Betyg och examen

Beställa betyg

Du kontaktar Vuxenutbildningscentrum om du vill ta ut ett slutbetyg eller en gymnasieexamen. Du behöver minst 2 350 poäng för att ta ut ett slutbetyg och minst 2 400 poäng för en gymnasieexamen.

Du som har läst en yrkesutbildning eller enstaka kurser inom sfi, grundläggande eller gymnasial vuxenutbildning beställer ett utdrag ur betygskatalogen. Du kan bara beställa utskrift av de betyg du läst inom vuxenutbildningen i Västerås.

Det kan ta upp till tre veckor innan du får betygen. Om du inte har fått betygen efter tre veckor kan det bero på att skolan inte har registrerat betygen hos Vuxenutbildningscentrum.

Du som har ett studerandekonto beställer betyg via det kontot. Logga in och beställ betyg under Beställningar.

Logga in med ditt studerande konto

Beställning av utdrag ur betygskatalogen för dig som inte har ett studerandekonto

Vi rapporterar betyg från kurser som du har läst hos oss till Universitets- och högskolerådets databas. Det gäller slutbetyg från 2011 och framåt samt gymnasieexamen. Har du äldre betyg måste du själv skicka kopia till databasen. Under sommaren är betygsdatabasen stängd och betyg kan inte rapporteras in förrän i mitten av augusti.

Beställning av slutbetyg och gymnasieexamen

För att vi ska hinna med att utfärda ditt slutbetyg/examensbevis behöver du beställa ditt betygsdokument av oss senast den 9 november 2023.

OBS! Om du enbart läst enstaka kurser inom gymnasial vuxenutbildning i Västerås beställer du ett utdrag ur betygskatalogen. Beställning av utdrag ur betygskatalogen för dig som inte har ett studerandekonto

Utfärdande av slutbetyg enligt äldre bestämmelser

Slutbetyg enligt de äldre bestämmelserna om gymnasial vuxenutbildning fick utfärdas till den 1 juli 2025.

Gymnasieexamen

Det finns två typer av gymnasieexamen, yrkesexamen och högskoleförberedande examen.

  • I en yrkesexamen ska du ha läst 2 400 gymnasiepoäng. 2 250 av dina 2 400 gymnasiepoäng måste vara godkända. Det krävs godkänt betyg i svenska 1 eller svenska som andra språk 1, engelska 5 och matematik 1a samt ett godkänt gymnasiearbete.
  • I en högskoleförberedande examen ska du ha läst 2 400 gymnasiepoäng. 2 250 av dina 2 400 gymnasiepoäng måste vara godkända. Det krävs godkänt betyg i svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andra språk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 och matematik 1 b eller 1 c samt ett godkänt gymnasiearbete.

Har du en yrkesexamen och vill få grundläggande behörighet till högskolan? Då krävs även godkända betyg i kurserna svenska 2 och 3 eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6.

Du som har fullständigt gymnasiebetyg kan läsa mer på Antagning.se. Där kan du läsa vad som gäller angående meritpoäng, meritvärde och urvalsgrupper.

Information för dig som har fullständigt gymnasiebetyg på Antagning.se

Utländska betyg

Du som har betyg från en utländsk gymnasieskola eller högskola kan få det bedömt av Universitets- och högskolerådet. De har också mer information om hur det går till att få din examen bedömd.

Bedömning av utländsk utbildning på Universitets- och högskolerådets webbplats

Du som har utländska betyg och vill veta hur antagningen går till kan läsa om det på antagning.se.

Information för dig med utländska betyg på Antagning.se

Högskoleprov och reell kompetens

För dig som helt eller delvis saknar grundläggande behörighet finns en modell för att bedöma grundläggande behörighet genom reell kompetens.

För att konkurrera i någon urvalsgrupp måste du ha ett giltigt högskoleprov och tre års arbetslivserfarenhet efter 19 års ålder. Du behöver också ha lägst betyget godkänt alternativt E i:

  • svenska/svenska som andra språk A och B eller svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
  • engelska A eller engelska 5 och 6
  • matematik A eller matematik 1a, b eller c
  • samhällskunskap A eller 1b

Har du de här kunskaperna behöver du inte ansöka om prövning av reell kompetens, bedömningen om grundläggande behörighet görs ändå. På Antagning.se finns mer information om reell kompetens under rubriken En annan väg in. Tänk på att det dessutom ofta krävs särskild behörighet för många utbildningar.

Information om En annan väg in på Antagning.se

Högskoleprovet kan du göra två gånger om året. Du kan läsa mer om högskoleprovet på studera.nu under fliken om högskoleprov.

Studera.nu