Möjlighet att ha plats i annan kommun

Elever som söker plats i Västerås kommun

Elever som är folkbokförda i en annan kommun har rätt till plats i kommunal förskoleklass och grundskola om det finns särskilda skäl. Det är Västerås stad som gör bedömningen. Uppfylls särskilda skäl kan eleven beredas plats i Västerås kommun. Finns inga särskilda skäl kan eleven tas emot i mån av plats. För mer information ring Västerås stads Kontaktcenter på telefon 021-39 00 00, knappval 2.

Söker du plats i Västerås ska du alltid kontakta din hemkommun på grund av skolplikten. Din hemkommun behöver veta att ditt barn går i skola i en annan kommun, det gäller både när ditt barn får en plats och när platsen sägs upp. Du ska också meddela Kontaktcenter när ditt barn slutar i Västerås.

Blankett för ansökan om kommunal förskoleklass och grundskoleutbildning för barn/elever som inte är folkbokförda i VästeråsPDF

Blankett för ansökan om kommunal förskoleklass och grundskoleutbildning för barn/elever som inte är folkbokförda i Västerås, ifyllnadsbarWord

Vill du söka till fristående skola i Västerås kontaktar du skolan direkt.

Västeråselever som söker plats i annan kommun

Elever som är folkbokförda i Västerås kommun kan söka plats i en annan kommuns verksamheter. Vårdnadshavare kontaktar den mottagande kommunen och den kommunen bestämmer om det finns möjlighet att ta emot eleven. Om det finns särskilda skäl är kommunen skyldig att ge eleven en plats. Vårdnadshavare måste kunna styrka de skäl som har angetts i ansökan.

Vårdnadshavare till elever som är placerade i en annan kommun än Västerås kommun ska kontakta Västerås stads Kontaktcenter vid skolbyte på telefon 021-39 00 00, knappval 2.

Ny prövning

Om en elev som har plats i kommunal grundskola i Västerås kommun byter folkbokföring till en annan kommun under pågående läsår har eleven rätt att gå kvar läsåret ut. Därefter upphör rätten till fortsatt plats. Eleven har rätt till ny prövning och får fortsätta sin plats i Västerås om särskilda skäl finns. Eleven kan även behålla sin plats om det inte hindrar andra elever som har rätt till plats i Västerås.

Om eleven har börjat i grundskolan årskurs 8 har eleven rätt att fortsätta i årskurs 9.

För mer information vänd dig till Kontaktcenter, se kontaktuppgifter nedan.

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med följande frågor:

• förskola
  • fritidshem
  • grundskola
  • grundsärskola
  • gymnasieskola
  • gymnasiesärskola

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

• Öppet hus på Naturskolan Asköviken

Ta med dig fikakorgen och gör en utflykt till Askövikens sensommarnatur. Du kan följa med Naturskolans guider ut i hagmarken för att titta på småkryp och växter. Du kan också håva i bäcken och undersök vilka som bor där.

• Arkeologidagen på Anundshög

En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

• Upplev innerstaden med ny arkitekturguide

En del beskriver byggnaderna i Västerås innerstad som gråa och stela. Men vad händer om vi tittar närmare på detaljer, de omsorgsfullt valda materialen, konsten och arkitekturen? Nu finns en arkitekturguide som kan hjälpa oss se vår ”gamla” innerstad med nya ögon.

• Västerås stad kör digitalt Pride 2020

Västerås stad har sedan 2017 deltagit i Västerås Pride, och eftersom festivalen i år är inställd kör vi den här gången digitalt i våra sociala kanaler!

• Ringmärkning av fåglar i Önstensborgsskogen

Västerås stad förvaltar Önstensborgsskogen som ligger i närheten av Johannisberg. På lördagen den 16:e maj kommer Västmanlands ornitologiska förening till skogen för att påbörja ringmärkning av fåglar.