Hållbar mobilitet

Vill du resa mer hållbart och minska dina koldioxidutsläpp? Här kan du ta del av våra tips och aktiviteter inom hållbar mobilitet. Du kan också prenumerera på uppdateringar från sidan.

Aktuellt

Välkommen till vår sida om hållbar mobilitet!

Vad roligt att just du hittat hit! På den här sidan vill vi visa hur de små valen i vardagen, ger stor effekt på sikt. Både vad gäller din hälsa och vår miljö. Tipsa gärna vänner och bekanta om våra kampanjer och aktiviteter. Ju fler som deltar, desto bättre.

Mobilitetsdagen 2023

Temat för årets mobilitetsdag är spara energi. Kom till Fiskartorget 22 september och möt representanter från Västerås stad, VL och NTF. Du kan bland annat träffa stadens trafikplanerare, energi- och klimatrådgivare och kika in i VL:s elbuss. Du kan även göra service på din cykel. Det blir även många andra aktiviteter, bland annat för barnen.

Mobilitetsdagen i Västerås anordnas i samband med den Europeiska mobilitetsveckan. Den är varje år den 16-22 oktober. Det är ett initiativ från EU för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Mobilitetsdagen

Om cykelöverfarter

Vi värnar om cyklisterna och prioriterar cyklisternas framkomlighet. Därför har vi infört cykelöverfarter på huvudcykelstråken längs Kopparbergsvägen och Vasagatan. Vid en cykelöverfart har fordonstrafiken väjningsplikt mot cyklister.

För att testa cykelpanelens kunskaper om cykelöverfarter så skickades det under sommaren 2022 ut ett quiz till dem. Frågorna gällde bland annat vilka trafikregler som gäller vid en cykelöverfart. Hela 87 procent svarade rätt på frågan om vilken vägmarkering som gäller för cykelöverfart. 76,7procent svarade rätt på frågan om vilket vägmärke som gäller för cykelöverfart. Många av de svarande har tagit del av informationen från Västerås stad gällande cykelöverfarterna genom information på skyltar och bussar. Flera har även sett anläggandet av cykelöverfarterna ute på plats samt informationsskyltar på byggplatsen.

Om Västerås cykelöverfarter

Så här gör du

Mobilist? Javisst!

Ingen kan göra allt - men alla kan göra något, som det så klokt heter. Genom att göra medvetna val när du reser, bidrar du till en bättre miljö och hälsa.

Så här gör en mobilist

  • Reser bara när det är nödvändigt
  • Väljer klimatsmarta lösningar
  • Använder allt från sin cykelnyckel, sitt kollektivtrafikkort, sitt körkort och bilpoolskort till det kanske viktigaste av allt: sin dator eller mobiltelefon med appar och uppkoppling
  • Mobilisten har förmodligen ett körkort, men äger nödvändigtvis inte en bil

Fördelarna med att vara mobilist

  • Du spar pengar och kanske även tid om du räknar in alla bestyr med att äga en bil
  • Du frigör plats på våra gator och vägar för färdtjänst, räddningstjänst, kollektivtrafik och leveranser
  • Du minskar dina klimatutsläpp
  • Du rör på dig mer och stärker din hälsa
  • Du är en förebild och en klimathjälte!

Hitta cykelkartor, -pumpar och -parkeringar

Prenumerera på uppdateringar

Vill du veta när vi drar igång nya kampanjer och aktiviteter? Registrera din mejladress nedan så får du ett mejl varje gång vi uppdaterar den här sidan.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

Hantera prenumeration

Därför behöver vi ditt samtycke
Västerås stad, tekniska nämnden, behöver ditt samtycke för att behandla dina personuppgifter. Personuppgiften, som i detta fall består av din mejladress, kommer att samlas in via denna sida och användas för att skicka ut information när det sker uppdateringar på sidan Hållbar mobilitet.

Du avgör själv om du vill lämna ut personuppgifter i form av din mejladress. Uppgifterna kommer att behandlas internt på teknik- och fastighetsförvaltningen. Eftersom sidan Hållbar mobilitet uppdateras kontinuerligt kommer dina personuppgifter (i form av din mejladress) att sparas och behandlas tillsvidare. Vid större tekniska uppdateringar kan Västerås stad, tekniska nämnden, välja att radera prenumerationsfunktionen från sidan och därmed samtliga personuppgifter som samlats in via denna sida. Då kommer då vanligtvis bli informerad om detta i förväg. Du kan dock när som helst återkalla ditt samtycke. Läs mer om dina rättigheter via länken nedan.

Samtycke
Genom att under "Prenumerera på viktig information" klicka i ”Prenumerera”, sen skriva in din mejladress och slutligen klicka på ”ok” så samtycker du till att Västerås stad, tekniska nämnden, får behandlar personuppgifter om dig i enlighet med ovanstående text.

Du kan när som helst avregistrera dig från tjänsten genom att klicka i "Avsluta prenumeration" och ange din mejladress på samma sätt som vid registrering.

Kontakta oss

Malin Österlind

Trafikplanerare/hållbar mobilitet

malin.osterlind@vasteras.se

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Via formulär: Kontaktformulär Länk till annan webbplats.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

kontaktcenter@vasteras.se