Upplev Västerås

Det finns mycket att uppleva i och runt Västerås utan att det kostar pengar. Här har vi samlat våra bästa tips på roliga aktiviteter att göra och platser att besöka.

Här kan du få tips på aktiviteter och utflyktsmål som är gratis. På Visit Västerås webbplats kan du hitta mer information om aktiviteter, boende, resturanger och fler sätt att uppleva Västerås.

Visit Västerås

Gör en utflykt

Om vädret tillåter finns massor av platser med fin natur och sevärdheter du kan besöka.

Utsiktsbild över Öster mälarstrand, man ser hamnen en höstig dag.
Man som sitter på en bänk framför en höstig äng.

Badelundaåsen

Badelundaåsen är en rullstensås som bildades under istiden och är del av ett naturreservat. Här rör du dig i ett av Sveriges mest fornlämningstäta områden, mest känt för den stora gravhögen Anundshög. Det finns över 200 fornlämningar bara inom naturreservatets gränser. När du vandrar runt på vägarna och på de utmarkerade stigarna kan du se gravar både i form av gräsbevuxna jordhögar och hoplagda stenformer.

Nedanför Badelunda medeltida kyrka ligger Jungfrukällan som är en naturlig källa. Det sägs att den som dricker vattnet blir frisk från sjukdomar. Badelundaåsen framträder tydligt i landskapet, på sina ställen är den tjugo meter hög. Åsen bildades under istiden genom att smältvatten forsade i tunnlar under isen och drog med sig stenar, grus och sand. När du ser åsens bredd och höjd i verkligheten är det svindlande att tänka sig isflodens kraft. Växtligheten på åsen består idag av blandad skog.

Anundshög

Du kan uppleva Anundshög på egen hand under hela året. Utöver de spännande fornlämningarna är det också ett område för fina naturupplevelser. Här kan du ta en promenad, gå vår ljudvandring, fika med egen picknickkorg eller njuta av något gott från Café Anund. Sommartid kan du följa med på guidade visningar. Här finns också återkommande arrangemang, som valborgsfirande, arkeologins dag i augusti och fackelvandring i september.

Information om Anundshög

Anundshögs gravplatser med stenar utplacerade.

Skultuna messingsbruk

Messingsbruket, som är ett av världens äldsta, grundades år 1607 av kung Karl IX. Under 1900-talet växte Skultuna till en modern industriort genom Svenska Metallverken som senare blev Gränges AB. Bruket är ett av världens äldsta, fortfarande aktiva messingsbruk. Skultuna messingsbruk är idag ett av Västmanlands största turistmål.

Frösåkers brygga

På Frösåkers brygga vill man ge besökarna möjlighet att ta del av det fornnordiska livet. Här finns Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmogebåtar. Antalet båtar växer kontinuerligt. Frösåkers brygga är ett verkligt unikt och genuint besöksmål som roar och fascinerar besökaren. Frösåker är också ett friluftslivsområde vid Mälaren. Här kan du vandra längs med flera olika vandringsleder och ta paus vid någon av de rastplatser som finns utmed stigarna. Naturen är varierande och på höjderna ser du långt ut över sjön. Vid strandkanten passerar du en av Mälarens fyrar.

Vingingaskepp i en hamn.

Foto: Lars Hedberg

Björksta bronsåldersbygd

Björksta bronsåldersbygd består av sex besöksplatser där du kan se och känna på hällristningar. Här ristade människorna på bronsåldern (1800-500 före vår tideräkning) in bilder och symboler i stenhällar, som till exempel skepp, fotsulor, solhjul, vagnar och små gropar. Vid varje besöksplats kan du se olika hällristningar och läsa mer om vad de olika bilderna kan ha haft för betydelse för dåtidens människor. Börja gärna ditt besök vid Björksta kyrka, där det finns information om bronsåldern, hällristningar och en toalett.

Information om Björksta bronsåldersbygd, Länsstyrelsen

Ängsö naturreservat

Naturreservatet består av en hel socken med 23 öar och 222 holmar och skär i Mälaren. Ängsö är ett mycket populärt friluftsområde där du till exempel kan vandra i skog och mark, se historiska spår, cykla, åka skridskor, segla, bada, paddla kanot, fiska eller göra naturstudier.

Information om Ängsö naturreservat, Länsstyrelsen

Johannisberg

Johannisberg ligger vid Mälarens strand, i utkanten av Västerås. Här kan du bada vid en långgrund sandstrand och ströva omkring i lövskog. Under våren är marken täckt av vitsippor och luften fylld av fågelsång.

Information om Johannisberg, Länsstyrelsen

Djäkneberget

Utsikt från Djäkneberget, mindre utsiktstorn med i bild.

Foto: Bengt Johannesson

Högt – högre än domkyrkans högsta torn – blickar Djäkneberget ner över Västerås. Namnet kommer från ordet "djäkne", som en student vid stadens gymnasium kallades förr i tiden. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Här hittar du en stor lekplats som är tillgänglighetsanpassad och perfekt för våra yngre västeråsare medan dansbanan lockar både äldre syskon och föräldrar. Danspaviljongen är vid liv under ljusa sommarkvällar där den bjuder upp till dansanta möten.

Västerås stad har en ljudvandring om Djäkneberget i appen Västeråsguide.

Appen Västeråsguide

Information om Djäkneberget

Biskopsängen

Biskopsängens koloniområde ligger vackert i Svartådalen endast två kilometer norr om Västerås domkyrka och stadens centrum. Området utgörs av en strandremsa utefter Svartåns östra sida med en längd av cirka en kilometer. Här kan du ta en promenad och se blommande tomter med pittoreska sommarstugor.

Björnön

Strax utanför centrala Västerås ligger Björnön. Här finns flera stränder och tre officiella badplatser. Det mest besökta kallas Björnöhalsen och är beläget på Björnöns västra sida, mitt på ön. Där finns en 350 meter lång sandstrand och stor gräsyta. Badet har en brygga. I nära anslutning till badet finns toaletter, lekplats och en kiosk som håller öppet under sommarperioden. Här finns en badrullstol att låna kostnadsfritt. Björnöns naturreservat är till för att främja friluftslivet i ett vackert landskap. Här finns trevliga motionsspår och vandringsleder, en välbesökt pulkabacke, badplatser, utsiktsplatser och Björnögården. På ön finns en unik flora, bland annat med ett rikligt bestånd av Västmanlands landskapsblomma misteln. Du får plocka svamp i reservatet men det är inte tillåtet att plocka vårblommor eller att på annat sätt störa växt- och djurliv.

Bad på Björnön
Björnö motionsspår
Information om Björnöns naturreservat, Länsstyrelsen
Mer att göra på Björnön, Visit Västerås

Lögarängen

På Lögarängen kan du både bada, åka skateboard och spela volleyboll. Här finns stadens bästa sandstrand och nya bryggor för den som inte gillar att få sand under fötterna. Lögarängen ligger nära city om du vill besöka ett kafé för en glass efter badet.

Sundängen

Granne med naturreservatet Ängsö vid Mälaren hittar du Sundängen. Här finns en 4,2 kilometer lång stig som tar dig genom naturreservatet. Bredvid naturreservatet ligger en camping med badplats.

Information om Sundängen, Länsstyrelsen

Rytterne kyrkoruiner

Rytterne kyrkoruiner är sevärdheter längs Tidö turistväg i Västerås. Stora och lilla Rytterne kyrkoruiner hör till de äldsta kristna minnesmärkena i Västmanland med ursprung kring 1200-1300-tal. Lilla Rytterne kyrka uppfördes någon gång under 1200-talet cirka tre kilometer öster om den nuvarande kyrkobyggnaden. Den sista gudstjänsten hölls år 1817. Båda kyrkorna är ruiner idag och belägna i närheten av nuvarande Rytterne kyrka.

Norrängs källa

Norrängs källa, som ligger väster om Skultuna längs med bruksleden, är en så kallad trefaldighetskälla från medeltiden och ett annat populärt utflyktsmål. En trefaldighetskälla är enligt gammal folktro en vattenkälla med läkande kraft. För att komma till källan går du över Norrängs blomsteräng. Bland blommorna invid en liten bäck finns en rastplats med bord, bänkar och en eldstad. I skogen som ligger intill finns ett högt berg, Kampberget, med en ruin av en fornborg. Vid Norrängs källa kan du till exempel ha picknick, promenera eller plocka svamp och bär.

Askövikens naturreservat

I Asköviken-Tidö trivs både fåglar och fågelskådare! Här har över 250 olika arter av både vanliga och ovanliga fåglar påträffats. Området är varierat med öppna strandängar, hagar, lövskogar och slottsmiljön vid Tidö. Runt hela viken finns vägar och stigar både för dig som vill gå kortare och längre promenader. Naturskolan är vid några tillfällen per år öppen för allmänheten. Då kan du lära dig mer om naturreservatet och uppleva hagmarker, strandängar och fågelliv. Guiderna vid Naturskolan guidar i naturreservatet och visar Naturskolan.

Information om Naturskolan

Varför inte ta med vänner eller familj och grilla på någon av våra grillplatser? Vi har gjort en lista över Västerås stads grillplatser. Här kan du grilla och ha picknick. När du använt grillplatsen kastar du ditt skräp efter dig och släcker elden innan du går.

Du ansvarar alltid för att elda säkert och det är även ditt ansvar att ta reda på om eldningsförbud gäller.

Eldning i naturen, Naturvårdsverket

Björnön

Här finns det grillplatser, ta med egen ved/kol:

  • Direkt till höger efter Björnöbron
  • I början av 2,5 kilometersspåret finns två grillplatser
  • Vid Björnöbadet finns två grillplatser, en vid stranden och en närmare boulebanan
  • På mitten av Björnön vid hundbadet
  • På södra Björnön vid utsiktsplatsen som är den högsta punkten på ön finns en grillplats
  • På Södra Björnön vid betongbryggan finns en grillplats
  • På södra Björnöbadet
  • Nedanför Björnöbacken
Grillplats där det fortfarande ryker.

Andra platser med grill

Här finns det grillplatser, ta med egen ved/kol:

  • Stadsträdgården – parkera på parkeringsplatsen vid Tegeluddsvägen och gå längs spängerna till piren som omfamnar viken
  • Nordanby – mellan Svanågatan och Norrleden
  • Önsta gryta – gångbanan mellan Grävlingevägen och Fältharevägen
  • Bäckby – på allmänningen mellan Plåtverksgatan och Bandverksgatan
  • Östra Holmen har fyra stycken grillplatser
  • I Frösåkers naturreservat finns sju stycken grillplatser
  • I Johannisbergs naturreservat finns en grillplats, den finns mellan Johannisbergs badplats och Enhagen

Västerås har flera vandringsleder med både natur och kultur. Här finns exempelvis:

  • Bruksleden 250 kilometer, som sammanbinder bruksorterna i Västmanland och ansluter till Bergslagsleden
  • Frösåker 2,5 kilometer, 4 kilometer , 6 kilometer som ligger vid Mälaren
  • Badelunda natur- och kulturstig börjar vid Anundshög, Sveriges största gravhög
  • Johannisberg 4 kilometer, vandringsled längs Mälarens strand
  • Sundängen 4,2 kilometer, vandringsled på cirka 4,2 kilometer
  • Svartådalen är ett naturskönt område med bland annat lövskog, alkärr, grova ekar, betesmarker och åbrinkar
  • Askövikens naturreservat har en omväxlande växtlighet men är kanske främst känt för sitt rika fågelliv
  • Björnöns naturreservat är till för att främja friluftslivet i ett vackert landskap
  • Gäddeholms kulturreservat bildar tillsammans med Björnöns naturreservat ett stort sammanhängande landskapsavsnitt med höga kultur- och naturvärden

Vill du kombinera utflykten med boende eller mat finns Visit Västerås till din hjälp.

Visit Västerås

Du finner mer information på avsnittet om vandringsleder och naturreservat.

Vandringsleder och naturreservat

Digital tipspromenad

Gå en digital tipspromenad med Västerås som tema. Det bästa är att du kan starta tipspromenaden var som helst.

Kombinera frågesport med fysisk aktivitet. Du promenerar, dansar, hoppar, skrinnar eller springer fram och får frågor utspridda under turen. Självklart är det kostnadsfritt.

Digitala tipspromenader Visit Västerås

Ljudvandring om Djäkneberget och Öster Mälarstrand

I Västerås stads app Västeråsguide finns ljudvandringar om Djäkneberget och Öster Mälarstrand. Västeråsguide finns i Appstore och Google play och är kostnadsfri att ladda ner. Du kan lyssna var du än är, men reportagen upplevs bäst på plats i områdena de handlar om.

Djäkneberget - en oas som ruvar på många historier.
Hör dansbanan komma till liv, lär känna grodorna i dammen, få förklaringen till inskriptionerna i sten. Hör om vattentornet, fartfyllda kälkfärder, kungliga besök och mycket mer. Djäkneberget är en älskad plats som har mycket att berätta för den som vill lyssna. I den här ljudvandringen får du höra om bergets historia och folkliv och du träffar även många västeråsare som har egna minnen och en relation till berget.

Öster Mälarstrand - från sluten industri till levande stadsdel
Poesipark, äventyrsbad, moderna hus, rekreation och folkliv. Öster Mälarstrand är verkligen något helt annat idag än det var när tankarna om att bygga bostäder föddes för drygt 30 år sedan. I den här ljudvandringen berättar vi hur Öster Mälarstrand har gått från att vara ett slutet industriområde till att bli en livfull modern stadsdel. En historia om hur en stad växer och utvecklas.

Appen Västeråsguide

Mälarpromenaden sträcker sig från Löga strand till Lasse Färnlöfs plats på Öster Mälarstrand. Du behöver bara bestämma riktning för promenaden och sen följa skyltarna. Tagga din bästa promenadbild med #mälarpromenaden.

Längs sträckan hittar du översiktskartor på åtta olika ställen. Hela promenaden är 4 kilometer lång med både grusvägar och asfalterade vägar. Hela sträckan är belyst så du kan gå när du vill.

Mälarpromenaden ger dig möjlighet att gå eller cykla längs vattnet. Följ skyltningen och ta del av det som finns längs vägen: bad, båtliv, restauranger, kaféer, lekparker och vacker natur.

Karta över Mälarpromenaden.

Expectrum är en plats full av möjligheter och teknik. De erbjuder kvällskurser och ibland även aktiviteter och event på lov och andra dagar. Det kan till exempel handla om 3D, programmering, VR eller aktiviteter där skaparglädjen väcks till liv. På expectrum finns det något som passar alla åldrar och målet med deras aktiviteter är att du som deltagare inspireras och har roligt!

Expectrums aktuella utbud av aktiviteter

Barn programmerar legorobotar på expectrum.

Barn programmerar legorobotar på expectrum. Foto: Af Adam

Smultronställen

Vill du uppleva kommunen genom västeråsarnas egna ögon? Då kan du börja med att kika på vår karta över smultronställen, där våra invånare själva tipsar om sina favoritplatser i Västerås med omnejd. Du kan också själv tipsa om platser som du tycker om och som är värda en utflykt.

Smultronställekartan

Svartån sett från en bro, med röda äldre byggnader längs sidorna.
Skärmklipp från smultronställekartan.

Museum, konst och arkitektur

Västerås har museum och konst både inne och ute. Vill du uppleva västmanländsk kulturhistoria eller nordisk samtidskonst? Upplev och lär dig samtidigt något nytt på något av våra museum eller ta en promenad och hitta stadens offentliga konst med hjälp av vår konstkarta.

Konstmuseet

Västerås konstmuseum är en mötesplats för västeråsare och för långväga besökare. Med konsten i centrum vill museet inspirera, utmana och väcka din nyfikenhet. Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling. Här möts dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer, för att tillsammans arbeta kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från konsthantverk och design till måleri, video och performance. Välkommen till Västerås konstmuseum, en del av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Västerås konstmuseum

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museum har alltid fri entré. Museet har uppdraget att fördjupa kunskapen om mångfalden i det västmanländska kulturarvet, förmedla och väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden.

Västmanlands läns museum digitalt

Västmanlands läns museum

Vallby friluftsmuseum

Vallby friluftsmuseum visar västmanländsk kulturhistoria. Här finns levande samlingar av växter och djur, fornlämningar och insamlade byggnader med föremål som tillsammans ger en upplevelse av hur livet var förr. På Vallby friluftsmuseum finns ett 50-tal byggnader insamlade från Västmanland. Lär känna linderödsgrisen, gotlandsrusset, gestrikefåret och alla andra lantrasdjur. I Tenngjutaregården vid torget finns ett tryckeri. Tryckeriet är öppet på vissa skollov och under sommaren. Museet är öppet alla dagar om året och har fri entré.

Vallby friluftsmuseum

Gamla tryckeribyggnaden på Vallby friluftsmuseum. Grön gammal träbyggnad med rött tegeltak.

Här presenteras ett urval av de offentliga konstverk som ägs av Västerås stad, samt ett mindre antal verk med annan ägare.

Upptäck konsten i Västerås innerstad på egen hand med hjälp av Västerås konstmuseums konstpromenadkartor. Det finns olika kartor som riktar sig till både barn och vuxna. Den finns även en konstkarta specifikt för Råby med de konstverk som skapades av konstnärerna Anna Törrönen och Dan Wid tillsammans med barn boende på området.

Konstpromenader i Västerås

Västerås har en lång och rik historia som har lämnat avtryck i den fysiska miljön, det som vi kallar kulturmiljö. I kartan kan du ta del av ett urval av byggnader och platser som alla är en del av Västerås kulturmiljö. Urvalet är både från äldre men också från nyare tid. Med vår karta kan du upptäcka historien och få veta mer om kända och mindre kända byggnader och platser i Västerås.

De gröna symbolerna med fyrkantigt fönster visar Modernismen i centrum. De blåa visar Kulturhistoriska hus och platser. De gröna symbolerna med runt fönster visar Postmodernismen i Västerås.

Engsö slott

Förutom att vara en vacker byggnad med natursköna omgivningar, ryktas det också att det spökar på slottet. Slottets isolerade läge på natursköna Ängsön i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande. Engsö nämns första gången i ett kungabrev utfärdat i slutet av 1100-talet. Engsö slott är känt över hela världen för sina spöken.

Domkyrkan

Västerås domkyrka med sina äldsta delar från 1200-talet är en verklig sevärdhet. Här finns stora konstskatter, men också moderna kontraster, ovanliga i en helgedom av det här slaget. I domkyrkan finns det 163 intakta gravstenar. Erik XIV:s jordfästes och gravsattes i kyrkan, efter att han enligt sägen blev förgiftad av arsenik i sin ärtsoppa. Västerås domkyrka är en världsattraktion värd tre stjärnor i Guide Michelin.

Tidö slott

Slottet är byggt i stram holländsk renässansstil. De tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. Omgivningarna kring slottet är vacker ädelskog, ängar och äppellundar. På gräsmattan vid slottet finns Axel Oxenstiernas månghundraåriga ek, med en omkrets på cirka 7 meter, som visat sig ha ett flertal utrotningshotade insekter som inneboende. I hjorthägnet finns det kron- och dovhjort och under sommaren finns det får i hagarna nära slottet. På onsdagar i juni och juli anordnas bilträffar.

Västerås slott

Västerås slott var ett av Gustav Vasas favoritslott. Här hölls de berömda riksdagar som gjorde Sverige protestantiskt och till arvrike. Passa även på att kika på den eminenta festvåningen i Rikssalen för upp till 200 personer.

Västerås slott.

Foto: Charlotta Lundell

Badplats, park eller lekplats?

I länkarna under hittar du kartor som visar var du finner lekplatser, badplatser och annat.

Karta över Västerås kommunala lekplatser
Det finns information om vilka lekredskap varje lekplats har.

Karta över Västerås parker
Här kan du hitta information och lite historia om varje park du besöker.

Karta över Västerås badplatser och badhus
Det finns många badplatser i Västerås.

Lillhamra lekplats med torn med blå himmel i bakgrunden.

Offentliga toaletter

Västerås stad har flera kostnadsfria toaletter i city och en avgiftsbelagd toalett vid Lögastrand.

Kostnadsfria toaletter

  • Vid Klippans parkering längs Norra Källgatan (öppen 09.00-20.00 varje dag)
  • På grusplanen vid Preemmacken längs Sjöhagsvägen (öppen 09.00-20.00 varje dag)
  • Vid Stora Torget (öppen dygnet runt)
  • Vid Poesiparken vid Spinnakergatan (öppen 09.00-20.00 varje dag)
  • I hörnet vid Slottsgatan/Stora Gatan (öppen dygnet runt)

Avgiftsbelagd toalett

Vi har även en toalett vid Lögastrand med betalning (öppen dygnet runt).

Västerås hinderbanor och utegym

Vill du träna i den friska luften finns en hel del utegym runt om i Västerås. Här får du också tips på övningar du kan göra på plats.

Karta över Västerås utegym

Hinderbanan på Rocklunda är en chans att utmana dig själv, familjen eller vännerna. Du hittar den i början av Rocklundaspåret.

Information om hinderbanan

Medelålders man hoppar över lila hinder.

Mountainbike

Västerås officiella MTB-leder finns i skogarna i Rocklunda, Rönnby, Lista kärr och Gäddeholm.

Karta som visar MTB-lederna

Information om mountainbikespåren

Montainbikeåkare cyklar genom skogen.

Skatepark Lögarängen

Västerås har en skatepark byggd för skateboardåkning, men även för inlines-, kickbike- och BMX-åkare med hög kompetens inom sin sport. Skateparken är öppen för allmänheten, den är belyst och har ordningsföreskrifter för allas trevnad. Det finns även ett relaxtorg med vilstolar, vattenfontän och cykelställ.

Ordningsregler och träningstider

Kulturbanken

På Kulturbanken kan du låna utrustningen du saknar. De kan till exempel vara musikinstrument, maskeraddräkter, pyssel, spel och mycket annat. Alla får låna under tre veckor och allt är kostnadsfritt!

Kulturbanken

Fritidsbanken

Vill du istället utöva idrott eller andra fritidsaktiviteter finns fritidsbanken. Här kan du till exempel låna ett kubbspel, ett par fotbollsskor eller ett pingisracket. Allt är gratis att låna!

Fritidsbanken

Vill du veta mer?

På Visit Västerås webbplats hittar du mer information om Västerås som besöksort.