Visa sökformulär

Bli god man eller förvaltare

Är du intresserad av samhälle, människor och ekonomi? Då kan detta uppdrag vara något för dig. Som god man gör du stor skillnad i en människas liv.

Du behövs!

Många personer i samhället är i behov av hjälp av en god man eller förvaltare för att tillvarata sina intressen och sköta sina angelägenheter.

Hjälpbehovet kan bero på fysisk eller psykisk sjukdom, olika former av funktionsnedsättningar, personlighetsstörningar, missbruk eller hög ålder.

Skillnaden mellan ett godmanskap och förvaltarskap är att den person som har god man (kallad huvudmannen) har sin fulla rättskapacitet kvar. En person som har förvaltare har helt eller delvis förlorat sin rättskapacitet och kan till exempel inte ingå avtal eller ta ut sina pengar från banken.

Samtliga gode män kontrolleras i polisens belastningsregister och i socialtjänstens register. För att bli god man får man inte ha någon betalningsanmärkning.

Som god man behöver du ha kunskap om det svenska samhället och goda kunskaper i privatekonomi. Du behöver också vara öppensinnad och ha en god inlevelseförmåga. Som god man ska du företräda din huvudman på ett sätt som gör att huvudmannen får möjlighet att leva som sitt allra bästa jag. Det innebär att du ska utgå från huvudmannens personlighet, värderingar och intressen och utifrån det fatta kloka beslut.

Så blir du god man eller förvaltare

Om du är nyfiken på uppdraget är du är varmt välkommen att anmäla ditt intresse för att bli god man.

När du anmält dig kommer du få mer information från oss och du kommer att få information om vår utbildning. Utbildningen är kostnadsfri och du väljer själv om du vill ta uppdrag eller inte efter att du blivit godkänd.

Kontakta oss

Överförmyndarenheten

E-post: overformyndaren@vasteras.se

Telefon: 021-39 27 25. Generella frågor kan besvaras vardagar 8.00-16.30. För ärendespecifika frågor hänvisar vi till vår telefontid måndag-torsdag 10.00-11.30.

Besök: Stadshuset i Västerås. I stadshusentrén kan du lämna in handlingar till oss. Stadshusets reception har öppet klockan 8.00 – 16.30.

Möte med handläggare måste bokas i förväg genom att skicka e-post till overformyndaren@vasteras.se . Någon från enheten bemannar även stadshusentrén för drop-inbesök på onsdagar mellan klockan 10.00-12.00.