Visa sökformulär

I Västerås är det enkelt att vara företagare

I Västerås är vi måna om att våra företag ska ha rätt förutsättningar för att utvecklas och växa.

Information till företagare i samband med coronaviruset

Coronaviruset covid-19 sätter näringslivet i en svår situation. På verksamt.se kan du som företagare hitta samlad information från olika myndigheter som kan vara bra att känna till.  

Länk till samlad information från myndigheter på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Telefonnummer för dig som företagare

Du som företagare har säkert många frågor i rådande coronatider men är osäker var du ska vända dig. Nu har vi upprättat ett telefonnummer till företag, verksamma i Västerås, för att hjälpa till att lotsa till rätt instans. Vi finns på plats för att lotsa dig under kontorstider 08.00-17.00

Kontakta Invest Västerås på 021-39 00 03
eller mejla invest@vasteras.se


Bild med texten: Vart ska jag vända mig? På grund av coronaviruset Covid-19 finns upprättat telefonnummer för företagare! 021-390003 eller mejla invest@vastera.se

Om Invest Västerås

Invest Västerås är en del av det kommunala bolaget Västerås marknad & näringsliv AB. Vårt uppdrag är att stärka Västerås som en kunskaps- och innovationsnod där klimatet är gott för att driva och etablera verksamheter. Vi vill helt enkelt  se till att Västerås har bästa möjliga förutsättningar för etablering och utveckling av företag. Övriga affärsområden inom bolaget Västerås marknad & näringsliv arbetar bland annat med turism, möten, evenemang, vårt platsvarumärke och kompetensutveckling.

Vår långa erfarenhet av att utveckla näringslivet i Västerås gör att vi kan föreslå kontaktvägar till olika aktörer, som kan vara värdefulla för dig som företagare. Vi har också bra kännedom om olika nätverk och kluster som finns i Västerås. Invest Västerås hjälper och lotsar dig rätt, vare sig du redan har ett etablerat företag, vill utöka din verksamhet eller starta en helt ny verksamhet.

Tillsammans med dig, ditt företag och övriga näringslivet i Västerås, utvecklar vi stadens företagande. Vi vägleder dig, svarar på dina funderingar och vet inte vi, så vet vi vem som vet!

Länk till Invest Västeråslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Personer runt ett bort i ett mötesrum

Företagslots - Vi leder dig i rätt riktning

Behöver du samordning av olika myndighetskontakter och få klarhet i ditt ärende under ett och samma möte?

Företagslotsen hjälper dig som har frågor till flera förvaltningar gällande tillstånd som bygglov, serveringstillstånd, livsmedelstillsyn med mera.

Vi ser till att rätt personer finns på plats för att svara på dina funderingar.

Boka ett möte med Företagslotsen genom att fylla i ditt ärende i vårt e-formulär.länk till annan webbplats

Har du frågor och funderingar kring företagslotsen kan du ringa Västerås Stads kontaktcenter 021-39 00 00 eller maila oss på invest@vasteras.se.

Företagslotsen består av handläggare från:

 • Bygglov
 • Livsmedel
 • Markupplåtelse
 • Miljöskydd
 • Mälardalens Brandförbund
 • Mälarenergi
 • Serveringstillstånd
 • Västerås Marknad & Näringsliv (samordnare av Företagslotsen)

Västerås ska ha Sveriges bästa företagsklimat

Västerås stad jobbar för att stärka företagsklimatet
Västerås stad arbetar ständigt med att förbättra företagsklimatet i kommunen genom något som kallas ”Löpande insikt”, vilket är en servicemätning av kommunens myndighetsutövning för företagare som haft ärenden i Västerås
stad. Mätningen sker nationellt där 184 kommuner mäts. Mätningen ger en rättvis bild av hur kommunens service ser ut eftersom den sträcker sig över hela året. Västerås stad har skapat ett näringslivsprogram, som sträcker sig mellan 2017-2022. Där tillägnas ett av åtta fokusområden just företagsklimatet; ”Service och myndighetsutövande – Västerås erbjuder alltid bästa möjliga möte”. Näringslivsprogrammet är kommunens interna dokument där det står hur kommunen jobbar med näringslivsutveckling.

Så går mätningen till
Undersökningen riktar sig till företag som har haft ärenden i Västerås stad. Efter att företaget fått ett beslut eller haft en tillsyn skickas en undersökning ut. Kunden får svara på ett antal frågor inom sex serviceaspekter: tillgänglighet, information, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet inom sexmyndighetsområden som vi mäts på: bygglov, brandskydd, markupplåtelse, serveringstillstånd, miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll.

Resultat för Västerås stad
I senaste mätningen för 2018 hamnade Västerås stad på NKI 75. Det är ett mycket bra resultat och en kraftig uppgång sedan förra års mätning då Västerås stad hamnade på NKI 71. Vi har med den siffran redan uppnått målet för år 2020. I den totala rankingen hamnar Västerås på plats 65 av 184, att jämföra med plats 87 för 2017 års ärenden. Noterbart är att Västerås stad ökat antal svarande med över 300 personer, från 501 till 813 svaranden.

Har du frågor och funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till Maria Spennare som är NKI-ansvarig i Västerås stad, maria.spennare@vasteras.se / invest@vasteras.se

Energirådgivning till företag

Vi erbjuder företag i Västerås kostnadsfri energirådgivning inom både energi-, klimat och transportfrågor. Hör av dig till oss så kan vi komma överens om hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Vi kan även besöka ditt företag men vi utför till exempel inte energikartläggningar eller energideklarationer. Kontakta oss via e-post på energiradgivning@vasteras.se . Det går också bra att ringa vår energi- och klimatrådgivare på telefon 021-39 25 75.


Kontakta oss

Eva Lilja

Näringslivsdirektör, Västerås Stad och vd, Västerås Marknad & Näringsliv AB

Telefon: 021-39 01 11

Pia Norstedt

Utvecklingschef Invest, vice vd

Västerås marknad & näringsliv AB

021-39 01 14

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef

Västerås marknad & näringsliv AB

021-39 01 45

Marit Sihm Kvenangen

Näringslivskoordinator

Västerås marknad & näringsliv AB

021-39 01 48

Sarawut Sathin

Näringslivsutvecklare

Västerås marknad & näringsliv

021-39 60 64

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Svartån sänks en meter på prov

  Under tisdagen och onsdagen pågår arbete med att sänka vattenståndet vid Falkenbergska kvarnen med cirka en meter. Sänkningen är tillfällig och görs inför byggandet av en faunapassage.

 • Möjlighet till ö-trafik i sommar

  Det kan komma att bli båttrafik till de yttre öarna i Västeråsfjärden i sommar. Det står klart sedan tekniska nämnden fattat ett inriktningsbeslut om att teknik- och fastighetsförvaltningen ska förbereda och genomföra upphandling av trafiken.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?