Visa sökformulär

Bli stödfamilj

Vill du och din familj göra skillnad i en annan människas liv? Då ska ni bli stödfamilj för någon som har en funktionsnedsättning.

Vad innebär det?

Att vara stödfamilj innebär att ni tar emot ett barn eller ungdom med funktionshinder i ert hem. Vanligtvis en helg i månaden, ibland också någon extra vecka på sommaren eller under andra lov. Stödfamiljen fungerar som ett komplement till barnets familj, inte som ersättare. Stödfamiljen har ett uppdrag genom kommunen och får ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.

Broschyr om att bli stödfamiljPDF

För vem

Vem kan bli stödfamilj?

Det krävs ingen särskild yrkeskompetens men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och ha en stabil livssituation. Att vara ensamstående är inget hinder. Att ha barn hemma eller inte, att bo på landet eller i stadsmiljö spelar heller ingen roll. Vi behöver olika familjer eftersom barnen är olika. Som stödfamilj bör du ha ett intresse av att skapa en relation som varar över en längre tid eftersom uppdraget ofta pågår under flera år.

Så här gör du

Hur gör man?

  • Fyll i en intresseanmälan och skicka den till stödfamiljssamordnaren.
  • Stödfamiljssamordnaren gör hembesök, djupintervjuar, kontrollerar polisregistret och tar referenser.
  • Både stödfamilj och föräldrar får ett förslag från stödfamiljssamordnaren med hänsyn till individuella behov och önskemål. Det kommer att finnas utrymme för eftertanke och möjlighet till en lugn start. Ni erbjuds stöd i ert uppdrag samt möjlighet att gå på stödfamiljsträffar och få ökade kunskaper.

Intresseanmälan för att bli stödfamiljPDF

Kontakta oss

Stödfamiljssamordnare

för de som är intresserade av att bli stödfamilj till ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning

Postadress:
Stödfamiljssamordnare Sara Utter
Västerås stad, Sociala nämndernas förvaltning
Biståndsenheten funktionsnedsättning
721 87 Västerås

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 5, Ingång T 1

Telefonnummer: Direktnummer till Sara Utter är 021-39 21 48 Du kan också nå stödfamiljssamordnaren via Kontaktcenter 021-39 27 25.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Förlängt stöd till Västerås näringsliv

    Fortsatt sänkta parkeringsavgifter i centrum, slopade avgifter för uteserveringar och hyresreducering för torghandel. Dessutom extrapengar för ogräsbekämpning i city och framkomlighetsbeskärning längs gång- och cykelvägar. Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade på torsdagen att förlänga stödpaket...

  • Ortsanalysen för Kvicksund är klar

    Nu är den klar! Västerås stad och Eskilstuna kommun har tillsammans tagit fram Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund . Handlingen ska vara en inspiration och vägledning för olika utvecklingsprojekt i Kvicksund, med olika initiativtagare. Planen togs fram i dialog med kvicksundsbor, förening...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?