlar bland annat om att förverkliga de mål som satts upp i kommunfullmäktige. Vissa av nämndernas uppgifter är lagstadgade genom till exempel skollagen, socialtjänstlagen och plan- och bygglagen. Varje förvaltning är knuten till en eller flera nämnder eller styrelser.
Några exempel på förvaltningar är Stadsbyggnadsförvaltningen och Individ och familjeförvaltningen.
Västerås stads förvaltningar