Logotyp
Visa sökformulär

Fritidshem

Så här gör du

Så söker du plats

Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Räkna bort skoltiden när du anger behov av timmar i fritidshem. Du som inte har tillgång till Mobilt BankID eller e-legitimation kan ansöka via en blankett.

Läs mer om att ansöka och säga upp plats här

Bra länkar

Fritidshem i Västerås

Sök bland alla fritidshem i Västerås

Fritidshemmen i bokstavsordning

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om fritidshem

Pojke, flicka, snickrar

Fritidsverksamhet erbjuds som fritidshem, pedagogisk omsorg eller öppen fritidsverksamhet för den tid av dagen som barnet inte går i skolan.

Fritidshem

Fritidshem finns för barn från förskoleklass till och med årskurs 6. Fritidshemmet är ofta integrerat med skolans personal, lokaler och verksamhet.

Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg är en verksamhet där barn tas emot i personalens eget hem (dagbarnvårdare) i stället för att gå på fritidshem. Avgiften är densamma.

Läs mer om pedagogisk omsorg här

Läs mer om fritidsklubb, öppen fritidsverksamhet här

Läs mer om fritidshem och pedagogisk omsorg på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

För vem

Vad gäller?

Fritidsverksamhet erbjuds till barn vars föräldrar arbetar eller studerar samt till barn som har ett eget behov av den.

Normal öppettid i kommunal verksamhet är klockan 6.30-18.00. Vid särskilda dokumenterade skäl finns utökad verksamhet från klockan 6.00 till klockan 19.30. Efter klockan 19.30 finns det tillgång till nattverksamhet. Fyra dagar per år stänger fritidshemmen för planering, utvärdering och kompetensutveckling.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den fristående verksamheten drivs av bolag, stiftelser eller kooperativ.

Den första delen av läroplanen för grundskolan gäller också för fritidshemmen. Läroplanens andra del gäller för fritidshemmen i tillämpliga delar.

Barn- och ungdomsprogram

Västerås stads barn- och ungdomsprogram utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter. Programmet ska vara känt i stadens verksamheter och genomsyra allt arbete som berör barn och unga.

Läs mer om barn- och ungdomsprogrammet härlänk till annan webbplats

Frågor och synpunkter

Om du har frågor om en specifik fritidsverksamhet kontaktar du den. Om du har andra frågor, till exempel om hur du väljer verksamhet eller hur många timmar du kan få, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar grundskolenämnden för fritidsverksamhet och fritidsgårdsverksamhet. Nämnden medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta nämnden om du har frågor som rör politiska beslut i fritidsverksamheten.

Om du tycker att fritidshemmet/pedagogisk omsorg har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter, till exempel att ditt barn inte får hjälp och stöd i fritidshemmet/pedagogisk omsorg eller att ditt barn blir retad utan att personalen gör någonting åt det, pratar du först med fritidshemmet/pedagogisk omsorg. Du vänder dig till:

Skolans rektor eller enhetschef

Verksamhetschefen för grundskolan

Kontakt

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa men klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Försenad faktura för avgiften i april

    På grund av tekniska problem kommer fakturorna för avgiften för förskola, fritidshem och familjedaghem (pedagogisk omsorg) i april att skickas ut under vecka 20. Om du har frågor ring Kontaktcenter på telefon 021-39 00 00.

  • Klotter kostar kul

    Morgontidiga västeråsare och pendlare stannade upp och häpnade när de såg att ett stort antal rutor på konserthuset var krossade. Men det var bara fejk. Låtsaskrossningen var starten på en stor kampanj för att minska klotter och annan skadegörelse.  

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?