Inneboende, inackordering vid studier i gymnasieskola

Bidrag för studier i annan kommun

Du som är folkbokförd i Västerås kommun och som studerar i en gymnasieskola utanför Västmanlands län kan få inackorderingstillägg om du inte kan resa mellan studieorten och hemmet varje dag. Storleken på bidraget beror på hur långt avståndet är mellan din studieort och föräldrahemmet, eftersom det även inkluderar bidrag till hemresor. Bidraget gäller inte dig som är antagen på så kallat frisök.

Om du inte ska bo inackorderad på studieorten utan pendla dagligen från bostaden i Västerås kan du få resetillägg. Det gäller både om du har kommit in på en kommunal eller en fristående gymnasieskola.

Sista ansökningsdag för höstterminen är den 31 oktober och för vårterminen den 28 februari. Ansökan lämnas till Gymnasieantagningen i Västerås om det gäller en kommunal skola. Om du ska studera på en fristående skola söker du tillägget hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Blankett för ansökan om inackorderingstillägg och resetilläggPDF

Blankett för ansökan om inackorderingstillägg och resetillägg, ifyllnadsbarWord

Bidrag för måltider och läromedel

Om du studerar kärnämnen på folkhögskola, motsvarande ett nationellt program inom gymnasieskolan, och är under 20 år och folkbokförd i Västerås kan du ansöka om ett bidrag till kostnader för måltider och läromedel. Bidraget är för närvarande 4000 kronor per år och du söker det hos utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med följande frågor:

• förskola
  • fritidshem
  • grundskola
  • grundsärskola
  • gymnasieskola
  • gymnasiesärskola

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

• Arkeologidagen på Anundshög

En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

• Pettersbergsdagen

Pettersbergsdagen är en stadsdelsfest för hela familjen arrangerat av olika verksamheter och föreningar verksamma på Pettersberg. Kom och ha skoj tillsammans. Ta med vänner och familj!

• Besöksförbudet hävt – så här arbetar vi nu

Från 1 oktober finns det möjlighet att göra besök hos anhöriga inom äldreomsorgen igen. Vi förstår att många ser fram emot det och undrar hur det ska gå till. Vi har i dagarna fått rekommendationer från myndigheterna och behöver lite tid att planera så att besöken blir säkra för de äldre.

• Ny visselblåsarfunktion i Västerås stad

Nu finns en visselblåsarfunktion i Västerås stad, som ska underlätta för den som misstänker korruption, oegentligheter eller allvarliga missförhållanden i våra verksamheter. Visselblåsarfunktionen kan användas av vem som helst.