För att föräldrar och elever ska få information om elevens kunskaper och utveckling finns skriftliga omdömen, betyg och utvecklingssamtal. Betyg ges från och med årskurs 6.
Läraren ska löpande informera dig som är elev och dig som är vårdnadshavare om hur det går i skolan. Minst en gång varje termin ska ni tillsammans med läraren träffas och ha ett utvecklingssamtal. Då ska ni prata om hur du som elev har utvecklats såväl kunskapsmässigt som socialt.
En gång om året ska du som är elev i årskurs 1-5 få en individuell utvecklingsplan. Där ska det stå vad du har lärt dig jämfört med de kunskapskrav som finns i varje ämne. Det ska också stå vad du och skolan behöver göra för att du ska nå kunskapskraven och dessutom utvecklas så mycket som möjligt.
Från och med årskurs 6 får du terminsbetyg. I årskurs 9 får du terminsbetyg i slutet av höstterminen och slutbetyg i slutet av vårterminen. Det är med slutbetyget som du söker in till gymnasieskolan. I grundskolan är betygsskalan sexgradig. Det finns fem godkända (A-E) och ett icke godkänt betygssteg (F). Om du har så hög frånvaro att det saknas underlag för att kunna bedöma dina kunskaper får du inget betyg i det ämnet. I stället får du ett streck (-) i betyget.
Det finns inte krav på att skriva individuella utvecklingsplaner och omdömen i de årskurser där det sätts betyg.
I årskurs 9 finns nationella prov i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk samt ett av ämnena biologi, fysik eller kemi och ett av ämnena geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap. Proven fungerar som ett stöd när läraren ska sätta betyg. I Västerås använder vi även de nationella prov som finns för årskurs 3 och 6.
För mer information kontakta din lärare på din skola.
Information om betyg och kunskapskrav, Skolverket Länk till annan webbplats.
Vi hjälper dig med frågor om:
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
E-post: kontaktcenter@vasteras.se - Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2