Visa sökformulär

Råby mötesplats

Välkommen till Råby mötesplats, en öppen samlingspunkt för dig som är äldre. Här kan du delta i våra olika program eller bara komma för att fika
eller träffa andra för en stund.

Hitta hit

Hitta hit

Om Råby mötesplats

Vill du träffa gamla och nya vänner? Då är du hjärtligt välkommen till Råby mötesplats. Mötesplatserna är till för alla äldre och drivs tillsammans med olika föreningar och organisationer med verksamhet för alla intresserade. Här kan du ta en kopp kaffe, läsa tidningen, umgås och koppla av med nya och gamla vänner.

Mötesplatserna ger också närstående en möjlighet att möta andra i samma situation och dela erfarenheter. Innehållet i mötesplatserna utvecklas efter besökarnas önskemål och engagemang, med bland annat musik, föredrag och andra evenemang.

Råby mötesplats är öppen måndag–torsdag 8–16 samt för särskilda aktiviteter var tredje fredag, och drivs av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad.

Råbys café är öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00-15.00, onsdagar 12.30-18.00.

Vi vill påminna alla besökare att stanna hemma vid minsta symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till varandra.

Mötesplatser för seniorer i Västerås, Facebooksida Länk till annan webbplats.

Maj

- Måndag 1 maj – Stängt på grund av röd dag

- Onsdag 10 maj – Råbydagen klockan 16.30-19.30 med musik, försäljning av fika och korvgrillning, aktiviteter för stora och små. Utanför Råby gallerian. Råbydagen är istället för Råbys vårfest som vi tidigare kallat det.

- Fredag 12 maj – Utflykt med minibuss till Ängsö Brygga för grillning och fika. Se mer information om anmälan och betalning på tavlan.

- Torsdag 18 maj –
Stängt på grund av röd dag

- Fredag 19 maj – utflykt till Nora vårmarknad. Bussen hämtar oss 9.15. Resan sker tillsammans med Rönnby och Bäckby mötesplats. Är det någon mer som vill följa med har vi några platser över. Först till kvarn!

- Torsdag 25 maj,
klockan 12.15, kommer Sinfoniettan och spelar för ALLA i idrottshallen. Gratis inträde!

Juni

- Söndag 4 juni, Kommer det vara familjedag på Vallby friluftsmuseum. Ta med era barn och barnbarn och kom dit för roliga uppträdanden. Mer information kommer sättas upp.

NYTT!

- Från och med maj kommer några aktiviteter flytta ut: Boule, cirkelträning och Chiball. OBS vid regn är vi självklart inne.

- Nu startar vi upp med Teknikhjälp igen där ni kan komma med frågor gällande din teknik. Se mer info ovan. Jag och Kasper kommer finnas tillgängliga för frågor gällande din telefon/dator/ipad. Varannan onsdag, OJÄMNA VECKOR

- Nu har vi ett skåp på mötesplatsen med trygghetsskapande teknik som är tekniska lösningar som ger ökad trygghet, självständighet och delaktighet. Trygghetsskapande teknik erbjuds till de som har biståndsbeslut på antingen trygghetskamera, trygghetslarm, GPS-larm samt digitala lås som erbjuds till de som har hemtjänst. Vi har fått låna dessa grejer så ni har möjlighet att se vad som finns samt känna och klämma. Det finns broschyrer i skåpet som ni får ta där det står mer om hur de fungerar.

Måndag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
13.00 Sittgympa med Marina
14.00 Boule utanför Råbygallerian

Tisdag

10.00 Gympa på storbild i idrottshallen
14.00 Frågesportsspel 0-100 (Ojämna veckor)
14.00 Musikquiz (Jämna veckor)

Onsdag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
11.00 Cirkelträning, ute vid bra väder
13.00–14.00 Teknikhjälp med Matilda och Kasper från Råby Bibliotek, drop in (OBS! Endast ojämna veckor!)
14.00 Bingo

Torsdag

10.00 Chiball – mjuka rörelser med boll, utomhus vid bra väder
12.00 Gemensam lunch från Stallet/Ångan (Ojämna veckor, föranmälan senast två dagar innan)
13.00 Sällskapsspel/kortspel/pussel. Kom och spela spel, kortspel, pussla eller bara umgås.

Fredag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén. Varje fredag, utan personal.
11.00 Vi lär oss spela mahjong med hjälp av Sören. Varje fredag, utan personal.

Promenad

Tre gånger i veckan går vi gemensamma promenader och pratar om allt och ingenting. Vi går alltid olika rundor och brukar gå runt 45 minuter. Vi ses utanför Råbygallerians stora entré. Välkomna!

Boule

Kom och spela Boule med oss på vår fina Boulebana utanför Råby galleria. Ta gärna med egna bollar om du har annars har vi några att låna ut. Har du aldrig spelat Boccia? Kom så lär vi dig. Vi har med fika som du kan köpa.

Minigolf inomhus

Nu drar minigolfen igång igen!
Kom och spela minigolf med oss på vår inomhusbana. Ta gärna med boll och klubba. Vi har några att låna ut. Vi spelar i Mötesplatsens konferensrum.

Gympa

En gång i veckan har vi gemensam gympa i idrottshallen till musik. Vi följer en instruktör på storbildsskärm med musik. Kom ombytt och ta med vattenflaska och inneskor.

Sittgympa

Sittgympan leds av Marina och innebär olika rörelser till musik. Kom ombytt, sen är det bara följa efter och hänga med så gott du kan. Denna gympa passar alla!

Frågesport och musikquiz

På tisdagar ojämna veckor kommer vi spela ett frågesportsspel som heter 0-100 och tisdagar jämna veckor kommer vi köra en musikquiz. Kom som du är så har vi en rolig stund tillsammans!

Cirkelträning

Cirkelträningen för de som vill utmana sig! Vi har en gemensam uppvärmning som sedan följs av 8 olika stationer med övningar som kan varieras utifrån förmåga. Många övningar körs stående. Man väljer själv om man kör 1, 2 eller 3 varv utifrån sina förutsättningar och dagsform. Kom ombytta och ta med vattenflaska och inneskor.

Teknikhjälp, drop in

Varannan onsdag (ojämna veckor) finns jag (Matilda) och Kasper från Råby biblioteket tillgänglig för att besvara frågor gällande din teknik. Ta med din dator/läsplatta/telefon så hjälper jag/vi så gott jag kan.

Bingo

En gång i veckan har vi bingo. Bingot är gratis och du har chans att vinna fina priser. Det är bara komma hit och hänga på.

Chiball

Chiball instrueras av Matilda till lugn musik i mötesplatsens lokaler. Den mesta delen av passet är sittandes, man kan även köra allt sittandes. Chiball körs med en mjuk boll där vi gör mjuka rörelser för att sträcka ut kroppen. Passar alla.

Sällskapsspel

Varje torsdag eftermiddag öppnar vi upp för att spela sällskapsspel, kortspel eller pussla. Vi har UNO, Skipbo, vanligt kortspel, pussel och andra sällskapsspel. Ta med en vän och kom hit och spela med oss. Saknar du något spel på mötesplatsen? Prata med Matilda.

Lunchträff

Vi träffas och äter lunch tillsammans på torsdagar varje ojämn vecka. Nyhet för i år är att vi varannan gång köper mat från Stallet och varannan gång från Restaurang Ångan. Anmälan och betalning sker senast på tisdagen samma vecka. Vi ses på mötesplatsen så hämtas maten dit. Föranmälan krävs. Priser är olika, Stallet 75 kr inklusive kaffe från vårat café samt 100 kronor när vi köper från Ångan. Information om vad det är för mat och anmälan kommer upp på anslagstavlan cirka en vecka innan.

Vi lär oss spel Mahjong

Mahjong är ett populärt brädspel som vi köpt in till mötesplatsen. Vår expert Sören finns på plats för att lära oss som inte kan spela det. Mahjong kommer spelas varje fredag.

Öppet för fri aktivitet

Mötesplatsen har öppet måndag–torsdag 8–16 även när vi inte har styrda aktiviteter. Dessa tider får du komma hit och umgås, bara vara eller roa dig med någon av mötesplatsens grejer. Vi har bland annat tv, gitarr, sällskapsspel och sköna sittplatser.

Kontakta oss

Råby mötesplats

– en av Västerås stads mötesplatser för alla äldre

Postadress: Råby mötesplats, Västerås stad, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, 721 87 Västerås

Besöksadress: Råby Centrum

Telefon: 021-39 87 71 Enhetschef: 021-39 88 00