Folkölsförsäljning

Innan du får börja sälja eller servera folköl ska du göra en anmälan.

Anmäl försäljning av folköl

Innan du får börja sälja eller servera folköl ska du göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Att anmäla kostar ingenting men du betalar efter din anmälan en tillsynsavgift på 2 300 kronor per år. Om din verksamhet förändras på något sätt är det viktigt att du meddelar detta, eftersom det kan påverka avgiften.

Anmäl försäljning av folköl Word, 84.3 kB.

e-post: mhf@vasteras.se

Postadress:
Västerås stad
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
721 87 Västerås

Regler vid försäljning och servering av folköl

  • Personer som du säljer folköl till måste ha fyllt 18 år.
  • Du får inte sälja folköl till personer som är märkbart påverkade av alkohol eller annat berusningsmedel.
  • Du är skyldig att själv kontrollera att försäljningen av folköl följer bestämmelserna i alkohollagen. Det kallas egenkontroll.

Om egenkontroll

För att visa att du följer bestämmelserna ska du fylla i ett egenkontrollprogram. Dokumentet ska skickas med när du anmäler din verksamhet. Du ska också kunna visa upp egenkontrollprogrammet vid tillsyn. Egenkontrollprogrammet fungerar som ett stöd för dig och din personal så att ni kan känna er trygga i att ni följer reglerna.

Egenkontrollprogram av folkölsförsäljning, Folkhälsomyndigheten.

Om att sälja folköl i butik

  • Din butik ska vara registrerad som livsmedelsanläggning hos miljö-och hälsoskyddsförvaltningen.
  • Det måste finnas ett brett utbud av matvaror till försäljning. Exempel: mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, grönsaker, frukt, konserver och djupfrysta matvaror. Som matvaror räknas också pizzor, piroger, smörgåsar och hämtmat. Det är inte tillräckligt att bara sälja glass, godis, chips, kaffe och kakor.
  • Det ska finnas en dekal i butiken som anger åldersgränsen vid försäljning av folköl. Dekalen ska finnas vid disken där försäljningen sker. Vi rekommenderar också att du har en dekal på ytterdörren och en där folköl är placerad i butiken. Om du behöver dekaler till din butik kan du kontakta mhf@vasteras.se.
  • Om du vill servera folköl i samband med försäljning av maträtter ska du också kunna erbjuda lättdrycker såsom lättöl, läsk och vatten.

Kom ihåg att avanmäla

Om du avslutar eller säljer din verksamhet ska du meddela mhf@vasteras.se.

Checklista

Visste du att det finns en checklista för andra tillstånd du behöver söka när du startar ett gatukök, café eller restaurang? Genom att använda checklistan får du en bra överblick över de tillstånd du behöver söka och hur du gör. Checklistan finns på webbplatsen verksamt.se.

Checklista för att starta restaurang, verksamt.se

Kontakta oss

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

Öppettider: Måndag - Fredag 08.00-16.00, lunchstängt 11.30-13.00

Port-Anders gata 3, ingång T3

Nå Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00

mhf@vasteras.se