Visa sökformulär

Teater, Kulturskolan

Västerås Kulturskola har teaterkurser, i stigande svårighetsgrad, för alla åldrar. Du lär dig grunderna i att agera och stå på scenen och varje läsår spelar du en föreställning för publik.

Teater

Ålder 8-19 år

Eleven lär sig grunderna i att agera och stå på scenen. Varje läsår spelar vi en föreställning för publik. För varje nytt år kommer nya utmaningar som till exempel ljus och ljud, stagefight, längre pjäser.

För att öka chanserna till en teaterplats behöver du lämna en intresseanmälan om kursen är fullbokad i kurskatalogen.

Du kan boka och gå kursen från höstterminen det år du fyller 8 år.

Boka din plats på teater

Teatermask

Teaterlinjeförberedande kurs

Från 12 år (årskurs 7)

Teaterkurs för dig som gått ett tag på teater och vill fördjupa dina redskap rösten och kroppen, men som är för ung för Teaterlinjen. Kursen är också för dig som behöver komplettera dina förkunskaper för att komma in på Teaterlinjen. Du deltar i en teatergrupp som arbetar med manus mot en föreställning och har dessutom röst och rörelselektion varje vecka. För att öka chanserna till en kursplats behöver du lämna en intresseanmälan vid full kurs inne i kurskatalogen. Du kan gå kursen från höstterminen det år du fyller 12 år.

Teaterlärarna lägger in eleverna i denna kurs. Har du gått på teater på en annan skola och vill gå denna kurs, kan du kontakta ämnesledare Tina-Maria Ranaxe för mer information. Epost: tinamaria.ranaxe(A)vasteras.se

Teaterlinjen

Från 15 år

Teaterteori, röst och rörelse samt scenframställning varvas. 
Eleverna deltar i en större teaterproduktion ofta i samarbete med Västmanlands teater. Undervisningen sker både enskilt och i grupp. Hit söker du med ett enkelt antagningsprov samt intervju. Ansökan kan göras tidigast vårterminen i årskurs 8. Teaterlinjen vänder sig till elever som är extra intresserade av teater och vill lägga ner mer arbete för att utvecklas vidare. Du kanske har siktet inställt på att söka Teaterhögskolan, en utbildning på folkhögskola eller utbilda dig till teater- eller dramapedagog.

Boka din plats på Teaterlinjen

Ljus och ljud för teaterscenen

Från 12 år

Kursen vänder sig till dig som vill prova att jobba med ljud och scenljus på en kulturskoleföreställning i teater eller musikal. Du får grundläggande kunskaper i:

  • det konstnärliga arbetet med att berätta med ljus och ljud
  • olika slags strålkastare och andra ljuskällor, samt ljusbord, dimmer och styrsystem för att hantera fast ljus
  • att hantera QLab som är ett dataprogram för både ljud, ljus och projektioner
  • köra ljud och ljus under föreställningar
  • Kursen är direktkopplad till en musikal eller teaterproduktion som du blir en del av.

Undervisningen är förlagd till Lilla teatern, sal 404 på Växhuset.

Boka din plats på Ljus och ljud för teaterscenen